De voorbereidingen voor kerst zijn hier al in volle gang. Eind November bezocht ik het All You Need is Food Event in Zaandam.Tijdens dit event volgende ik een workshop Pairing van Old Amsterdam. Hier leerde ik om verschillende smaken te combineren.
Er bestaan vijf basissmaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Dit werd tijdens de workshop uitgelegd. Umami staat voor zilte hartigheid. Deze zilte hartigheid proef je heel duidelijk in de kazen van Old Amsterdam. Ook werden de begrippen van smaakdokter Peter Klosse uitgelegd. Wist je bijvoorbeeld dat kaas een filmend mondgevoel heeft? Het geeft namelijk een vol en romig gevoel in je mond en laat een “filmpje” op je tanden en tong achter.
Het tegenwicht van het filmend mondgevoel is strak mondgevoel. Een strak mondgevoel krijg je van producten die je mond een beetje laten samentrekken en prikkelen.
Tijdens de workshop werden wij uitgedaagd om met de verschillende de smaken aan de gang te gaan. De theorie over smaken is leuk maar met proeven leer je toch het meeste.
Ik maakte tijdens de workshop een heerlijke mocktail samen met Lianne van Focus on Foodies. In onze mocktail zit sap van een halve limoen, sap van een halve grapefruit, 0,15 liter tonic, een scheutje vlierbloesemsiroop en wij maakten het af met een blaadje munt, wat komkommer en steranijs. Het zure van de limoen en grapefruit is perfect in combinatie met het hartige van de Old White.
Old white is de nieuwste kaas van Old Amsterdam en is een oude geitenkaas. Old White is een pittige oude geitenkaas met een zoete karamelachtige ondertoon.
Deze geitenkaas past perfect bij iets zoets. Heerlijk op de borrelplank met dips, zoals een vijgenchutney, honingmosterd of een lekkere jam.
Maar met Old White kan je ook heerlijke gerechten maken die helemaal niet moeilijk hoeven te zijn. Zelf ging ik aan de slag met mini quiches. Ik deed in deze mini quiche, pompoen, pecannoten en honing. Echt een perfecte combinatie met de Old White. Met het zoete van de honing en het zachte van de pompoen komt de geitenkaas tot zijn recht. De quiches zijn perfect op de borrelplank tijdens de feestdagen.
Wat heb je nodig voor 8 mini quiches?
Een muffinblik of 8 losse muffinvormpjes
- 4 plakjes bladerdeeg (ik gebruik diepvries roomboter bladerdeeg uit de supermarkt)
- 100 gram pompoenblokjes (voorgekookt)
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 2 eieren
- 100 ml (plantaardige ) room
- 20 gram pecannoten, fijngehakt
- 30 gram Old White
- eetlepel honing of andere zoetstof
- olijfolie om in te bakken
- peper
Hoe maak je deze quiches?
- Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en zorg dat deze even kunnen ontdooien.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de ui en de knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Bak hierin ui en de knoflook aan. Breng op smaak met een beetje peper. Roer de pompoen blokjes, de pecannoten en honing erdoorheen en laat het nog even op het vuur staan.
- Breek de eieren in een grote kom en klop deze met een mixer voor zo’n twee minuten. Voeg de room toe en klop dit door elkaar met een mixer voor 1 minuut. Roer het groentemengsel door het eimengsel heen. Rasp de Old White boven de mengkom. Meng ook dit weer goed.
- Vet eventueel het muffinblik in met olie of boter. Bedek de muffinvormen met het bladerdeeg. Ik gebruik een half plakje per muffin. Schep het mengsel tot net onder de rand in de muffinvormen.
- Zet het muffinblik voor 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de quiches even afkoelen en smullen maar.
Heb jij een lekkere pairing gevonden of een fantastisch recept bedacht? Share deze op Instagram of Facebook met #pairingissharing en #oldamsterdam
Pairing is Sharing!
*Deze blog is geschreven in samenwerking met Old Amsterdam. Lees hier mijn disclaimer.
- Nieuw in de shop: Canvas shopper - 25/09/2023
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
Trackbacks / Pingbacks