Na mijn oproep van woensdag ga ik zelf natuurlijk ook met Hollandse groenten en fruit aan het werk. Ik heb gisteren veel mooie Hollandse producten gekocht. Het lijkt mij leuk om in ieder geval deze week extra aandacht te geven aan de stichting Samen Sterk. Ik zal daarom extra recepten posten zodat jullie ook in de keuken aan de slag kunnen met alle mooie groenten en fruit. Vandaag het recept voor een heerlijke tomaten-paprikasoep. Het is een goede basissoep waar jij heerlijk mee kunt variëren. Laat jij mij in de reacties weten hoe de soep smaakte?
Wat heb je nodig voor 4 flinke kommen soep?
grote ovenschaal, blender, soeppan
- 1 kilo tomaten, gehalveerd
- 2 paprika’s, in repen
- 1 ui, in grove stukken
- flinke hand verse basilicum
- grof zout
- gemalen peper
- theelepel cayennepeper
- 2 theelepels tijm
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 6 eetlepels olijfolie
- 0,4 liter water
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Verdeel de ui, de tomaten en de paprika over de ovenschaal. Bestrooi de groenten rijkelijk met de kruiden. De hoeveelheden die ik heb opgeschreven zijn een richtlijn. Peper en zout naar smaak toevoegen. Besprenkel daarna alles met olijfolie en balsamico azijn.
- Zet de ovenschaal voor 45 minuten in de voorverwarmde oven. Jouw huis gaat daarna echt heerlijk ruiken.
- Haal de ovenschaal uit de oven en laat het mengsel afkoelen.
- Schep het mengsel in de blender. Zet de blender aan tot een egale massa is.
- Doe de soep in een pan en doe er 0,4 liter water erbij. Laat de soep zachtjes koken. Proef of de soep op smaak is. Zo niet voeg dan wat peper en zout toe.
Smullen maar!
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
Ziet er weer heerlijk uit!
Die ga ik binnenkort zeker maken! Je gaf aan dat je met deze soep heerlijk kan variëren. Kun je een aantal ideeën geven?
Voeg wat knoflook bij de groenten voordat het de oven in gaat. Doe bij de groenten nog wat courgette. Gebruik andere kruiden voorbeeld Italiaanse, voeg als de soep klaar is wat zelf gemaakte soepballetjes toe. Voeg als de soep klaar is wat gesneden groenten toe. Genoeg tips Suzanne?
Super! Dank je wel.
Ben benieuwd voor welke combinatie jij kiest.
Zo even tomaten halen, ga ik vanmiddag nog maken, lijkt me heerlijk
En en en? Hoe smaakte het?
Klinkt heerlijk! Ik sla ‘m op en maak ‘m zeker binnenkort.
Ik maak wel eens tomatensoep uit Veganomicon die ik de volgende dag nog wel eens gebruik als pasta- of lasagnesaus, of opnieuw opwarm met rijst of mungbonen erin als lunch. Ik hou zo van soep, je kunt er bijna alles indoen!
Klinkt heerlijk Keos. Ik ben ook dol op soep.
Ik wil hem zo gaan maken, maar hoeveel kommen soep kan ik uit dit recept halen?
Ooh oeps vergeten. Jij kan hier 4 flinke kommen soep uithalen. Eet smakelijk!
Ik liep met twee kilo tomaten en vier paprika’s de supermarkt uit, en maar goed ook. Hebben we met z’n drieën nog een kom voor de lunch vandaag. Heerlijk recept!
Hee Mitch, bedankt voor jouw leuke reactie. Het is ook echt soep weer.
Super lekker Suzanne, van genoten vandaag! Thanx voor het recept. Ik had er alleen zelf te veel peper in gedaan ;) Dus wij hebben het niet meer koud met dit weer hihi ;)
Dank je Joyce! Haha oeps ;-) een lekker warm weekend ;-)
Ook heb je soep gemaakt en hij is inderdaad heerlijk! Wel heb ik tegelijk met het roosteren van de groenten een paar tenen knoflook mee laten poffen en dat geeft een extra lekkere zachte smaak aan de soep.
Echt een goed idee van de knoflook! Ga ik zeker proberen!
Vandaag gemaakt! Hij was heerlijk! :-)
Goed om te lezen Joyce!
Ik ga hem vanavond maken :) wel met een beetje een eigen twist!
Daar is die perfect voor. Ik ben benieuwd naar jouw twist.
Leuk recept, en zo simpel. Ook fijn dat er geen knoflook in zit… ik vind dit zelf erg lekker, maar mijn vriend eet dit niet dus dan vermijd ik het liever (stank haha)
Goed om te lezen Sanne!
Ik ga de soep nu ook maken! Ben benieuwd!
En hoe smaakte de soep?
Hoi suzanne, ik had het recept verdubbeld maar de soep had een hele hete nasmaak. Ik snapte er helemaal niks van tot mijn vriedin zei dat cayennepeper de boosdoener was. Zij is in de gelukkige omstandigheid met een kok samen te wonen. Nogmaals proberen en dan als tussendoortje extra invriezen.
mijn dochter vond het meer een pastasaus, kan ook!
Heerlijk recept !! Voor de tweede keer gemaakt ! Anderhalf keer het recept!
Heerlijk voor in de vriezer . Ik doe er ook knoflook bjj en gebruik Italiaanse of provensaalse kruiden ,en als ik heb verse .
En zonder het water ook prima als pastasaus !.
Ik heb de soep gisteren gemaakt, als je de soep door de zeef haalt is hij nog lekkerder!!
Dank voor je aanvulling Moon.
Ohh dit lijkt me zo lekker! Die ga ik dit weekend absoluut eens maken
Super recept!! Zit volop in mijn detox dagen en mag weer gaan opbouwen met eten laat ik nou licht moeten beginnen sluit dit perfect aan.. Enne het restje bewaar ik lekker als pasta saus (had namelijk de soep iets dikker gelaten) bedankt weer voor het delen van je recept!
Fijne dag!!
Greetz Lisette
Thanks Lisette!
ik ga hem nu maken! Is ipv water groentenbouillon ook een optie?
Is het gelukt?
Yep! Ook door de zeef en met groentenbouillon. Ga ik zeker nog een keer maken! Bedankt!
Op dit moment de soep aan het maken (groenten in de oven), en wat ruikt mijn huis nu inderdaad lekker!! Dat moet wel een lekkere soep worden!
Ik heb er nog 8 knoflookteentjes en een rode peper bijgedaan en ipv een gewone ui, 2 rode uien. Water vervangen door kippenbouillon. Als vulling een kleine kipfilet gebakken en meegepureerd. Finishing touch, 3/4 bakje kruidenroomkaas erdoorheen. Opmaken met wat grand pandano en uitgebakken dunne plakjes spek. Verantwoord… tot op zeker hoogte. Finishing touch.. ietwat minder verantwoord, maar zo lekker!!!
Ik heb het hele zooitje nu in de oven staan, het ruikt nu al heerlijk en het staat er nog maar net in. Heb helaas geen balsamico azijn en basilicum in huis dus dat heb ik nu weg gelaten wel flink wat knoflook toegevoegd. Ben heel erg benieuwd :)
Ik heb geen grote ovenschaal dus heb het maar in mijn grote springvorm gedaan trouwens :-P
Reactie nummer 3 , haha.
Wat een fan-tas-tisch recept. Wat een smaak explosie zeg.. De pittigheid van de peper/cayennepeper, het zoete van de paprika’s en tomaten + een beetje die geroosterde groente nasmaak. Wauw. Wou het kommetje er bij op eten eigenlijk.. Ik bewaar nog een beetje voor morgen (als ik er af kan blijven vanavond) ben benieuwd of ie dan nóg lekkerder is.
Bedankt voor alle 3 je reacties. Super leuk om te lezen :-) En fijn dat je daarvan hebt genoten.
Heb de soep gister gemaakt!
Zalig!!!!
Hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in?
Ik heb overigens het water weggelaten dus de groente uit de oven gepureerd tot dikkere soep.
Dank je wel Claudia. Die zal je toch zelf even uit moeten rekenen.
Hoi Suzanne,
Super lekker recept, ik heb ook het water weggelaten want houdt wel van een wat dikkere soep. Maar nog nooit zo’n lekker tomaten soep op.
Groetjes,
Jitske
wat goed om te horen!
Grappig, bijna een half jaar geleden reageerde ik hoe lekker ik de soep vond(vind) en nog altijd eet ik het gemiddeld 1 keer per week!
Ik ben herstellende van een eetprobleem en dus eet/at ik veel ook vloeibaar, zelfs een periode gehad dat ik praktisch alleen maar vloeibaar at, ook nu het wel beter gaat ben ik nog steeds gek op de zelf gemaakte soepjes.
Ik maak het altijd gewoon met een kilo tomaten, 2 paprika’s, een paar tenen knoflook, olijfolie, peper, zout en tijm op gevoel en flink wat cayennepeper, krijg er meestal een loopneus van maar vind het heerlijk, soms schiet ik echt (per ongeluk) uit maar omdat ik het op gevoel doe kan dat een keer gebeuren.
Nog altijd groot favoriet hier :D
Hoi Annet, Dank je wel voor je fijne reactie en wat goed om te lezen dat het weer wat beter gaat. hahaha herkenbaar van de cayennepeper!
Heerlijke soep! Ik heb er, zoals eerder genoemd, 1 teentje knoflook aan toegevoegd.
Na het gebruik van de keukenmachine heb ik de soep gezeefd, er een halve liter water en 2 runderbouillonblokjes aan toegevoegd.
Hierdoor wordt ie wat zouter en pittiger. Ook lekker om in de kom wat kaas op de soep te doen.
Klinkt heerlijk :-)
Ik ga er vanavond proberen een Mexicaanse variant van te maken. Dus met koriander ipv basilicum en aan het einde stukken avocado, tortillachips en wat geraspte kaas erin. Ben benieuwd!
Klinkt heel goed :-) Laat je me weten of het gelukt is?
Was heerlijk, ga ik zeker vaker doen!
Vanavond de soep voor het eerst gemaakt. Helaas waren alle basilicumblaadjes die ik erover strooide verbrand. Ik heb ze er uitgevist voor het pureren.
Hebben meer mensen hier last van? En wat zou ik er tegen kunnen doen? Oven stond op 200 graden.
Haa Lola, De volgende keer de blaadjes anders er laten doorheen pureren? En niet erbij doen in de ovenschaal?
De groenten en kruiden zitten nu in de oven. T ruikt al heerlijk. Ben erg benieuwd. Heb 2 tenen knoflook en een winterpeen bij het recept gevoegd
Deze geroosterde paprikasoep is zo lekker! Ik ben groot fan van homemade soepjes, dus toen de receptenruil voor de maand februari in zicht kwam hoopte ik op een collega blogger met veel soepjes op haar website. Check! Suzanne van Puur Suzanne kan ook een behoorlijk potje kokkerellen, dus een lekkere soep vinden was zo gelukt. In het originele recept gaan 3 kleuren paprika s. Ik heb gekozen voor enkel rode paprika s, hier wordt de soep wat zoeter van. Daarnaast heb ik de paprika s eerst geroosterd in de oven. Iets meer werk, maar doordat je de paprika s roostert wordt de smaak van de soep een stuk voller en zoeter. En soep zonder soepstengels kan natuurlijk niet! Daarom fabriceerde ik als extraatje heerlijke glutenvrije soepstengels van onder andere havermout, amandelmeel, sesamzaadjes en lijnzaad.