Van 4 t/m 12 mei vindt de voorjaarseditie van de Fairtrade Week plaats. Deze week wordt er extra aandacht gevraagd voor Fairtrade producten door de Stichting Max Havelaar. Koop jij weleens Fairtrade producten? Als je vaker kiest voor Fairtrade draag je bij aan een betere wereld. Mijn favoriete koffiemerk is Café Intención, ook zij doen mee, deze koffie is naast Fairtrade ook biologisch.

De koffiebonen worden gebrand door koffiebranderij J.J. Darboven. Een familiebedrijf met ruim 150 jaar ervaring in het branden van koffie. Café Intención is verkrijgbaar in filterkoffie, koffiebonen mild en espressobonen krachtig. Deze koffie is te koop bij diverse supermarkten o.a.: Albert Heijn, Jumbo, Deen, Deka en Coöp. Je herkent de koffie aan de gele verpakking.

Ik vind het belangrijk dat koffie met liefde is gemaakt, met aandacht voor mens en natuur. Ik wil dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun koffiebonen. Een kopje koffie smaakt toch minder lekker als je zou weten dat de koffieboeren worden onderbetaald en geen geld hebben om te investeren in hun bedrijf.

Misschien heb je het vorige maand op mijn social media kanalen al voorbij zien komen. Ik was samen met Reny van Mind Your Feed in Veenendaal bij de Bombardon. Dit is een verzamelgebouw waar mensen met een beperking aan het werk zijn in de winkel, koffiecorner, textiel atelier, kunstatelier en bakkerij. De Bombardon biedt op deze manier een fijne en veilige werkplek voor deze mensen.

Ik mocht met een aantal van deze toppers aan de slag in hun bakkerij. En we maakten heerlijke koffiebrownies met koffieglazuur. Het was een super gezellige en inspirerende dag waarbij wij veel hebben gelachen.

Ook dronken we koffie uit super leuke mokken. De illustraties op de mokken zijn gemaakt door kunstenaars met een verstandelijke of psychische beperking. Mooi om te zien dat deze mensen op deze manier toch mee kunnen doen aan de samenleving.

Zo genoeg gekletst over koffie. Nu is het tijd voor een lekker recept met koffie. Affogato kennen we allemaal wel toch? Echt een super makkelijk en heerlijk toetje. Het is eigenlijk niet anders dan een bolletje ijs met een flink scheut koffie erover. Ik besloot er dit keer een vegan versie van te maken. Hiervoor maak ik van bevroren bananen ijsbolletjes. De zoete smaak van bananen combineert perfect met de koffie.

Recept: vegan affogato

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 4 bevroren Fairtrade bananen in stukjes
  • 2 espressokopjes Café Intención
  • 1 eetlepel geschaafde amandelen

Hoe maak je het? 

  1. Je mixt de bevroren bananen in de blender. Let erop, het moet wel een goede blender zijn met een hoger vermogen. Anders kan de blender de bevroren stukken banaan niet aan.
  2. Laat de blender draaien tot er een smeuïge massa ontstaat. Daarna kun je het met een ijslepel tot 4 mooie bolletjes scheppen. Je kunt het bananenijs eventueel nog even extra hard laten worden in de vriezer.
  3. Doe de bolletjes bananenijs in een mooi glas. Garneer met amandelen. Zet de espresso en giet deze eroverheen.

Geniet ervan! 

Koffie - www.puursuzanne.nl

Koffie - www.puursuzanne.nl

*Deze blog is geschreven in samenwerking met Café Intención. Lees hier mijn disclaimer.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)