Ik ben dol op een goede stoofpot. Ooit maakte ik een stoofpot met rundvlees. Het was zelfs 1 van de populairste recepten op mijn blog. Ik krijg nu nog weleens mails van mensen dat zij dit recept “missen”. Ik snap het maar tijden veranderen. Vlees eten en vlees promoten past niet meer bij mij. Dus langzaamaan ben ik ook alle vleesrecepten aan het verwijderen en probeer ik daar lekker plantaardige alternatieven voor in de plaats te zetten. En zo kwam ik op het idee om een stoofpot met jackfruit te maken.

Wat is jackfruit? Dit is een vrucht uit Azië. Hier in Nederland kun je dit voornamelijk in blik kopen. De jonge jackfruit is vrij smaakloos en is daarom perfect om te marineren. Het leuke van jackfruit is dat het een vlezige structuur heeft. Door de stukjes met een vork uit elkaar te trekken, ontstaat er een draderige structuur. En kun je hier prima “stoofvlees” of pulled “pork” mee maken.

Recept: Stoofpot met jackfruit

Wat heb je nodig voor 4 personen?

Een geëmailleerde gietijzeren stoof- / braadpan.

  • 2 blikken Young jackfruit. Te koop in de meeste supermarkten toko’s. Je moet de blikken jackfruit op zout water (Brine) hebben.
  • 150 gram champignons, in plakjes gesneden
  • 1 blikje tomatenpuree
  •  1 rode punt paprika, fijngesneden
  • 1 grote wortel, fijngesneden
  • 1 ui, fijn gesneden
  • twee teentjes knoflook, fijngesneden
  • 400 ml groentebouillon
  • theelepel paprikapoeder
  • peper naar smaak
  • 100 ml rode wijn, mijn favoriet rode vegan wijn koop ik bij de Hema van het merk Neleman.
  • 1 eetlepel Hollandse stoofkruiden Euroma
  • eetlepel ahornsiroop
  • vloeibare margarine om in te bakken

Hoe maak je deze stoofpot?

  1. Giet de blikken jackfruit af in een vergiet en spoel de jackfruit af met koud water.
  2. Snijd de jackfruit in kleine stukjes en trek uit elkaar.
  3. Zet een pan op het vuur en verhit hierin de margarine. Fruit een ui aan in de pan.
  4. Voeg na een paar minuten de stukken jackfruit toe en bak deze een paar minuten mee. Breng op smaak met wat peper en de paprikapoeder. Voeg nu de knoflook en de wortel toe. Bak dit voor een paar minuten op laag vuur. Voeg daarna de champignons toe en bak deze aan totdat deze goudbruin zijn. Doe nu de stukjes rode paprika erbij.
  5. Zorg dat het vuur laag staat en schep dan de tomatenpuree en de ahornsiroop erbij. Roer alles goed door elkaar. Voeg nu de stoofkruiden toe. Meng alles goed door elkaar.
  6. Nu is het tijd om de bouillon en de wijn toe te voegen. Meng nu alles nogmaals goed door.
  7. Laat het zo’n 10 minuten op laag vuur staan. Roer het af en toe goed door en voeg naar wens eventueel nog wat rode wijn toe. Proef even of je de smaak lekker vindt. Voeg eventueel nu nog wat peper en zout toe.
Eet smakelijk!

Deze stoofpot met jackfruit is erg lekker met frietjes of aardappels uit de oven.

Stoofpot met jackfruit

Volg Puur Suzanne ook op Pinterest en sla daar dit recept op!

Stoofpot met jackfruit

Nieuwsgierig geworden hoe je vaker op een gezonde manier plantaardig eet? Lees dan mijn vorige artikel waarin ik jou tips geef voor een gezond en plantaardig voedingspatroon zeker even terug.

Latest posts by Suzanne (see all)