BBQ-en wordt vaak geassocieerd met het eten van vlees en/of vis. De meeste personen zullen dat ook bovenaan het boodschappenlijstje zetten. Ik eet zelf geen vlees en toch ben ik dol op BBQ-en. Dit komt doordat je zoveel andere lekkere dingen op de BBQ kan maken.

Plantaardig barbecueën moeilijk? Nee, hoor. Aan plantaardige barbecueopties is er tegenwoordig geen gebrek: de schappen in de supermarkt liggen vol met kant-en-klare worsten, burgers en balletjes. Ik word hier zo blij van! Maar niets smaakt zo lekker als wanneer je het zelf maakt, toch? Probeer daarom eens deze zwarte bonen balletjes aan een spies met plantaardige tzatziki bijvoorbeeld, zo kan het ook!

Wat heb je nodig voor zo’n 16 balletjes?

Voor de balletjes

  • 400 gram zwarte bonen
  • 200 gram havermeel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote ui
  • 1 handje verse peterselie
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • peper en zout

Voor de tzatziki

  • 1/2 komkommer, geraspt
  • 250 ml plantaardige variatie op yoghurt (bijvoorbeeld van soja)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Voeg alle ingrediënten voor de zwarte bonen balletjes toe aan een keukenmachine en blend tot een geheel. Er mogen best nog wat stukjes in zitten voor de structuur, maar het moet wel aan elkaar kleven. Als het te droog is, kun je wat olijfolie toevoegen. Is het te nat? Voeg dan extra havermeel toe.
  2. Rol balletjes van het deeg.
  3. Bak de balletjes in een laagje olijfolie ongeveer 1-2 minuten per kant. Je kunt ze nu in de koelkast bewaren tot je gaat barbecueën.
  4. Voor de barbecue rijg je de balletjes aan een spies. Grill de zwarte bonen balletjes ongeveer twee minuten per kant.
  5. Maak ondertussen de tzatziki door alle ingrediënten door elkaar te mixen. Serveer de tzatziki met de zwarte bonen balletjes.

Plantaardig barbecueën met zwarte bonen balletjes, zo kan het ook! Op zoek naar nog meer plantaardige recepten of producten? Kijk dan op zokanhetook.nu voor meer inspiratie.

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's | groen is mijn favoriete kleur

Latest posts by Suzanne (see all)