De combinatie koffie, banaan en chocolade klinkt goed toch? Dat dacht ik ook toen ik het koffie bananenbrood met chocolade op Eat Pure Love voorbij zag komen. Deze maand doe ik namelijk weer een keer mee met de receptenruil en mocht dit keer een recept uitzoeken van de super fijne blog Eat Pure Love. En ja toen ik het bananenbrood zag wist ik deze moet ik maken. Ik heb er wel mijn eigen versie gemaakt. Mirjam gebruikt in haar bananenbrood eieren. Ik heb de eieren vervangen in dit recept zodat het een vegan bananenbrood is. Ik vind het namelijk een leuke uitdaging om vegan te bakken. Steeds meer mensen eten plantaardig en ook ken ik genoeg mensen die ei niet goed verdragen. Je kunt ei heel makkelijk vervangen door lijnzaad 1 ei = 1 eetlepel gemalen lijnzaad mengen in 3 eetlepels water.
Recept: Vegan bananenbrood met chocolade en koffie
Wat heb je nodig voor dit vegan bananenbrood?
cakevorm bekleed met bakpapier of invetten met kokosolie
- 1 kopje espresso
- 4 rijpe bananen (houd 1 banaan apart om je bananenbrood mooi te maken)
- 100 gram pure (minstens 75% cacao) chocolade in stukjes (houd 1/3 van de reep apart voor de topping)
- 100 gram (glutenvrij) havermeel of havermout (maal dit dan even van tevoren in een keukenmachine)
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram dadels
- 2 eetlepels gemalen lijnzaad in 3 eetlepels water (flax eggs) of 2 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 1 eetlepel vanillepoeder * dit gebruikt Mirjam niet en is ook niet perse nodig maar wel lekker ;-)
Hoe maak je dit bananenbrood?
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed het cakeblik met bakpapier of smeer in met kokosolie.
- Mix de dadels samen met de bananen in je keukenmachine tot een glad mengsel.
- Voeg flax eggs of de eieren en het zout hier aan toe.
- Voeg hieraan de koffie en amandelmeel en havermeel toe. Meng nog even goed door.
- Voeg nu de stukjes chocolade en bakpoeder toe. Roer je bananenbroodmengsel nog een keer door.
- Giet het mengsel in het cakeblik.
- Snijd een banaan overdwars en leg deze op het bananenbrood.
- Bak het bananenbrood in zo’n 40-45 minuten af. Het bananenbrood is klaar wanneer je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon weer uitkomt.
- Laat het bananenbrood goed afkoelen.
- Smelt de overgebleven chocolade au bain marie en giet dit over je bananenbrood.
Smullen maar!
Er doen deze maand nog meer bloggers mee aan de receptenruil. Neem ook eens een kijkje in de keuken van mijn collega bloggers:
Fit en Puur | FoodQuotes |Brndstf
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Noodles met pittige tempeh - 26/11/2023
- Glutenvrije amandelkoekjes - 19/11/2023
- Andijviesalade met champignons - 16/11/2023
Deze foto blijft echt zoooo lekker om te zien! Goed idee om de eieren te vervangen door lijnzaad,ik ga dat ook eens proberen. Vegan bakken leek me lastig maar dit is een hele goede tip.
In havermoutcake is lijnzaad een goede vervanger. Dit werkt echt perfect! In sommige recepten vind ik het nog wel een uitdaging :-)
Ziet er heerlijk uit, ik ga deze maken! Maarrrr, volgens mij (en Van Dale) is overdwars juist in de breedte, niet wat hier wordt bedoeld, namelijk: halveer de banaan in de lengte ;)
Ligt er volgens mij net aan hoe je banaan neerlegt ;-) Veel bakplezier!
Hoe bewaar je dit brood? In of buiten de koelkast? Gr wendy
Ik bewaar het altijd in de koelkast.
Ziet er ook weer heerlijk uit! Geen zin om boodschappen te doen en kom bananen te kort. Dus van de week maar eens bakken!
Groot gelijk! Het recept loopt niet weg ;-)