Risotto ik ben er dol op. Net zoals bitterballen. En die combinatie al helemaal. Ooit hebben Ellen ik deze op in een sjiek restaurant. Laatst hadden we het daarover en zo ontstond het idee om deze samen te maken. En zo doken we samen de keuken in. De voorbereiding van deze vegan risotto bitterballen is wel wat lang, want je moet de risotto een nachtje af laten koelen, zodat het goed plakkerig is. Maar het is het meer dan waard. Het is een heerlijke snack voor bij de borrel, zeker als je ze ook nog eens dipt in de vegan truffelmayonaise.
Vind je het leuk wat wij doen? Ben je blij met de recepten die gratis toegankelijk zijn? Weet dat je ons kan supporten via een kleine donatie. Hiermee zorgen we ervoor dat dat de recepten op Puur Suzanne altijd gratis toegankelijk zullen blijven voor iedereen.
Vegan risotto bitterballen
Ingrediënten
- 150 gram risotto rijst
- 150 gram shiitake
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1 champignon bouillon blokje Ah huismerk is vegan
- 750 ml water
- 50 gram speltbloem
- 50 gram havermout
- 15 ml zonnebloem olie
- 2 eetlepels vegan truffel mayonaise
- olie of margarine om in te bakken
- 1 snufje peper
Instructies
- Zet een pan op het vuur en verhit hier in de olie.
- Snijd de sjalot en fruit deze samen met de knoflook in de pan.
- Maak alvast de bouillon in een glazen maatbeker. Meng 750 ml gekookt water met 1 bouillonblokje.
- Snijd de shiitake fijn en voeg deze bij de ui en bak dit een aantal minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met wat peper.
- Voeg de risotto toe en schep deze om totdat de korrels gaan glanzen.
- Voeg nu deel voor deel de bouillon toe en blijf steeds goed doorroeren met een houten lepel. Je voegt ongeveer 6 x een beetje bouillon toe. Dit duurt zo’n 20 minuten.
- Als de risotto klaar is laat deze dan afkoelen en zet deze een nachtje in de koelkast.
Bitterballen bakken
- Verwarm de frituurpan of verhit zonnebloemolie in een pan op het fornuis tot 180 graden.
- Maak ca. 15 gelijkmatige stevige bolletjes risotto.
- Meng in een schaaltje de bloem en de havermout en doe in een ander schaaltje de zonnebloemolie.
- Dip het risottoballetje in het bloemmengsel en daarna in de olie en nogmaals in de bloemmengsel
- Bak ze in ca 5 minuten goudbruin af.
Geniet van de borrel met deze heerlijke vegan risotto bitterballen!
Op zoek naar meer vegan recepten? Bestel hier mijn boek (nu ook als e-book) met meer dan 70 makkelijke en gezonde plantaardige recepten.
- Havermoutcrumble met aardbeien - 15/09/2023
- Smoothiebowl choco loco - 04/09/2023
- Flammkuchen met gegrilde groenten - 26/06/2023