Wat een leuke ervaring en uitdaging om een keer een gastblog te mogen schrijven voor Puur Suzanne. Net zoals Suzanne ben ik gek op gezond, puur en lekker eten. Sinds augustus probeer ik met mijn blog Fitdelicious mijn passie voor gezonde en pure voeding uit te dragen. Heerlijk vind ik het! In contact komen met andere mensen die dezelfde passie delen, zodat we elkaar kunnen inspireren en motiveren om gezonder te gaan leven. Zoals Suzanne op haar blog zelf al vertelt… We hebben maar één lichaam en hier moeten we goed voor zorgen en, misschien minstens zo belangrijk, trots op zijn.
In deze blog wil ik graag met jullie één van mijn favoriete recepten delen. Ik weet niet of je ooit eens op Sicilië geweest bent, maar het eten daar is echt FANTASTISCH. Die mensen weten pas écht wat lekker eten is. Ook dit gerecht komt van het zuidelijke Italiaanse eiland en is een echt ‘must-eat’ als je het mij vraagt. Hier komt ie dan, de heerlijkheid waar ik het over heb: Caponata.

Caponata is een traditioneel gerecht uit Sicilië. De Sicilianen eten dit gerecht vaak als voor- of bijgerecht bij hun maaltijd, maar zelf vind ik het ook heerlijk om zo nu en dan eens als hoofdgerecht te eten. Caponata is een typisch Siciliaans groente stoofpotje en bestaat uit vrijwel alleen maar groente (met uitzondering van de rode wijnazijn). Dus voor alle veganisten onder ons… Eat your heart out.

Wat heb je nodig voor twee personen?
– 2 aubergines
– 3 stengels bleekselderij
– 2 uien
– 2 teentjes knoflook
– 24 olijven
– 4 eetlepels kappertjes
– 4 eetlepels rode wijnazijn
– 600 gram tomatenblokjes (uit blik)
– 1 rode paprika
– 6 eetlepels olijfolie
– 1 hand pijnboompitten
– peterselie
– zeezout en peper naar smaak

Hoe maak je deze heerlijke Caponata?

  1.  Snijd de 2 aubergines in blokjes van ongeveer 1 centimeter.
  2. Leg de aubergine in een zeef met een kom eronder en bestrooi alle blokjes met zeezout.
  3. Laat de blokjes 30 minuten in het zeefje hangen, zodat het vocht goed uit de aubergine heeft kunnen lekken.
  4. Snijd tijdens het uitlekken van de aubergines de bleekselderij, ui, paprika, en knoflook in grove stukjes. De olijven snijd je in tweeën.
  5. Als de aubergine goed is uitgelekt dep je de blokjes goed droog met keukenpapier en bak je ze met 3 eetlepels olijfolie goudbruin in een pan.
  6. Wanneer de aubergine mooi goudbruin is laat je ze uitlekken op een nieuw stukje keukenpapier.
  7.  Neem opnieuw de pan, doe hier 3 eetlepels olijfolie in en zet het vuur laag. Bak hier de ui en selderij in zo’n 5 minuutjes zacht, maar bak ze niet bruin.
  8.  Nu voeg je de knoflook, de stukjes paprika en pijnboompitten toe. Dit laat je zo’n 3 minuten meebakken met de rest.
  9. Voeg nu de tomatenblokjes toe en laat dit 10 minuten op middelhoog vuur pruttelen. Na zo’n 10 minuten krijg je een stevigere groente ‘brei’.
  10. Voeg nu naar smaak peper toe en vervolgens voeg je de aangewezen hoeveelheid rode wijnazijn, kappertjes en de gehalveerde olijven toe en dit laat je nog een 3 minuten sudderen.
  11. Hierna kunnen de blokjes aubergine worden toegevoegd en laat je de Caponata nog eens 5 minuten sudderen. Maak de Caponata af met eventueel nog wat zout naar smaak, wat gesneden peterselie en pijnboompitten.

Caponata - www.puursuzanne.nl

Nu hoef je alleen nog maar te genieten van deze heerlijke Caponata!

Ohjaa. Nog een laatste tip: Laat de Caponata nadat je deze hebt klaargemaakt nog 2 uur staan, zodat de smaken goed in de groente kunnen trekken. Je gerecht wordt dan nog lekkerder dan wanneer je hem direct na bereiding eet.

Volg Johanne via haar blog | Facebook en Instagram

Gastredacteur

Dit account wordt gebruikt door gastredacteurs. Deze mensen schrijven met veel plezier over een gezonde(re) en groene(re) levensstijl.

Latest posts by Gastredacteur (see all)