Yeaaah! Het is mij gelukt om de perfecte vegan kwarktaart te maken. Zoo lekker en ook heel stevig. En dat zonder gelatine. Ik heb gelatine altijd heel vies gevonden want het wordt gemaakt van varkensbotten. Ik gebruik daarom in dit recept agar agar. Te koop bij natuurwinkels maar gelukkig ook online te bestellen.
Een heerlijke taart voor als je wat te vieren hebt. Ik maakte de taart zelf meestal met 10 gram agar agar maar op advies van lezers heb ik het aangepast naar 6 gram agar agar. De taart was net wat te stevig ;-)
Op zoek naar meer vegan recepten? Bestel hier mijn boek met meer dan 70 makkelijke en gezonde plantaardige recepten.
Recept: Vegan kwarktaart
Wat heb je nodig?
springvorm 22 cm, bakpapier
Bodem:
- 200 gram volkoren biscuitjes, ook lekker met andere koekjes zoals bijvoorbeeld lotus
- 150 gram plantaardige boter (margarine)
Kwarklaag
- 250 gram (diepvries) aardbeien
- 100 ml sojadrink.
- 70 ml ahornsiroop of een andere zoetstof
- 6 gram agar agar
- 800 gram soja kwark (ik gebruik Alpro Go On, ook lekker met de vanille versie)
Hoe maak je de taart?
- Bekleed de springvorm met bakpapier.
- Verkruimel de biscuitjes in een blender of een keukenmachine.
- Smelt de boter in een steelpan en meng de koekkruimels hierdoor heen.
- Schep dit mengsel in een springvorm en druk het goed aan.
- Zet de springvorm in de koelkast voor ongeveer een half uur zodat de bodem hard kan worden.
- Snijd de aardbeien in plakjes. Zet een pannetje op het vuur. Verhit hierin de sojadrink, voeg de plakjes aardbeien toe. Roer dit goed door elkaar, de aardbeien mogen uit elkaar vallen.
- Voeg de ahornsiroop toe en roer dit goed door. Zet het vuur laag en laat die even zachtjes doorkoken. Roer nu langzaam de agar agar erdoorheen. Blijf dit goed door elkaar roer. Voeg nu de helft van de kwark toe en roer dit nogmaals goed door. Breng het langzaam aan de kook en blijf roeren. Als het gaat bubbelen zet je het vuur uit.
- Voeg nu de rest van de kwark toe en roer het nogmaals door.
- Giet het kwarkmengsel over de taartbodem. Zet de taart in de koelkast en laat deze minstens 2 uur opstijven.
Garneer de taart met vers fruit. De taart is zo’n 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Vind je het leuk wat wij doen? En ben je blij met de vegan recepten die gratis toegankelijk zijn? Weet dat je ons kan steunen via een kleine donatie. Hiermee zorgen we ervoor dat dat de recepten op Puur Suzanne altijd gratis toegankelijk zullen blijven voor iedereen.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
Hoi Suzanne,
Ik heb ‘m voor oud & nieuw gemaakt met bramen en agavesiroop, hij was heerlijk maar ik denk dat ik de volgende keer iets lager ga zitten met de agar agar want waar opstijven normaal een probleem is was het nu wel heeel succesvol ;)
Dank voor het recept!
Dank je wel Lucas voor je berichtje! Hahaha :-) Het blijft altijd een beetje goochelen. In ieder geval fijn dat de taart in ieder geval niet uit de vorm is gelopen ;-)
Ik heb ‘m nog een keer gemaakt met 6 gram Agar Agar en diat was perfect!
Goed om te weten :-) Thanks Lucas.
Dankjewel voor het recept! Waar kan ik Agar Agar kopen?
Ik koop het zelf bij de Eko Plaza maar het is ook te koop bij de AH (ligt in het aziatische schap) en toko’s.
Boteris niet bepaald vegan