De feestdagen komen er aan. Wat ga jij op tafel zetten? Ga je zelf koken? Of mag je lekker bij iemand aanschuiven? Ik ga dit jaar voor een lekkere stoofpot met champignons en linzen. Echt zo lekker! Ik heb dit recept al een aantal keer gemaakt en het is echt mijn favoriet. Het is het perfecte comfortfood gerecht op de koude dagen. Maar ook een aanrader voor tijdens de feestdagen.
Ik maakte vroeger altijd een stoofpot met rundvlees op 1e kerstdag maar dit jaar ga ik voor een vegan variant met champignons en linzen. Ik kies ervoor om verschillende champignons te gebruiken. Deze geven een vlezige structuur aan de stoofpot. En de linzen zorgen voor wat extra volume. Je kunt de stoofpot ook prima een avond van tevoren klaar maken.
Deze stoofpot met champignons is erg lekker met zoete aardappelpuree of aardappels uit de oven.
De stoofpot bak ik in Becel Original vloeibaar. Dit bevat een mix van zonnebloem-, lijnzaad-, en koolzaadolie en is 100% plantaardig. Becel Original vind je in het koelvak van jouw supermarkt tussen de andere bak en braadproducten.
Op zoek naar meer vegan recepten? Bestel hier mijn boek met meer dan 70 makkelijke en gezonde plantaardige recepten.
Recept: Stoofpot met champignons
Wat heb je nodig voor 2-3 personen?
Een geëmailleerde gietijzeren braadpan.
- 450 gram champignons. Ik ga voor kastanje champignons en cantharellen.
- 70 gram rode linzen
- 1 ui
- 1 wortel
- een blikje tomatenpuree (70 gram)
- 0,2 liter rode wijn
- 0,2 liter champignons bouillon
- twee takjes tijm
- eetlepel paprikapoeder
- peper naar smaak
- 2 eetlepels Becel Original (vloeibaar)
Hoe maak je deze stoofpot?
- Snijd de ui fijn. Verhit wat Becel Original in de pan. En fruit hierin kort de ui aan.
- Scheur ondertussen de champignons in stukken en snijd de wortel fijn.
- Voeg de wortel toe en bak dit zo’n 5 minuten mee.
- Voeg nu de champignons toe en bak deze zo’n 5 minuten mee en breng op smaak met peper.
- Schep nu de tomatenpuree erbij en de paprikapoeder. Meng dit goed door elkaar en bak dit een halve minuut mee.
- Schenk de wijn en de bouillon erbij en roer alles goed door elkaar. Voeg de linzen en de takjes tijm toe. Breng de stoofpot aan de kook en zet daarna het vuur lager. Laat het voor zo’n 30 minuten pruttelen.
- Haal de takjes tijm uit de pan voordat je gaat eten.
Eet smakelijk!
*Deze blog is geschreven in samenwerking met Becel. Lees hier mijn disclaimer.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
Wil dit gaan maken voor tweede kerstdag samen met de gewokte spuitjes en de zoete aardappelstamp. Ben benieuwd!
Oeee klinkt goed! Mag ik bij je aanschuiven ;-)
Altijd welkom Suzanne! Het stoofpotje staat al klaar voor morgen. Trekken de smaken goed in denk ik,
Kan dit ook in een slowcooker??
Weet ik niet. Ik gebruik nooit een slowcooker. Dit zou je echt even zelf moeten testen.
Waarmee zou ik de wijn kunnen vervangen?
Extra bouillon of een alcoholvrije wijn?
Heerlijk recept. Ik heb een heel ‘dikke’ wijn gebruikt (14,5%) Eigenlijk voor morgen gekookt maar al even geproefd op een restje gebakken aardappels van vandaag. Bijna een ouder.wets patatje stoof
Yeah! Wat fijn :-)