Mama, mag ik een ijsje???!! En dat dan zo een beetje 5x per dag, gedurende de hele zomer.
IJsjes, wie is er niet dol op? Heerlijk op een warme zomerse dag, verkoeling zoeken met een ijsje. Helaas bevatten de meeste waterijsjes (lees: nagenoeg alle waterijsjes in de supermarkt) een flinke lading geraffineerde suikers. Hetgeen waarmee jij je kinderen liever niet de hele zomer lang wilt volstoppen. Mits je gek bent op onhandelbare, stuiterende en buikpijn hebbende kids.
Dan maar geen ijsjes geven? Nee, dat is echt geen optie. Een zomer zonder ijsjes is geen echte zomer. Gelukkig zijn er een heleboel mogelijkheden om zelf ijsjes te maken. Geloof me, je kinderen zullen hiervan smullen.
Hierbij deel ik vijf heerlijke recepten. Voor alle onderstaande recepten ben ik uitgegaan van vijf ijsjes, daar zijn de ingrediënten op afgestemd. Zorg dat je een blender bij de hand hebt, deze gebruik je namelijk bij de meeste ijsjes.
Om deze ijsjes te maken heb je ijsvormpjes nodig.
Tip: gebruik bij voorkeur vers fruit, op deze manier weet je zeker dat je kind met deze ijsjes ook meteen de nodige vitamientjes binnen krijgt. Zelfs een kind dat niet gek is op fruit, zal op deze manier zeker fruit eten.
Banaan versus aardbei
Dit ijsje is hoe dan ook een voltreffer bij kinderen. Mooi van kleur en zoet van smaak.
Je hebt slechts twee ingrediënten nodig, te weten:
- 2 handjes verse aardbeien
- 1 banaan
“De frisse smaak van aardbei en het zoete van de banaan, maakt dit ijsjes een heerlijke snack!
Je maakt deze ijsjes als volgt:
- Snijd de banaan en de aardbeien in stukjes
- Blend eerst de aardbeien tot een gladde massa en schenk dit in een maatbeker
- Spoel de beker/kan van de blender om
- Blend nu de banaan, met een scheutje water, tot een gladde massa
- Schenk 3 vormpjes tot de helft vol met aardbei. Schenk 2 vormpjes tot de helft vol met banaan
- Zet de ijsvormpjes, met het ijsstokje erin, een half uurtje in de vriezer om uit te harden
- Schenk vervolgens banaan in de vormpjes met aardbei en aardbei in de vormpjes met banaan. Op deze manier krijg je een mooie scheiding tussen de kleuren.
- Laat de ijsjes minimaal 8 uur uitharden. Smullen maar!
Violetje
Met deze ijsjes maak je bij iedereen de blits, jong en oud. Mooi van kleur en heerlijk van smaak. De ingrediënten zijn wederom eenvoudig:
- 100 gram diepvries blauwe besjes
- 200 ml sinaasappelsap (zonder toegevoegde suikers)
“ Blauwe bessen zitten vol antioxidanten, gunstig voor de hersenen en het hart”
Je maakt deze ijsjes als volgt:
- Blend alle ingrediënten samen in een blender tot een gladde massa
- Schenk vervolgens het mengsel in de vormpjes.
- Als je het lekker vindt kun je nog wat besjes in de ijsvormpjes doen
- Laat de ijsjes minimaal 8 uur uitharden. Smullen maar!
One in a melon
Om van te watertanden!Deze heerlijk, frisse ijsjes staan regelmatig bij ons in de vriezer. Ik vind het iedere keer weer zo leuk dat binnen een hand omdraai de meest heerlijke en mooie waterijsjes kunt maken. Je hebt het volgende nodig:
- 1 kiwi
- 1 banaan
- 1/3 watermeloen
“Watermeloen versterkt het immuunsysteem, door het hoge vitamine C-gehalte”
Je maakt deze ijsjes als volgt:
- Blend de kiwi en banaan door elkaar in de blender.
- Schenk dit in de ijsvormpjes en zet dit met een ijsstokje erin in de vriezer.
Dit om het onderste deel alvast te laten bevriezen, zodat het zich niet meteen mengt met de watermeloen. Op deze manier krijg je een mooiere scheiding - Blend vervolgens de watermeloen en giet dit na 30 minuten in de ijsvormpjes
- Laat dit een nachtje in de vriezer staan. Smullen maar!
Flower Power
Kijk eens hoe schattig, mooi en heerlijk deze ijsjes eruit zien! Dit zijn echt ijsjes speciaal voor meisjes.
Zo eenvoudig te maken! Je hebt nodig:
- biologische vlierbesbloesemsiroop
- water
- munt blaadjes
- eetbare bloemetjes, zoals viooltjes
“Het eten van driekleurige viooltjes, heeft een positief effect op de huid”
Je maakt deze ijsjes als volgt:
- Meng per ijsvormpje een laagje van ongeveer 1 cm siroop met water.
- Doe in alle ijsvormpjes een paar bloempjes en munt blaadjes.
- Zet de ijsstokje in de vormpjes. In eerste instantie blijven de ijsstokjes uiteraard niet rechtop staan en drijven de blaadjes en bloemetjes naar boven. Daarom zet ik het eerst een half uurtje in de vriezer.
- Als het dan begint te bevriezen, kun je de bloemetjes en blaadjes verder naar onder duwen en het stokje recht zetten.
- Laat de ijsjes minimaal 8 uur uitharden in de vriezer
Neapolitan
Dit ijsje vindt zijn oorsprong in Italië. Dit recept is een variant op het origineel. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:- 2 handjes verse aardbeien
- 100 ml kokosmelk
- vanille extract
- 1/2 banaan
- ½ theelepel cacaopoeder
“Van chocolade word je blij!
Je maakt deze ijsjes als volgt:
- Snijd de banaan en de aardbeien in stukjes
- Blend eerst de aardbeien tot een gladde massa
- Schenk de vormpjes tot 1/3 het aardbeimengsel. Zet de ijsvormpjes een half uurtje in de vriezer om uit te harden
- Spoel de beker/kan van de blender om
- Meng de kokosmelk met de vanille
- Schenk dit na 30 minuten bovenop het aardbeienmengsel en laat dit wederom een half uur uitharden in de vriezer
- Blend nu de banaan, met een klein scheutje water en de cacaopoeder tot een gladde massa
- Schenk na 30 minuten het banaan/chocolade mengsel in de vormpjes
- Laat de ijsjes minimaal 8 uur uitharden. Smullen maar!
Welke ijsjes ga jij als eerste maken?
- 5x zelfgemaakte ijsjes met fruit - 07/08/2017
- Vegetarisch eten met kinderen - 28/03/2017
- Boekreview Deliciously Ella – Every Day + recept - 10/03/2017
Het lukte wel met de stokjes, ze waren nog niet keihard.
Ik vond de halve banaan met cacao wel heel weinig.
Dan verdubbel je de portie toch? Of eet je een extra ijsje ;-)