Hiep hiep hoera. Vandaag is de dag dat ik 30 kaartjes mag uitblazen. Om deze dag ook voor jullie feestelijk te maken deel ik graag een taart recept met jullie. Vorig jaar deelde ik deze heerlijke dadeltaart met jullie. De dadeltaart was niet echt gezond te noemen maar moet kunnen op een verjaardag toch.
Dit jaar wilde ik toch een keer een wat gezonde(re) taart delen. Er stond al heel lang op mijn to do list: raw cheesecake maken. Een raw cheesecake is absoluut niet te vergelijken met een gewone cheesecake. De enige overeenkomst is de laagjes ;-). Deze taart is gemaakt van noten. De witte laag is gemaakt van cashewnoten. Deze cheesecake zou daarom je ook raw notentaartje kunnen noemen. De bovenste laag is blauwe bessen maar je zou ook voor andere fruit kunnen kiezen. Ik heb aan deze taart geen suiker toegevoegd. Zou je de taart zoeter willen hebben? Gebruik dan in de cashewlaag een vloeibare zoetstof zoals ahornsiroop.
Recept: Raw cheese cake met blauwe bessen
Wat heb je nodig voor twee kleine taartjes?
een keukenmachine en een vriezer
Ik gebruikte twee kleine springvormen met een doorsnee van 11 cm. Je zou ook een grotere springvorm kunnen gebruiken.
- 150 gram ongebrande cashewnoten, minstens 1 uur geweekt in water (een nacht is beter)
- 100 gram ongebrande pecannoten
- 100 gram dadels
- twee eetlepels kokosolie
- halve theelepel vanille poeder
- sap van een halve citroen
- theelepel kaneel
- 100 gram blauwe bessen of ander fruit
Hoe maak je de cheesecake?
- Zorg dat je de cashewnoten van te voren in water weekt. Minstens 1 uur maar hoe langer hoe beter.
- Bekleed de springvormen met bakpapier. Smelt de kokosolie au ban marie in een steelpannetje.
- Doe de pecannoten samen met de dadels, 1 eetlepel kokosolie en de kaneel in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan tot de inhoud heel klein en plakkerig is.
- Verdeel het pecan mengsel over de taartvormen. Druk dit goed aan bijvoorbeeld met de achterkant van een lepel.
- Giet de cashewnoten af. Doe de cashewnoten met de vanillepoeder, het citroensap en 1 eetlepel kokosolie in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan net zolang tot het een egaal mengsel is. Dit is het moment dat je eventueel nog wat extra zoetstof kan toevoegen.
- Schep het cashewnoten mengsel bovenop de pecannoten. Maak dit glad met de achterkant van een lepel. Blijft het mengsel aan de lepel plakken? Hou de lepel dan even heel onder de koude kraan.
- Zet de taartjes in de vriezer voor minimaal twee uur. Haal de taartjes een half uur voordat je deze wilt eten uit de vriezer.
- Pureer de bosbessen met staafmixer tot een glad mengsel. En smeer op de taartjes.
Mmmmm smullen !
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
Wauw wat een lekker makkelijk recept, I looooove raw cakes! Als ik binnenkort een verjaardag heb ga ik hem maken voor een vriendin. Fijne dag vandaag!
Jaa ik hou van makkelijk en deze is echt easy peasy en super lekker!
Gefeliciteerd met je verjaardag! Een mooie dag vandaag.
Dank je wel!
Ziet er lekker uit! Van harte gefeliciteerd! Maak er een mooie dag van!
Thanks Silvia!
Die ziet er goed uit! Gefeliciteerd!
Dank je wel :-)
bij jou ziet het cashew mengsel erg wit???
En 2 bakvompjes van 11 cm is te veel.
Het mengsel bij mij is goed voor 1 taartje.
Hoe komt het dat jouw laag zo hoog is?
Hoi Miranda, Bedankt voor je berichtje. Volgens mij is het cashewmengel op de foto niet wit ;-) Het kan zijn dat het mengel voor jou goed is voor 1 taartje. Mijn laag is niet hoog. Het kan misschien zo lijken op de foto. Mijn laag is echt maar 2cm. Groetjes, Suzanne
Het lijkt me heerlijk maar in het recept mis ik de beschrijving van de witte laag die ik toch echt zie op de foto. War is daarvoor nodig en hoe moet dit bereid worden?
Hoi Anneroos, Het staat in de beschrijving bij stap 5 en 6. Dus ik weet niet wat je mist. Groetjes, Suzanne
Zondag deze heerlijke taartjes gemaakt en gister de eerste opgegeten! Verrukkelijk!
Dank voor je reactie! Leuk om te lezen Ellen :-))
Ik heb deze cheesecake gemaakt , dubbele hoeveelheid genomen en in een grote springvorm gedaan. Was precies goed en heerlijk. Ik heb de bessen nog wel aangemaakt met wat arrowroot. De notenlaag hecht niet aan de dadelbodem, wat wel jammer is bij het aansnijden. Had jij dat ook?
woensdag ben ik jarig en ga dan de taart met kokos en chocolade maken.
Bedankt voor de fijne recepten!
groetjes,
Marianne
Haa Marianne, Fijn dat het zo lekker heeft gesmaakt. Nee, dat heb ik niet. Het kan zijn dat de dadels niet plakkerig genoeg zijn. Medjoul dadels zijn het beste geschikt hiervoor. Mochten je dadels wat “droog” zijn, zou je ze even tien minuten kunnen weken in warm water. Alvast een hele fijne verjaardag! Liefs, Suzanne
Hey Suzanne, klopt het dat als ik 1 vormpje heb van 11cm ik overal de helft van moet nemen? Klinkt als een heerlijk recept dat ik voor mijn verjaardag wil maken (de 15e)
Groetjes,
Heather
Yes, dat klopt Heather :-) Alvast een smakelijke verjaardag.
Hallo Suzanne,
Bedankt voor de heerlijke recepten. Ik maak de cheesecake regelmatig. Nu heb ik hem vandaag gemaakt en ook de bessenlaag zit er al op. Kan ik hem dan ook nog invriezen voor later gebruik?
Ik zie het berichtje nu pas :-) Ja, hoor dat kan zeker. Ik vries altijd alles in haha!
Hi Suzanne,
Mijn cashewlaag is heel plat en niet luchtig. Kan dat komen doordat de cashewnoten maar 1,5 uur geweekt zijn? Zou ik ze evt ook kunnen koken (zoals bij de worteltaart)?
Hij is overigens erg lekker! Maar zou het mooi vinden als hij iets hoger wordt, het is nu een platte taart..
Alvast bedankt.
Groeten Sanne
Haa Sanne, Het is vanaf een afstand lastig te zeggen. Het wordt sowieso geen hoge taart. Je zou een volgende keer wat meer cashewnoten kunnen gebruiken als je het hoger wilt :-) Smaak is het allerbelangrijkste toch. Liefs, Suzanne
Hoi, dit lijkt me echt een superlekker recept! Ik heb alleen helaas geen keukenmachine, is het ook mogelijk om een staafmixer te gebruiken voor het pecan-dadel mengsel en de cashewnoten?
Groetjes Josée
Ja, dat zou wel kunnen als het een sterker staafmixer is. Zorg ervoor dat de cashewnoten echt goed geweekt zijn en maak desnoods ook de dadels wat zachter door ze heel even in heet water te zetten.