Al heel lang wilde ik een keer wortelcake of worteltaart maken. Helaas zit daar vaak veel witmeel en suiker in. En mijn voorkeur is toch iets voedzamers. Tsjaa hoe pak ik dat aan? Het recept van de havermoutcake met appel is al heel lang een groot succes. Ik heb daarom het recept van de havermout-appelcake als basis gebruikt. Ik heb er wortel aan toegevoegd en wat andere kruiden gebruikt. Het is een heerlijke kruidige cake geworden. Ik maak deze cake regelmatig op zondag en zo weet ik dat ik heel de week een lekker en voedzaam tussendoortje heb. Deze wortelcake is ook prima in plakjes in te vriezen.
Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor vegan recepten? Bestel hier mijn boek met meer dan 70 makkelijke en gezonde plantaardige recepten.
Recept: wortelcake
Wat heb je nodig voor deze wortelcake?
een keukenmachine, cakeblik, oven
- 250 gram wortelen
- 120 gram dadels
- 50 gram amandelen
- 75 gram walnoten in kleine stukjes
- 150 gram havermout
- 100 gram rozijnen, een kwartier weken in warm water
- 2 bananen
- 2 eieren of twee flax eggs
- theelepel baking soda
- theelepel citroen sap
- 3 theelepels koekkruiden
- 1 theelepel kaneel
- Boter om het cakeblik in te vetten
Hoe maak je de wortelcake?
- Verwarm de oven voor op 180 graden en
- Rasp de wortelen in slierten. Ik heb dit met de keukenmachine gedaan.
- Doe de wortelen in de keukenmachine of laat het in keukenmachine zitten. Bestrooi de wortelen met de kaneel en zorg dat het over alle wortelen verdeeld is
- Voeg de bananen, de dadels, de amandelen en de havermout bij de wortelen. Zet de keukenmachine aan laat deze draaien tot het een egale massa is.
- Voeg nu de eieren, de koekkruiden en de baking soda en het sap van de citroen toe aan het beslag. Zet de keukenmachine nog even aan en zorg dat alles goed gemengd is.
- Schep nu de rozijnen en de walnoten door het beslag heen.
- Schep het beslag in het ingevette cake blik. Zorg dat het beslag goed verdeeld is. Zet de cake nu voor 60 minuten in de voorgewarmde oven.
- Laat de cake goed afkoelen voordat je hem uit het bakblik haalt.
Geniet ervan!
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
Klinkt als een heerlijk recept!
Heerlijk! Ik heb zelf weleens een carrotcake gemaakt maar dan met volkoren bloem, appelmoes en honing (en wortel) als basis. Deze variant lijkt me ook lekker, wel een stuk compacter maar dan heb je ook een stevig tussendoortje ;)
Heel fijn en vullend tussendoortje.
Lijkt me heerlijk en een stuk gezonder zo!
Super lekker.
Aaah fijn en leuk om te lezen :-)
Heb vanmorgen deze carrotcake gemaakt, het is goed gelukt, nog niet geproefd, ziet er goed uit!
Een vraagje over de te gebruiken backing soda. In de wortelcake een eetlepel en in de havermout-appelcake een theelepel. Klopt dit? Zo ja, waarom dat verschil?
Nog even dubben welke ik ga maken, ze zien er echt allebei heerlijk uit!
Ik geniet van je recepten, ook al gewoon om lekker te lezen…
Nee dit klopt niet! Dus super bedankt voor jou alertheid José. Ik heb het aangepast.
Deze wortelcake heb ik gisterenavond gemaakt. Superlekker!! Dank je wel voor het delen van het recept!!
Ik ga het ook uitproberen
Laat jij mij weten hoe die smaakt?
Heerlijk. Alleen mijn vraag is hoe lang ik de cake kan bewaren en hoe. Bedankt voor dit recept
Een dag of 5 in de koelkast en anders per plakje invriezen.
Hij zit in de oven nu :)
Vandaag gemaakt en zojuist geproefd…… Héérlijk! Hij is helemaal niet droog en ook niet klef. Voelt wel zwaar maar is echt lekker.
Heb geen keuken machine alleen een snijmachine dus alles gesneden en geprakt en amandelmeel gebruikt en de havermout heb ik in de blender gemalen.
Goed gelukt en voor herhaling vatbaar!
Heerlijke cake!! …. Heb hem snel uit het zicht gezet, het is moeilijk om eraf te blijven!
I.p.v. dadels heb ik gedroogde vijgen gebruikt! Ga hem zeker nog een keer met de dadels maken. Dank je wel !
Klinkt ook erg lekker met de vijgen :-)
Ook bij mij staat hij in de oven. Ben benieuwd! Het beslag was iig al erg lekker!
En dat was die ook….!! Thnx! :)
Dank voor je reacties!
Smaak is heerlijk maar hij is bij mij superklef en valt uit elkaar…. wat zou ik nou fout gedaan hebben?
Uur op 180 graden gewone stand en zelfs nog langer.
Snik
Tekort in de oven. Lastig te beoordelen vanaf een afstand :-)
Kan je de havermout ook vervangen voor speltmeel?
Thx
Zou kunnen Susan maar het word dan wel een andere cake.
Staat in de oven ! Vanavond bij een bakje thee , ben benieuwd .
Ik heb het recept uitgeprobeerd en…..hij is heerlijk! Alleen was ik zo eigenwijs om hem uit het blik te willen halen voordat hij goed was afgekoeld….en nu ligt hij in stukken . Maarja, hij gaat toch niet heel naar binnen! Super recept! Groetjes Andrea
Weer gemaakt ,nu nog met banaan ,appel ,dadels,en noten havermout ..heerlijk groet Jeanette..
Bedankt voor het recept. Was op zoek naar een recept met wortel en havermout. Rozijnen weg gelaten. Zelf een beetje honing toegevoegd omdat we nogal zoet liefhebbers zijn. M’n man houdt niet van banaan maar gaf het baksel toch een 9 . Het smaakt naar een kruidige bananen brood.
Aaah superleuk om te lezen. Fijn dat het zo gesmaakt heeft.
Ik heb hem gemaakt! Super lekkere cake en makkelijk te maken!! Ik heb de noten weg gelaten en met mynetdiary is het dan ongeveer 116kcal per plak!
wat kan je gebruiken in plaats van baking soda?
Bakpoeder is een goed alternatief. Zoek wel een uit wat de verhoudingen dan precies zijn. Succes!
Eindelijk iets clean en met ingrediënten die simpel zijn en die je gewoon thuis hebt. Je hoeft niet bepaalde superfood merken te halen. Ik ga heb die eerder gemaakt en iedereen vond het lekker. Morgen voor suikerfeest ga k t maken ;)
Wat leuk om te lezen. Hopelijk heeft iedereen ervan genoten tijdens het suikerfeest.
Hi Suzanne,
Wil graag de wortelcake maken alleen heb k wijsteen bakpoeder in huis, mijn vraag is… kan je mij vertellen of er verschil is tussen backingsoda en wijnsteen bakpoeder? Kan/mag ik ook wijnsteen bakpoeder gebruiken of liever niet?
Groetjes Rianne
Hee Rianne,
Dat kan je ook zeker gebruiken. Zie hier een blog waar het duidelijk wordt uitgelegd: http://eethetbeter.nl/over-wijnsteenbakpoeder/
Deze cake klinkt heerlijk! Het enige wat voor mij een probleem oplevert zijn de noten (kan ik niet goed tegen, krijg er een kriebelkeel van) wat kan ik daarvoor in de plaats doen?
Super lekker!! Had wortelsap met de sapcentrifuge gemaakt, dus dacht: wat zal ik eens maken met het pulp? Pulp met 2 hele wortelen gebruikt, het is een goed vullende smeuïge cake geworden! Goed recept
Top idee om de pulp te gebruiken inderdaad!
Lijkt mij ook heerlijk. Ik heb alleen geen keukenmachine, wel een blender of een mixer deze heb ik ook. Zou ik het hier ook mee kunnen maken. En wat is dan beter de blender of de mixer?
Een blender zou ik dan voor gaan maar echt alleen als het een hele sterke is.
Met de blender lukte het niet.
Toch niet zo’n hele sterke Maar ik heb mijn staafmixer gebruikt. Toen ging het wel goed Hij staat nu in de oven. Ben benieuwd.
En en?
Ja erg lekker. Bedankt voor het recept. Ik bewaar zo als ik gelezen had in de koelkast.
Af laten koelen voordat hij uit de oven gehaald wordt, moet zijn voordat je hem uit het bakblik haalt neem ik aan? Ga hem nu maken :)
Scherp Vincent. Het moet inderdaad zijn voordat je hem uit het bakblik haalt. En hoe smaakt de cake?
Deze cake smaakt overheerlijk!
Gisteravond gebakken en vanmorgen gegeten als ontbijt.
Er is wel wat werk aan, maar het resultaat is navenant!
Zeer zeker voor herhaling vatbaar!
Goed om te lezen Nicole.
Zojuist de cake gebakken en hij smaakt echt superlekker! Kon niet wachten tot hij helemaal afgekoeld was dus heb al een plak opgegeten. Hij is mooi stevig maar niet droog en gezond! Deze ga ik echt vaker maken. Bedankt voor het recept!
Goed om te lezen Karen!
Oh deze lijkt me heerlijk! Ik moet nodig weer meer gaan bakken, ik denk dat deze het gaat worden :)
Veel bakplezier!
zou die ook lekker zijn zonder de walnoten / amandelen??
Hoi! Superleuk recept! Ik heb de ingredienten hoeveelheid gehalveerd en de rozijnen weggelaten.
In een heteluchtoven op 160 graden (Ik heb gemerkt dat hij vaak sneller gaat/aanbrandt dan in recepten staat)
Na 10 minuten was de bovenkant al aangebrand, ik dacht ik laat het in de oven staan, en snijd wanneer de cake nog 10 minuten moet de bovenkant eraf. Na 40 minuten was de bovenkant compleet zwart, ik sneed de bovenkant eraf en de binnenkant was nog niet eens een klein beetje gaar! Wat doe ik fout?!
Update: Na 2,5 uur is de cake nogsteeds rauw aan de binnenkant. Niet alleen het midden maar helemaal.. Ik wist niet dat dit mogelijk was
Hee Zoe, Wat ontzettend vervelend. Ik denk dat dat toch aan jouw oven ligt. Ik zou echt niet weten wat jij verkeerd hebt gedaan.
Hallo Suzanne, wat leuk dat je altijd een antwoord geeft aan degene die schrijven , compliment ! Ik heb een vraag : met wat zou ik de banane kunnen vervangen? Appels of zo ? Dankje wel , groetje Barbara
Hee Barbara, Ja is toch het leukste van een blog dat er een persoon achter zit. Ik zou dan voor appelmoes gaan in plaats van appels.
Voorkeur zou dan zijn ongezoete appelmoes. Succes!
Hoi! Heel leuk recept en erg lekker! Ik heb de cake nu tweemaal gemaakt, maar bij beide pogingen blijft de cake niet gaar/nat van binnen. Heb jij enig idee waar dit aan kan liggen? Heb de cake de eerste keer 60 minuten op 180 graden gebakken. De tweede keer in een groter bakblik, twee uur op 150 graden en daarna nóg een uur op 100 graden. De cake bleef echter ongaar/nat van binnen..
Ooh wat vervelend. Ik zou de temperatuur niet lager doen dan 180 graden. Ik zou er 1 ei uit laten. Dit scheelt vocht.
Echt een top recept dit, maak ‘m regelmatig!
Hij staat in de oven. Als vochtvreter heb ik nog een flinke handvol lijnzaad toegevoegd. Kan niet wachten :)
Klinkt goed Anne .
Let’s give it a try! Sowieso is het al leuk om het recept te lezen!
Een van mijn favoriete recepten! :)
Hij staat momenteel weer in de oven, bedankt voor het recept!
Jij bedankt voor je reactie :-)
Heb al twee keer deze cake gebakken en het was heerlijk, Ik wil nog meerdere keren hetzelfde recept bakken maar ik wil graag met een vriendin eten en ze eet geen rozijnen, Mag ik stukjes appel ipv rozijnen?
Groeten
Flog
Hoi Flog, Je zou het inderdaad met appel kunnen proberen maar ook met ander gedroogd fruit zoals abrikozen. Veel bakplezier!
Vandaag de wortelcake gemaakt, en hij is echt verrukkelijk!!!
Een echte aanrader!
Wat goed om te lezen Natasja!
Ik heb deze cake een paar weken geleden gemaakt: heerlijk, helemaal top! Nu waren de dadels op in ons plaatselijke supermarktje dus ga de cake nu maken met gedroogde abrikozen ipv de dadels. Zal wel wat minder zoet zijn; ben benieuwd!
Lijkt mij ook heel lekker met abrikozen. Ik ben benieuwd!
Superlekker! Wij hebben slagroom geklopt van kokosroom, verse vanille en echt een heel klein beetje suiker. Dat erop maakt hem af. Ik vroeg me af of deze cake en die met appel die je ook heb staan op de website ingevroren kan worden? Zelfde vraag overigens voor de courgette brownies die ook echt superlekker is. :) dan kan ik namelijk als ik weinig tijd heb te bakken ook wat gezonds uit de vriezer halen;) alvast bedankt!
Oeee klinkt heel goed Glenda! Jaa het kan zeker ingevroren worden. Ik raad wel aan om het per plakje in te vriezen. Veel bakplezier! Liefs, Suzanne
Wat een super recept! Heb ‘m al 3x gemaakt haha Ik doe er wel nog een klein snufje zout bij en een flinke theelepel pumkin spice kruiden, lekker kruidig!
Klinkt heerlijk :-))
Deze cake inmiddels 3x gemaakt. Echter was deze 2x niet gaar.. Ik snap er niets van. Baktijd etc was gelijk. Wat deed ik verkeerd? Hoor het heel graag, dankjewel.
Hoi Wendy, Dat is echt heel lastig te bepalen omdat iedere oven anders is. Volgende keer de oven op 200 graden zetten?
Al een aantal keren de wortelcake gemaakt,nu wil ik hem maken voor iemand,die geen banaan mag,ik pieker
Me suf wat ik ipv banaan moet nemen ,maar kan het ook zonder banaan.? Kan je me helpen?.
Hoi Nina,
Oooh dat is een lastige. Je zou het kunnen vervangen door appelmoes maar dit is natuurlijk veel natter dus wees daar voorzichtig mee. En zou denk wat extra havermout toevoegen zodat het niet te nat wordt. Ik heb dit zelf nog niet getest dus weet natuurlijk niet helemaal hoe het uitpakt :-) Succes! Groetjes, Suzanne
Ik heb het antwoord gevonden,appelmoes,lees ik ergens in bovenstaande reacties ,niet goed gelezen,ben benieuwd hoe het smaakt,
We vinden het origineel erg lekker en met ons verschillende vrienden,die we het recept hebben doorgegeven…
Zie dat je ook al eerder een bericht stuurde,kreeg hem net nadat ik je het tweede berichtje stuurde,
ga zelf de appelmoes maken kan ik het wat dikker maken en voeg ook nog wat extra havermout toe,bedankt
voor de tip.
Laat wel weten hoe het geworden is.Groetjes Nina.
Ik ben heel benieuwd Nina :-) Laat het mij vooral weten. Veel bakplezier! Liefs, Suzanne
Hallo Suzanne,
Toen ik kort geleden een recept voor worteltaart zocht stuitte ik op jouw wortelcake. Wat mij opviel was dat je daarin geen suiker en geen meel toevoegde. Het resultaat is geweldig!! Ik heb er nu al meerdere gemaakt. Dochters en kleindochters genieten mee.
De ( biologische) zandpenen pers ik in de slowjuicer. Dat geeft prachtige droge wortel. Ook een kannetje vol met overheerlijk wortelsap. Waarvan we dan een klein kopje opdrinken en de rest met pijn in m’n lijf, moet wegkiepen!!
Hartelijk dank voor dit super recept!!!
J.
Dank je wel voor je super lieve reactie Jannie! Hier doe ik het voor :-) Fijne dag! Liefs, Suzanne
haha ik lees nu reacties en ook ik kon niet wachten om de cake uit blik te halen en aan te snijden. Dat is niet slim wel laten afkoelen . Smaak is heerlijk. Is blijvertje dit recept…
Hahaha oeps! Dan voor je reactie :-)
Is het 180 graden hete lucht oven of gewone?
een gewone :-)
dacht print het recept krijg ik 20 pagina’s inclusief alle reacties………………………. eet gezond print onzuinig :)
Ik ben natuurlijk niet verantwoordelijk wat jij uit je printer laat rollen :-D