Al een tijdje ben ik op Facebook lid van de healthy foodbloggersgroep. Een groep waar we tips en informatie uitwisselen over voeding en bloggen. Maandelijks wordt er een receptenruil georganiseerd om zo de andere bloggers te leren kennen en inspiratie op te doen voor nieuwe recepten. Ik mocht een recept kiezen van de blog Barbara Eet. Barbara heeft een leuke blog met bovenal paleo recepten. Ook deelt Barbara het bijzondere verhaal van haar zoon Tom. Haar zoon Tom heeft ADHD en door middel van voeding en supplementen helpt zij Tom om zonder medicijnen te leven. Neem dus zeker een kijkje op haar blog voor dit bijzondere verhaal.
Het was lastig kiezen want op de blog van Barbara staan zoveel lekkere dingen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de amandel-zaden repen. Een heerlijk tussendoortje en handig om mee te nemen naar het werk.
Wat heb je nodig voor 8 van deze repen of 16 blokjes ;-)?
een bakblik of ovenschaal van 20 X 15 cm, bakpapier
- 130 gram amandelmeel
- 45 gram gemalen kokos
- 70 ml kokosolie
- 60 ml ahornsiroop. Barbara gebruikt zelf in haar recept honing maar dat gebruik ik zelf alleen af en toe in mijn thee.
- 1 theelepel vanille extract. Of een theelepel vanillepoeder
50 gram pompoenpitten- 70 gram zonnebloempitten
- 40 gram rozijnen
- 20 gram amandelschaafsel
- snufje zout
Hoe maak je deze repen?
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe in een ovenbestendig bakje de kokosolie zodat het kan smelten. Bekleed het bakblik met bakpapier.
- Doe de amandelmeel, de vanille en het zout, in een kom en roer dit door elkaar. Doe vervolgens de gesmolten kokosolie, en de honing erbij. Roer nogmaals door. Voeg daarna de andere ingrediënten erbij en meng dit tot een egaal deeg.
- Doe het mengsel in het bakblik. Druk het stevig aan met de achterkant van een lepel.
- Zet het bakblik voor 25 minuten in de oven. Het mag lichtbruin zijn. Als je het uit de oven haalt is het nog erg zacht. Laat het daarom goed afkoelen. Als het goed afgekoeld is kun je het in repen of blokjes snijden.
Eet smakelijk!
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Nieuw in de shop: Canvas shopper - 25/09/2023
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
Ziet er (h)eerlijk uit! Een opmerking: het verhitten van honing is niet gezond! Ik gebruik meestal ahornsiroop of gepureerde dadels..
Als je honing verhit verliest het inderdaad zijn enzymen. Prima om te kiezen voor een andere zoetstof.
Hoi Suzanne,
Ik wil bij de amandel-zadenreep geen ahornsiroop en geen honing gebruiken. Weet jij hier een oplossing voor?
Gr. Ria
Hee Ria, Dat wordt dan wel lastig. Je zou de repen kunnen zoeten met een geprakte banaan maar ik weet niet of de structuur dan nog goed is en de repen uitelkaar vallen.
met gepureerde dadels 3 a4 kunt je dit gerecht heel goed zoet maken.
Dank voor je aanvulling Sandra.
Welk soort meel kan ik gebruiken ipv amandelmeel?
Hanne je kan van alles gebruiken het wordt dan wel echt een ander recept. Experimenteer ;-)
Hij valt bij mij steeds uit elkaar.. wat zou ik anders kunnen doen?
Aaah dat is zonde. Iets meer kokokolie gebruiken en goed laten uitharden?
Kun je ook iets anders gebruiken ipv kokosolie en gemalen kokos? Ik hou namelijk niet zo van kokos.
Dit ziet er zo lekker uit en wil ik graag gaan maken. Alleen wat bedoel je met gemalen kokos? Geraspte kokos of kokosmeel?
Ik zie dat jij in het recept van de “kersttulband met kokos” geraspte kokos in de ingrediëntenlijst hebt staan en dat op de foto (grof) kokosschaafsel blijkt te zijn (althans, dat is hoe ik het altijd noem;) ).
Om verwarring te voorkomen: Ik bedoelde in mijn vraag hierboven met geraspte kokos die fijn geraspte kokos.
Of gebruikte jij in deze amandelzadenrepen zelfs (grof) kokosschaafsel?
Fijn geraspte kokos :-)
Ik heb het eergisteren gemaakt (met 90 gr. kokosolie i.p.v. 70 gr, omdat iemand hier eerder schreef dat het bij haar steeds uit elkaar viel) en we vonden het zalig en het viel niet uit elkaar!
Vanmorgen heb ik het weer gemaakt maar nu met 70 gr kokosolie (omdat ik toch nieuwsgierig was of het dan wel uit elkaar zou vallen) en weer vonden we het zalig en ook nu viel het niet uit elkaar.
Nu moet ik wel zeggen dat ik het deeg met mijn handen even gekneed heb en goed samengeknepen heb en in de cakevorm goed aangedrukt heb, ik denk dat dat heel belangrijk is om hem goed bij elkaar te houden.
En ook heb ik de compacte platte cake na het bakken in de cakevorm heel lang laten staan, dus niet alleen een uur af laten koelen want dan is de warmte er wel af maar de kokosolie is dan nog niet hard geworden en dan is de platte cake nog te zacht en zal hij uit elkaar vallen/brokkelen omdat het juist de kokosolie is die alles bij elkaar moet houden als die hard is.
Dus een nacht of een hele dag laten staan (in de zomer zou ik hem in de koelkast zetten om de kokosolie in de cake hard te laten worden) voordat je hem aansnijdt is wel raadzaam!
Mijn dochtertjes en ik vonden hem dus echt onwijs zalig!