Ik hou echt van ijs. Ruim 8 jaar geleden kwam ik erachter dat ik koemelk niet kan verdragen. Dus ijstaart en andere ijsjes at ik niet meer. Gelukkig is dat nu anders. Er komen steeds meer soorten vegan ijs in de schappen van de supermarkt.

Superlekker om met het ijs een feestelijk toetje zoals deze vegan ijstaart te maken. Geschikt voor tijdens een diner met vrienden maar ook een aanrader voor tijdens de feestdagen. Sla het recept alvast op.

Ik maak in dit recept gebruik van 2 soorten ijs. Ik kies voor de smaken: Chococolate en Maromokotro Snow White van professor grunschnabel. Helaas is dit merk sinds kort niet meer verkrijgbaar. Gelukkig kun je deze ijstaart ook maken met ander ijs. Zoals bijvoorbeeld met vanille ijs van Hertog.  Kijk gewoon wat jij lekker vindt.

Vegan ijstaart | Professor Grunschnabel | vegan toetje |

Recept: Vegan ijstaart

Wat heb je nodig?

Een cakeblik of ander bakblik met de inhoud van 1 L tot 1,5 L: Die van mij is 20 x 10 x 6 cm

 • 1 pot Chocolade ijs
 • 1 pot vanille ijs
 • 100 gram pure chocolade
 • 60 gram speculaaskoekjes (check zelf even goede verpakking of deze vegan zijn)

Ter garnering: 1 speculaasje helemaal fijn gekruimeld en 30 gram pure chocolade

Hoe maak je deze ijsstaart?

 1. Bedek een cakeblik met een inhoud van 1 L met bakpapier.
 2. Haal de eerste pot met ijs uit de vriezer en laat even staan zodat het iets kan ontdooien.
 3. Smelt de chocolade au bain-marie.
 4. En hak de speculaasjes fijn.
 5. Schep met een eetlepel kleine stukken ijs uit de pot ijs. Verdeel deze stukken ijs over de bodem van het bakblik. Druk met de achterkant van de lepel aan en strijk zo glad mogelijk. Je gebruikt hiervoor de helft van de pot.
 6. Verdeel met een eetlepel de helft van de gesmolten chocolade erover. Dit hoeft niet helemaal perfect, je kunt dit gewoon druppelen en daarna uitsmeren. Let op dat je dit snel doet want de chocolade stolt.
 7. Zet het bakblik in de vriezer zodat de chocolade kan uitharden.
 8. Haal het bakblik weer uit de vriezer en verdeel de andere helft van het witte ijs eroverheen.
 9. Verdeel nu de koekstukjes eroverheen en zet voor 5 minuten in de vriezer.
 10. Haal nu de andere pot ijs (chocolade) uit de vriezer.
 11. Pak nu opnieuw het bakblik uit de vriezer en verdeel hierover 1/2 van de pot ijs. Doe dit echt met kleine schepjes ijs. En strijk glad met de achterkant van een lepel.
 12. Verdeel met een eetlepel de helft van de gesmolten chocolade erover. Dit hoeft niet helemaal perfect, je kunt dit gewoon druppelen en daarna uitsmeren. Let op dat je dit snel doet want de chocolade stolt.
 13. Zet het bakblik voor 10 minuten terug in de vriezer zodat de chocolade kan uitharden.
 14. Pak nu opnieuw het bakblik uit de vriezer en verdeel hierover het laatste ijs. Doe dit echt met kleine schepjes ijs. Zet het bakblik met ijs minimaal 4 in de vriezer zodat het goed hard kan worden.
 15. Haal de vegan ijstaart uit de vriezer en laat een paar minuutjes staan. Zet het cakeblik op z’n kop op een mooi bord zodat de ijstaart op het bord valt. Haal het bakpapier van de ijstaart af.
 16. Smelt de chocolade au bain marie en verkruimel 1 speculaasje fijn. Garneer de ijstaart met de koekkruimels en de gesmolten chocolade. Serveer in plakken.

Vegan ijstaart | vegan toetje | Puur Suzanne

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)