Vandaag een gastblog van foodblogger Simone van de super leuke blog Eetspiratie.

Minder vlees eten hoe je dat en wat eet je dan? Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Ik vertel mensen dan over hoe lekker linzenburgers, falafel, notenburgers en tofuburgers zijn. De reacties die ik krijg zijn niet direct heel enthousiast en dat kan ik wel een klein beetje begrijpen. Peulvruchten, noten en tofu (ik noem het tahoe) zijn lekkere alternatieven voor vlees. Je kunt ze namelijk helemaal naar eigen smaak maken.

Tofu is een heel mooi gefermenteerd sojaproduct. Het heeft een neutrale smaak en een hele fijne structuur. Je kunt er dus perfect burgers van maken. Zelf eet ik al sinds mijn jeugd tofu, want in de Indische keuken wordt dit veel gebruikt. Een burger had ik er alleen nog nooit van gemaakt. En toen ik laatst in Barcelona een heerlijke tofuburger at, wilde ik er mijn eigen versie van maken. En die is goed gelukt!

Recept: tofu burger

Wat heb je nodig voor 4 burgers?

1 pak/blok biologische tofu

1 ei

2 eetlepels broodkruim

1 eetlepel sojasaus

1 eetlepel ketjap manis

1 theelepel gemalen ketoembar (gemalen koriander)

snufje pittig paprikapoeder

1 teen knoflook geraspt

1 cm gember geraspt

2 eetlepels (spelt)bloem

1 eetlepel kokos of rijstolie om in te bakken

Hoe maak je het?

Laat de tofu uitlekken in een vergiet boven een kom. Je kunt dit doen door een bakpapiertje op het blok tofu te leggen en er iets zwaars op te zetten zoals een pan. Er komt best veel vocht uit. Je kunt het vocht er ook met je handen uitknijpen.

Doe vervolgens de tofu in de kom en voeg de rest van de ingrediënten toe. Verhit ondertussen een scheutje olie in een grote koekenpan en kneed met je handen het mengsel goed door elkaar. De bloem zorgt ervoor dat het mengsel wat droger wordt. Is het nog te nat? Voeg dan nog een beetje bloem toe.

Neem een flinke hand van het mengsel en vorm er een burger van. Leg deze meteen in de pan en herhaal dit tot het mengsel op is. Bak de burgers op een laag vuur aan beide kanten bruin.

Serveer de burgers op een knapperig broodje met lekkere groentes zoals komkommer, reepjes wortel, sla of spinazie, rode kool en rode ui. Ik serveerde er een ketjapsaus bij. Het recept vind je hier. Een chilisaus of frisse yoghurt saus past ook prima bij deze burger.

Mmmmm smullen!

tofuburger -www.puursuzanne.nl

En ga je nu vaker tofu proberen?

Meer recepten voor een gezonde leefstijl vind je op eetspiratie.nl

Liefs, Simone

Volg Simone ook via | Facebook of Instagram |