Toen ik een paar weken geleden een email van Suzanne ontving waarin stond dat ik een gastblog mocht schrijven werd ik helemaal enthousiast. Omdat er geen voorwaarden waren waar het recept aan moest voldoen en ik graag iets nieuws wilde maken heeft het wat tijd gekost om een recept te kiezen. Het leek mij leuk om iets te koken met seizoensgroenten en daarbij dacht ik meteen aan boerenkool. Mijn ouders eten bijna wekelijks, het hele jaar door, boerenkool maar dan op de traditionele manier, namelijk in stamppot vorm. Dit is waarschijnlijk hoe boerenkool het vaakst gegeten wordt in Nederland maar omdat het zo’n gezonde en bovendien goedkope groente is wilde ik heel graag een paar variaties op de vertrouwde stamppot bedenken.

Eén van deze variaties is dit heerlijke vegetarische pastagerecht geworden bestaande uit volkorenpasta met boerenkool, tuinerwten en een saus van ricotta en limoen. De pasta is romig maar fris door de combinatie van ricotta en verse limoen. Daarnaast is het ook een heel snel en makkelijk gerecht. Mocht er wat overblijven dan is dit heel geschikt om mee te nemen als lunch want ook als koude salade is deze pasta met boerenkool perfect. Wij vonden het erg lekker en mijn ouders waren helemaal verrast dat er zoveel mogelijk is met boerenkool :).

Recept pasta met boerenkool

Wat heb je nodig voor 3 personen?

 •  450 gram boerenkool
 • 200 gram gekookte tuinerwten (de hoofdgroente in dit gerecht is boerenkool maar het leek mij leuk om hier nog iets aan toe te voegen. Als je niet van erwten houdt kun je deze weglaten en extra boerenkool nemen of vervangen door bijvoorbeeld spinazie)
 • 250 gram ricotta of Haver cuisine Fraiche van Oatly
 • Sap en rasp van 1 limoen
 • Peper en zout
 • Eventueel chilivlokken
 • Pasta voor 3 personen (ik heb ongeveer 75 gram ongekookte pasta per persoon gebruikt)

Hoe maak je deze pasta met boerenkool?

 1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik heb volkoren pasta gebruikt maar een andere soort is natuurlijk ook mogelijk.
 2. Kook de boerenkool en de tuinerwten ongeveer 15 minuten in een aparte pan.
 3. Meng de geraspte schil en het sap van 1 limoen door de ricotta.
 4. Voeg peper en zout toe aan het ricotta mengsel.
 5. Giet de pasta af en meng dit door de boerenkool en de tuinerwten. Je kunt naar wens wat meer of minder pasta toevoegen. Ik heb voor relatief veel groente in verhouding tot pasta gekozen omdat de tuinerwten ook een bron van koolhydraten zijn.
 6. Roer de ricotta door de pasta en laat de pasta nog 5 minuten op een laag vuur staan totdat de ricotta ook verwarmd is.
 7. Voeg naar smaak extra peper, zout of chilivlokken toe.
 8. Garneer de pasta met een limoenschijfje en eventueel wat edelgistvlokken.

Eet smakelijk!

Pasta met boerenkool - www.puursuzanne.nl