Zondag is bakdag. Tijd om weer een lekker bakrecept te delen. Het is alweer veel te lang geleden, dat ik een nieuw bakrecept met jou deelde. In de zomer heb ik altijd iets minder zin om cake en muffins te bakken maar nu de herfst officieel is begonnen, komt mijn zin om te bakken ook zeker weer terug. Heerlijk om ‘s avonds op de bank te zitten met een dekentje, een kop thee en wat lekkers. En deze week waren dat deze heerlijke speculaas muffins. Het recept is van 3 jaar geleden maar stond helemaal verstopt op mijn website en de foto’s waren ook niet zo mooi. Volgens mij maakte ik toen mijn foto’s nog met mijn telefoon. Ik maakte daarom deze week de muffins opnieuw. En dat was echt geen straf. De muffins zijn heerlijk!
En goed om te weten: deze muffins zijn lactose en glutenvrij.
Vind je het leuk wat wij doen? En ben je blij met de recepten die gratis toegankelijk zijn? Weet dat je ons kan supporten via een kleine donatie. Hiermee zorgen we ervoor dat dat de recepten op Puur Suzanne altijd gratis toegankelijk zullen blijven voor iedereen.
Recept: Speculaas muffins
Wat heb je nodig voor 8 muffins?
- 150 gram amandelmeel
- 2 rijpe bananen, zorg dat ze goed rijp zijn!
- 2 biologische eieren of flax egg
- 5 grote (medjoul) dadels zonder pit, heel fijn gesneden
- 3 eetlepels kokosolie, gesmolten
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel vanillepoeder (merg van een vanillestokje)
- Eetlepel citroensap
- Theelepel baking soda
- Snufje zout
- Eventueel geschaafde amandelen om te garneren.
Hoe maak je deze speculaas muffins?
Mengkom, mixer, muffinblik of muffinvormpjes
- Verwarm de oven voor op 180 graden. En zet op een bakplaat 8 papieren muffinvormpjes klaar. Of vet een muffinblik in met wat olie.
- Prak de twee bananen heel fijn. Voeg de eieren of flax egg toe en ga het mixen tot het een egale luchtige massa is geworden. Voeg nu de kokosolie en de citroensap erbij en mix dit ook weer goed door elkaar. Nu kun je de overige ingrediënten er aan toe voegen. Mix het daarna nog twee minuten goed door, zodat alles echt goed gemengd is.
- Vul de 8 vormpjes met het beslag en garneer ze eventueel met geschaafde amandelen. Zet de muffins 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze goed afkoelen voordat je ze opeet.
Geniet ervan!
Op zoek naar meer vega recepten? Bestel hier mijn boek met meer dan 70 makkelijke en gezonde plantaardige recepten.
- Vegan aardappelgratin - 10/12/2023
- Vegan cake met chocolade - 10/12/2023
- Granola met cranberry’s - 07/12/2023
Lijkt me lekker. Vandaag met manlief eens een bakdagje doen.
Gezoet met dadels. puur natuur. Ik ben de recepten beu gezien met erythrol lol lol.
Oeh, die zijn er goed uit! Krijg alweer zin in de feestdagen haha!
Hahaha ik hou niet van feestdagen maar wel van al het lekkers!
Lijkt mij een heerlijk recept! Ga hem zeker uitproberen bij een bakkie thee… Maar waar haal jij de baking soda vandaan. Ik zie het vaak in recepten staan maar heb geen idee waar die te halen.
Ik koop de baking soda bij de tuinen.
O super Nicole. Nooit aan gedacht om daar te gaan zoeken maar eigenlijk een best goed idee. Thnx!
Idd bij de tuinen en anders bakpoeder gebruiken maar de verhoudingen zijn wel anders.
Kun je de amandelmeel ook vervangen
Ik heb het laatst gewoon bij de Jumbo gekocht
Ik zie dat het onder een verkeerde reactie is geplaatst. Sorry! Ik had het over de baking soda :)
Klinkt heerlijk! Gebruik je verse dadels of gedroogde? Vanillepoeder, bedoel je de zaadjes of poeder om pudding te maken? Thnx
De gedroogde maar zorg wel voor goede kleffe dadels. Vanillepoeder is het merg van een vanillestokje.
Kun je de bananen ook vervangen door iets anders?
Het zou kunnen maar waarom wil je de bananen vervangen? Het recept niet meer zoet zijn dus zal je een andere zoetstof moeten gebruiken.
Ik lust geen (rijpe) bananen dus van daar de vraag.
Je proeft geen bananensmaak. Als je de bananen weglaat wordt het een hele andere smaak en substantie. Echt een goede vervanger heb ik dus niet.
heerlijk lijken ze me, ga ik proberen.
alleen ook ik wil lieer geen bananen gebruiken, omdat ik best banaan lust, maar als mijn baksels naar banaan smaakt, vind ik dat niet lekker, of proef je ze niet terug?
groet Rita
Hee Rita, Je proeft het niet echt omdat er veel kruiden in zit. Banaan heb ik erin gedaan om de muffins zoet te maken, dus zonder banaan minder zoet!
zelfgemaakte appelmoes is misschien te proberen
Ja, dat zou misschien een optie kunnen zijn.
Voor wat kan ik de dadels en de bananen vervangen?
Waarom zou je die willen vervangen? Dit zorg juist dat het recept zoet wordt.
Omdat ik eigenlijk niet alles van fruit mag hebben. Banaan mag ik bv alleen na een intensieve inspanning. Ik heb ze wel vandaag gemaakt volgens je recept. Nu nog afkoelen en dan met de collega’s proeven :-).
Hoi s
Hmmm, het water loopt me in de mond. Wat jammer dat ik die proeverijtjes van je moet missen ophet werk. Dan maar weer zelf bakken! Groetjes Lonneke
Heel jammer ja :-( anders had ik zeker een paar voor je meegenomen. Liefs,
Ze staan in de oven…het ruikt al heerlijk ! In baking soda zit veel zout….en ik moet
zoutarm eten. Weet jij een (voor mij) gezonder alternatief ?
Ze waren heerlijk! Iedereen wilde het recept! Heb ze gelijk de site doorgegeven.
Aaah top!
Hoi Suzanne! Lijken me heerlijk! Kun je ze ook invriezen?
Nog niet geprobeerd maar moet wel kunnen. Ik vind alleen vaak als je muffins invriest dat ze minder lekker smaken.
Hoi Suzanne,
Ik hou niet van amandelmeel. Zag die vraag al eerder maar geen antwoord er op. Kan ik amandelmeel vervangen door bijvoorbeeld speltmeel??
Groetjes Margo
Hai Suzanne, kan je ook vanillepoeder vervangen door vanille aroma?
Groetjes, Hilde
Dat kan zeker :-) Vanille aroma is wel iets anders dus even goed kijken hoeveel je erbij doet.