Burgers zijn altijd een goed idee, tenminste zo denk ik er over. Je kunt vega burgers kant en klaar in de supermarkt kopen maar ik vind het veel leuker en vaak ook lekkerder om ze zelf te maken. Dit keer op het menu: Tempeh burgers. Jep, deze burgers zijn gemaakt van tempeh. Tempeh heeft van zichzelf niet heel veel smaak en het is daarom belangrijk dat je het goed op smaak brengt met flink wat kruiden, ui en knoflook.

Ik at deze burgers op een volkoren broodje met sla, komkommer, tomaat en een flinke klodder sriracha mayonaise. Wat mij betreft het perfecte comfort food voor het weekend.

Voor het bakken van deze burgers gebruikte ik voor mij het nog redelijk onbekende, maar verrassend fijn oliesoort: koolzaadolie, en wel van het Nederlandse merk Brassica. Ik koos voor de Bak & Braad variant, deze kan namelijk heel goed tegen hoge temperaturen, spat van nature niet en heeft een neutrale smaak (de olie kun je wel tot 240 graden verhitten! Ideaal ook dus voor wokken of frituren). De koolzaadolie van Brassica is pure plantaardige olie: het is 100% pure olie op basis van koolzaad. Het is van goede kwaliteit door de koude persing van alléén de kern van koolzaad. En deze olie past goed in een gezonde levensstijl. De gezondheidsraad adviseert namelijk om boter en harde margarine te vervangen door zachte margarine en plantaardige oliën. Wat mij betreft een olie die onmisbaar is in de keuken.

Met dit recept kun je 4 burgers maken. Zijn 4 burgers teveel voor je? Geen probleem, je kunt deze ook prima invriezen. En een volgende keer opbakken in een koekenpan. Je kunt dus ook alvast een voorraadje maken.

Recept: Tempeh burgers

Wat heb je nodig voor 4 burgers?

  • 1 blok tempeh (400 gram)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 2 eetlepels soja saus
  • peper naar smaak
  • 150 gram bloem
  • Brassica Bak & Braad

Hoe maak je deze burgers?

  1. Snijd de tempeh in klein stukjes.
  2. Snijd de ui en de knoflook fijn. Zet een pan op het vuur en verhit hierin 1 eetlepel Brassica koolzaadolie. Fruit de ui en de knoflook aan. Voeg nu de blokjes tempeh toe. Meng dit goed met de ui en knoflook. Voeg desnoods nog wat olie toe.
  3. Breng de tempeh op smaak met de sojasaus, de gerookte paprikapoeder en wat peper. Meng alles goed door elkaar. En bak dit zo’n 8 minuten totdat de tempeh lichtbruin is geworden. Laat de tempeh afkoelen. Proef even of de tempeh goed op smaak is. Voeg anders nog wat extra kruiden toe.
  4. Doe de afgekoelde tempeh in een de keukenmachine en zet deze kort aan. Zorg dat het een kruimelig mengsel wordt. Geen gladde massa, je mag nog best de structuur van de tempeh zien. Meng de tempeh kruimels met 150 gram bloem. En breng op smaak met peper. Verdeel het “deeg” in vier bolletjes. Sla deze plat om er burgers van te maken.
  5. Maak de pan waar je tempeh in hebt gebakken schoon. En verhit hier opnieuw wat Brassica koolzaadolie in. Dit mag echt wel royaal zijn. Leg de burgers voorzichtig in de pan. Bak de burgers aan beide kanten in 6-8 minuten goudbruin. Keer de burgers niet te snel om anders kunnen ze uit elkaar vallen.
  6. Serveer de burgers op een hamburger broodje, met wat rauwkost en een dikke klodder mayonaise.

Smullen maar!

Tempeh burger

*Deze blog is geschreven in samenwerking met Brassica. Lees hier mijn disclaimer.

Bronnen: https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's | groen is mijn favoriete kleur

Latest posts by Suzanne (see all)