Mijn favoriet tussendoortje is: vegan bananenbrood. Vegan houdt in dat er geen dierlijke producten zijn toegevoegd. Het bananenbrood is dus zonder eieren gemaakt. Ik eet steeds vaker plantaardig en heb daarom ook al aardig wat vegan recepten op mijn blog staan. Ik wil daarmee laten zien dat vegan eten vooral heel lekker is! Maak dit bananenbrood vandaag nog en je hebt een heerlijk tussendoortje voor heel de week.
Recept: Veganbananenbrood
Wat heb je nodig?
- 4 rijpe bananen (ze moeten echt goed rijp zijn)
- 120 gram pitloze dadels
- 100 gram havermout
- 1 eetlepel (gebroken) lijnzaad
- 1 eetlepel kokosrasp
- theelepel baking soda
- 2 theelepel koekkruiden
- een mespuntje biologische vanillepoeder
- 50 gram ongebrande walnoten, fijn gehakt
- margarine om het cakeblik in te vetten
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet je cakeblik in.
- Doe de bananen, de dadels en de havermout in de keukenmachine en laat draaien totdat het een egale massa is. Voeg nu de lijnzaad, de kokosrasp, de vanillepoeder, de baking soda en de koekkruiden toe. Zet de keukenmachine voor een halve minuut aan zodat alles goed gemengd is. Schep nu de walnoten erdoor heen. Zet de keukenmachine NIET meer aan.
- Schep het beslag in een cakeblik. Nu kan die de oven in voor 35 minuten.
- Laat het bananenbrood goed afkoelen voordat je hem uit het blik haalt.
Mmm smullen. Laten jullie mij weten hoe die gesmaakt heeft?
Volg Puur Suzanne ook op Pinterest en sla daar dit recept op!
Wil je starten met een gezonde levensstijl? Bestel dan mijn nieuwste e-book: Eat Good, Feel Good.
- Noodles met pittige tempeh - 26/11/2023
- Glutenvrije amandelkoekjes - 19/11/2023
- Andijviesalade met champignons - 16/11/2023
Mmm, ziet er goed uit. Ik heb nog nooit dadels door mijn bananenbrood-mengsel gedaan. Ik ben benieuwd wat dat geeft :)
Het wordt er heerlijk zoet van :-)
Ziet er heerlijk uit, bananenbrood is hier in huis een favoriet!
Ik heb gelijk een boodschappenlijstje gemaakt…ik ga het uitproberen…..
Jacqueline
Heb hem net gemaakt super lekker!
Fijn dat het zo goed gelukt is!
Altijd toch een topper voor gespikkelde bananen. Ziet er lekker luchtig uit. Degene die ik maak is vaak nogal ‘stevig’. Wat is je gouden tip?
Hij gaat nu de oven in, ben benieuwd, het beslag was al lekker :-)
Dit ga ik zeker proberen.Ik moet gluten en tarwe vrij eten.bedankt voor het recept.
Ben benieuwd Nancy hoe je hem vind smaken.
Hij smaakt heerlijk maar is zeker niet zo luchtig zoals hij er bij jou op de foto uitziet… Mijn bananenbroden rijzen nooit, deze ook weer niet. Ik kom er maar niet achter waar het mis gaat :)
Hoi Rianne, kan het zijn dat je bakingsoda te oud is? Of dat je het mengsel te lang klopt?
Groetjes,
Thirza
Dit is echt het lekkerste bananenbrood wat ik ooit gemaakt heb! Super bedankt voor dit recept….
Goed om te lezen :-)
Net uit de oven en nu al mijn favoriet! Zoooo lekker, hier word ik blij van :) Als het lukt om een stukje te bewaren, tot hoe lang blijft het lekker?
Het brood is zeker een dag of 4 houdbaar in de koelkast. Invriezen is ook nog een optie.
Wow!! Super lekker. Ik mag geen eieren dus dit was een perfect recept. Had nog een theelepel appelazijn toegevoegd omdat het dan in combinatie met de baking soda beter zou rijzen maar dat effect was weg zodra ik het uit de oven haalde :-) Maar de smaak is super en ik hou van lekker klef!!
Fijn dat het recept zo bevalt. Ik probeer vaker zonder ei te bakken er zijn namelijk veel meer mensen die geen ei mogen of niet willen eten.
Super lekker. Mijn dochter is er zot van……
Goed om te lezen Ingrid :-)
Wat is dit ontzettend lekker! ga hem zeker nog veel vaker maken. Waarom wist k niet eerder dat gezond zo makkelijk kon zijn.(en nog lekker ook,maar dat wist k wel)
haha dat denk ik ook heel vaak Sandra maar fijn dat je het nu hebt ontdekt toch?
Ik heb er nog aardig wat cacao bij gedaan, alleen het beslag is al zo lekker! Dat is het fijne van geen ei gebruiken :)
Oeee klinkt ook lekker zeg!
Dit lijkt me een héérlijk recept. Snel proberen! Kan ik ipv baking soda (niet in huis) ook bakpoeder gebruiken?
Ja hoor dat kan zeker. Check even de verhoudingen baking soda tot bakpoeder.
Ja dat kan! Check even de verhoudingen.
Suus, kun je nog even reageren op de vraag naar een tip om het zo goed mogelijk te laten rijzen? Ik ga ‘m straks maken.
Eventueel nog wat zuurs toevoegen (vb beetje citroensap) succes met bakken!
Hoi Suzanne,
Dit recept ziet er heerlijk uit! Ik was juist opzoek naar een vegan banaanbrood, en gevonden! Alleen klopt het dat er ook geen plantaardige melk in hoeft worden gedaan? :)
Ben erg benieuwd! En wil deze van het weekend dan gaan maken! :)
Groetjes Demi
Klopt helemaal! Het is door de bananen al zo smeuig :-) Veel bakplezier!
Wil het recept erg graag gaan proberen maar heb geen keukenmachine. Enig idee hoe ik het op een andere manier makkelijk tot een egale massa gemengd krijg?
Ik heb ook geen keukenmachine en heb bijna alles met een vork kunnen mengen. Qua meel kun je ook havermoutmeel kopen of andere glutenvrije meel (bv een mix). De rozijnen (ipv dadels) heb ik wel met een staafmixer een beetje gedaan, maar zou misschien ook zonder kunnen. Dan blijven ze heel.
Super lekker, ik deed er ook nog gedroogde sinaasappel pel door
ik heb net mijn bananenbrood in de oven gedaan, dit is denk ik al 8 of 9e keer dat ik hem maak en telkens weer iets anders, maar hij is heerlijk! Vooral met de dadels die je zelf nog moet ontpitten, die zijn lekker plakkerig.
Iedereen die er een plakje van neemt vind het hem ook top. ik maak het graag!
( Past trouwens ook goed in een “detox”programma)
oh ja en ipv biologisch vanillepoeder, waar ik niet makkelijk aan kan komen, voed ik de inhoud van een vanillestokje toe
Klinkt goed joyce! Vanillepoeder heb ik ooit een keer online gekocht voor rond de 20 euro. Maar is echt een mega zak waar je super lang mee doet.
Ik heb rozijnen ipv dadels gebruikt omdat ik deze niet in huis had, wat is dit recept ontzettend heerlijk! mijn zoontje kan niet tegen ei en lactose dus ik vind het erg lastig bakken. Dit recept is een nieuw favoriet! Heerlijk!!! Oja, per ongeluk een eetlepel koekkruiden ipv een theelepel gedaan, haha heerlijk… ik heb ook geen walnoten en cacaonibs gebruikt omdat ik het niet in huis had. Het is niet heel hoog gerezen, maar dat maakt niet uit. het is wel heerlijk zacht en luchtig terwijl andere bananenbroden heel stevig en plakkerig waren.
Hoi Suus, Juist super toch dat jij je eigen variant erop hebt gemaakt. Bij mij wordt dit brood ook niet heel hoog komt omdat er geen bloem in zit en niet heel veel bakpoeder maar het gaat om de smaak en de textuur toch ;-)
Wat een leuke gebakschoteltjes! Mag ik vragen waar je die vandaan hebt? En je bananenbrood ga ik binnenkort ook snel een keertje uitproberen! Ziet er heerlijke uit!
Deze heb ik gekocht bij de Action.
Lijkt me n lekker recept, straks maar eens proberen, echter geen lijnzaad in huis. Kan ik dat ergens door vervangen? Heb wel chiazaad… en vanillepoeder te vervangen door vanille extract?
Ik gebruik de lijnzaad juist als ei-vervanger. Anders een extra banaan toevoegen?
Favoriet hier! Ik maak het bijna elke week :) Dank voor het recept!
Dank voor je reactie Kiek, daar word ik blij van :-)
Heerlijk. Staat nu in de oven. Hoop dat de structuur lukt hihihi. Fijn weekend
Hoplijk heeft het gesmaakt Adrie :-)
Lijkt mij super heerlijk. Ik ga het dit weekend uitproberen. De kokosrasp laat ik wel eerst eventjes wellen in wat water of 100% kokoswater, zodat het niet al het vocht uit de cake trekt. Dat heb ik geleerd uit de Indonesische keuken te doen met kokosrasp.
Kijk er nu al naar uit!
Klinkt heerlijk Debbie, ben benieuwd :-)
Staat in de oven Suzanne, ik ben benieuwd!
Jummie erg lekker hoor!
Yeah! Fijn :-)
Deze is zo lekker!! Ik doe er ook wat wortelen door tegelijk met de bananen en wat rozijnen tegelijk met de walnoten. En te veel koekkruiden. Wordt het carrot cake bananenbrood!!
Ik heb het recept gehalveerd, de kokos vervangen door rozijnen en de baking soda vervangen door bakpoeder. Hij rook heerlijk toen het uit de oven kwam, nog even afkoelen en dan hopelijk zo smullen. :)
Klink goed hoor! :-)