Koekjes bakken is een fijne bezigheid nu de dagen korter en kouder worden. Vanmorgen ging ik aan de slag om zelf speculaasjes te maken. Het leek mij leuk om naast de kruidnoten ook een recept voor speculaasjes te hebben, zodat jullie niet in de verleiding komen om de sinterklaas lekkernijen uit de supermarkt mee te nemen. Echt zelfgemaakte speculaas en kruidnoten zijn zoveel lekkerder. Ik bak heel veel suikervrij maar speculaas zonder suiker is echt geen speculaas. Ik hoop dat ik jullie hier niet mee teleurstel. Wel is het natuurlijk zo dat deze speculaas vrij is van gekke toevoegingen omdat ik kies voor alleen maar pure ingrediënten.
Het plan was om dit recept over twee weken te posten maar omdat ik zoveel leuke reacties kreeg op instagram laat ik jullie niet langer wachten. Ach nu kunnen jullie de speculaasjes heel vaak maken voordat sinterklaas weer uit het land is. Hier is het recept voor de spelt speculaasjes.
Wat heb je nodig voor +/- 15 koekjes?
bakpapier, mengkom, mixer, oven
- 100 gram roomboter op kamertemperatuur
- 100 gram volkoren speltmeel
- 4 eetlepels speculaas kruiden (te koop in de meeste supermarkten) ongeveer 8 gram.
- 4 eetlepels palmsuiker
- snufje zout
- theelepel baking soda (bakpoeder kan ook, maar gebruik hier wel iets meer van)
- scheut amandelmelk (sorry heb dit niet afgemeten)
- paar druppels citroensap
- geschaafde amandelen ter garnering
Hoe maak je deze speculaas koekjes?
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Klop de boter, de amandelmelk en het citroensap met een mixer in een beslag kom tot het een romige mengsel is.
- Voeg nu alle andere ingrediënten toe en mix het tot een egaal beslag is.
- Maak kleine hoopjes van het beslag op het bakpapier. Maak deze plat en zorg dat de koekjes maximaal 1 centimeter dik zijn. De koekjes lijken erg klein op het bakpapier maar ze gaan echt nog een flink stuk rijzen in de oven.
- Bestrooi de koekjes met wat amandelschaafsel. Gebruik zoveel als jij lekker vindt.
- Zet de bakplaat 20 minuten in de voorverwarmde oven
- Laat de koekjes afkoelen en daarna smullen maar.
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
Suzanne
↠ Receptontwikkelaar
↠ Save water, eat plants 💚
↠ Deelt met liefde vega(n) recepten
Latest posts by Suzanne (see all)
- Vegan creamcheese - 10/12/2019
- Vegan chocolademousse - 09/12/2019
- Vegan kerstmenu - 08/12/2019
Hoi is palmsuiker beter als normale suiker? Waar haal ik dit?
Suzanne, ik vraag me af of ik de roomboter door iets ‘gezonders’ kan veranderen? En palmsuiker heb ik niet, wel honing, agavesiroop of stevia. Kan ik dit vervangen?
Zoetstof kan je altijd vervangen maar veranderd wel iets aan de smaak. Ik zou zeggen probeer het gewoon. De speculaas wordt wel het lekkerst door roomboter. Kokosolie anders proberen? Maar of dat echt gezonder is?
Hmmm lekker :)
Zag ze al op je IG, ga ze dit weekend direct bakken! :D
Heb ze vandaag gemaakt en ze zijn lekker :)
Het is alleen jammer dat de koekjes heel droog en niet knapperig zijn…
Enig idee hoe dit kan?
De smaak was verder wel goed! ;)
Yummie !!! Deze koekjes lijken me heerlijk
Yumm, dit lijkt me onwijs lekker! Ik ben gek op speculaas!
Hoi! Even als tip, misschien goed om het aantal gram erbij te zetten ipv hoeveel eetlepels. Het blijkt dat mijn eetlepels groter zijn dan die van jou en door de te veel aan speculaaskruiden waren de koekjes vieeees hihi gelukkig stond het aantal grammen wel bij de kruidnoten en zag ik t verschil ;)
verder heerlijke recepten!
Hee Maartje,
Bedankt voor jouw tip. Ik heb gelijk aangepast. Is soms wel lastig om juiste verhoudingen erbij te zetten omdat ik veel op gevoel kook.
Liefs,
Suzanne