Herinner jij je die zaterdagochtenden nog waarop je met de hele familie rondom de televisie zat om de intocht van de enige echte Sinterklaas te bekijken? Dat gevoel in mijn onderbuik, de onrust om stil te blijven zitten, de lekkere pepernoten: ik weet het nog goed! Ik hoop dat ik dit zalige gevoel ook richting mijn kinderen over kan brengen, maar dan natuurlijk wel met beter eten. Zoals deze heerlijke glutenvrije speculaasbrokken van amandelmeel bijvoorbeeld. Ook voor grote kinderen een aanrader trouwens ;-)
Recept voor speculaas zonder, ei en gluten (en zelfs helemaal vegan)
Wat heb je nodig voor speculaasbrokken?
Mixer, 0ven, bakpapier
- 175 gram amandelmeel
- 125 gram margarine (koud)
- 100 gram kokosbloesemsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- snuf zout
- ijskoud water
Hoe maak je deze speculaasbrokken?
- Zet eventueel een bekertje water in koelkast of diepvries.
- Warm de oven voor op 165 graden.
- Snij de koude margarine in blokjes en meng hem met de suiker. Er ontstaat een klonterig geheel. Voeg het amandelmeel en de speculaaskruiden toe, evenals een snuf zout.
- Doe tot slot een eetlepel ijswater in de kom en mix totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Het is het lekkerste om het deeg nu afgedekt te laten rusten in de koelkast, dan komt de smaak het beste tot zijn recht en is het ook het makkelijkste uit te rollen.
- Rol het deeg plat tussen twee vellen bakpapier en leg het in een bakvorm of op de plaat in de oven
- Bak de speculaasbrokken in 20-30 minuten af. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de speculaas. Na het afkoelen op een rooster krijgt deze Sinterklaaslekkernij de knapperigheid.
Geniet ervan!
Bekijk hier de eerdere recepten die Annemieke voor Puur Suzanne schreef!
Laatste berichten van Annemieke (alles zien)
- Vegan chocoladetaart - 08/09/2019
- Kerst-frittata met broccoli - 12/12/2018
- DIY kerst-groentepannenkoek voor kinderen! - 11/12/2018
Ik heb ze toevallig vandaag gemaakt! Heerlijk! Alleen vallen ze helemaal uit elkaar, hoewel ik het deeg toch flink aangedrukt heb…
Heb je tips?
Mmmm, blijft lastig om af een afstand te beoordelen. Misschien dat het deeg te kort heeft “gerust”.
als je geen havermout kunt eten wat zou je als alternatief kunnen gebruiken