Het is al de alweer de laatste week van de #30voeljefit challenge. Wat word ik blij van al jullie leuke reacties. Ik ben heel benieuwd hoe het met jullie gaat en of jullie het nog volhouden. Het thema van de laatste week is: gezond eten met het hele gezin. Reny trapt ook deze week weer af met een aantal goede tips op haar blog. Lees deze zeker even na. En vandaag deel ik deze cake met boekweitmeel voor het hele gezin.

Gezond eten met je gezin hoe doe je dat?

Ik heb zelf geen kinderen dus ik kan jullie geen tips geven over gezond eten met kinderen. Gelukkig heb ik daar mijn collegabloggers  RenyAnnemieke voor. Zij hebben kleine kinderen zullen deze week hun ervaringen met jullie delen.

Ik ben nu ruim twee jaar bezig met gezond(er) eten. Ik heb mijn vriend Dennis daar altijd in meegenomen. Ik heb hem uitgelegd waarom ik andere keuzes maakten. Ik heb hem er hier altijd bij betrokken maar heb hem nooit gedwongen om dezelfde keuzes te maken als ik.  Wil hij nog wel brood eten als lunch? Prima. Wil hij wel vleeswaren kopen? Prima. Maar ook hij vind het prima dat ik een salade eet tijdens de lunch en nog maar weinig vlees eet. Al is Dennis nu ook dol op groene smoothies en vind hij een dagje zonder vlees echt geen probleem. Respecteer elkaars keuze en sta open voor elkaars mening.

Of zoals Dennis zegt: Sta open voor andere smaken en probeer eens iets anders te eten.  Vind je het echt vies? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

Wij proberen 1x per week een nieuw recept voor het avondeten uit. De rest van de week maken wij onze favoriete recepten. Als wij beide uit het werk komen hebben wij echt geen zin om nieuwe recepten te proberen. Ik wil dan gewoon snel lekker en goed eten op tafel hebben.
Op zondag probeer ik regelmatig nieuwe tussendoortjes uit. Zondag is hier bakdag. Ik heb daar Dennis nog nooit over klagen. Wat is er nu lekkerder dan een vers gebakken cake. Ik bak het liefst een cake omdat het snel te maken is en je zo voor de komende paar dagen een gezond tussendoortje hebt voor op het werk, school of gewoon thuis. Ik maak meestal een cake op basis van amandelmeel of havermout. Het leek me ook leuk om een keer met boekweitmeel aan de slag te gaan en zo ontstond deze abricake. Er zitten  gedroogde abrikozen in en Dennis noemde hem daarom abricake. Een heerlijke cake voor het hele gezin. En woon je alleen? Dan vries je de cake toch in per plakje? Zo heb je altijd een lekker tussendoortje op voorraad.

Wat heb je nodig voor deze cake?

 • 3 rijpe bananen
 • 3 eieren
 • Eventueel ahornsiroop of palmsuiker als je van wat zoeter houdt
 • 150 gram boekweitmeel
 • 100 gram gedroogde abrikozen in kleine stukjes
 • 50 gram walnoten, fijngehakt
 • 20 gram pompoenpitten
 • 2 eetlepels koekkruiden
 • 100 ml water met koolzuur
 • theelepel baking soda
 • Paar druppels citroensap
 • Roomboter of kokosolie om het bakblik in te vetten.

Hoe maak je deze heerlijke cake?

een kom en een cakeblik

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het cakeblik in.
 2. Prak de bananen in een kom. Voeg de ahornsiroop, en de eieren toe. Mix dit goed door elkaar.
 3. Voeg het meel en de koekkruiden toe en roer het goed door elkaar. Voeg daarna de baking soda en de druppels citroensap toe. Roer het nogmaals goed door elkaar. Voeg nu de stukjes abrikoos, de pompoenpitten en de walnoten toe en schep dit goed door het beslag heen. Doe als laatste het water met koolzuur erbij.
 4. Giet het beslag in het cakeblik. Zet cakeblik in het midden van de oven en bak de abricake in 45 minuten mooi bruin. Weet je niet zeker of het gaar is? Doe dan de satéprikker test. Doe de satéprikker in het brood en als deze er schoon uitkomt is de abricake gaar.

Eet smakelijk!

abrikeek
Laatste berichten van Suzanne (alles zien)