Vorige zomer waren Yvonne en ik samen een paar dagen in Duitsland, om precies te zijn waren wij in de deelstaat Nedersaksen. Wij waren uitgenodigd voor een kookwedstrijd en ging daar ook op foodtour. Wij kregen toen de opdracht om een heerlijk hoofdgerecht te maken met asperges. Yvonne en ik besloten toen om een heerlijke risotto te maken. Het gerecht viel heel erg in de smaak, alleen ben ik toen vergeten om het recept te delen. Na ja helemaal vergeten was ik het niet maar in Nederland was het aspergeseizoen voorbij dus besloot om het recept te bewaren voor dit jaar. En vandaag is het dan eindelijk zover dat ik dit lekkere recept met jullie ga delen. Ik gebruik in deze risotto voor het grote deel witte asperges maar je kunt het ook met groene asperges maken.

Wil je van dit recept een vegan gerecht maken? Laat dan de Parmezaanse kaas weg.

foodtour - www.puursuzanne.nl
asperges - www.puursuzanne.nl

RECEPT: RISOTTO MET ASPERGES

Wat heb je nodig voor drie tot vier personen?

  • 300 gram risotto rijst
  • Twee teentjes knoflook, fijngesneden
  • 250 gram kastanje champignons, gesneden in plakjes
  • 400 gram  witte asperges
  • 4 groene asperges (is niet perse nodig, maar staat wel lekker kleurrijk)
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • Flinke scheut olijfolie of een klont boter.
  • 125 ml droge witte wijn
  • 1 liter groentenbouillon (ik gebruik hiervoor 2 bouillonblokjes van Zonnatura)
  • Peper naar smaak
  • Parmezaanse kaas ter garnering

Hoe maak je de risotto met asperges? 

  1. Ga allereerst aan de slag met de witte asperges.
  2. Snij de uiteinden (zo’n 1,5 cm) van de asperges en schil ze daarna met een dunschiller. Dikke asperges moet je misschien 2 keer schillen om zo alle draden te verwijderen.
  3. De groene asperges schil ik nooit, maar snijd ik ook wel even het uiteinde vanaf.
  4. Doe de asperges in een pan en voeg water toe, breng aan de kook. Laat de asperges in een minuut of 5 beetgaar koken. Giet af en laat ze uitlekken op een keukendoek of een vel keukenpapier. Snijd de asperges daarna in 3 stukken.
  5. Nu ga je aan de slag met de risotto.
  6. Zet een pan met een dikke bodem op het vuur. Doe een scheut olijfolie in de pan en fruit hierin de ui aan. Voeg de knoflook toe en bak dit mee.
  7. Maak alvast de bouillon klaar. Meng 1 liter gekookt water met 2 groente bouillonblokjes.
  8. Voeg de champignons bij de ui en bak dit een aantal minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met wat peper.
  9. Voeg de risotto toe en schep deze om totdat de korrels gaan glanzen.
  10. Voeg de wijn erbij. Zorg dat de risotto de wijn  goed opneemt. Zet het vuur niet te hoog en blijf goed doorroeren.
  11. Voeg nu deel voor deel de bouillon toe en blijf steeds goed doorroeren met een houten lepel. Je voegt ongeveer 6 x een beetje bouillon toe. Dit duurt zo’n 20 minuten.
  12. Als je het laatste beetje bouillon hebt toevoegt, voeg vlak daarna de stukken asperges toe en roer dit door.
  13. Haal de pan van het vuur als de risotto goed gaar is. Proef tussendoor ook echt even of het op smaak is.
  14. Serveer de risotto in diepe borden en garneer dit met Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk! 

Risotto met asperges - www.puursuzanne.nl

Wil je mijn recepten en artikelen in jouw mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse update.

Suzanne

↠ Hoofdredacteur & voedingscoach
↠ Receptontwikkelaar
↠ Save water, eat plants 💚
↠ Deelt met liefde vega(n) recepten