Ja je leest het goed: vegan shoarma maar dit keer op basis van tempeh. Je kunt op dit moment ook echt heerlijke kant en klare vegan shoarma in de supermarkt kopen, maar ik vind het af en toe ook leuk om met verschillende producten te experimenteren.

Dennis zag onlangs bij iemand op instagram shoarma op basis van tempeh voorbij komen. Hij zei: Suzanne, dat is een goed idee. En ja dit moest natuurlijk getest worden. Ik ging snel naar de winkel om tempeh en shoarma kruiden te halen. Het blok tempeh werd in repen gesneden. De repen deed Dennis in een kom met olie en shoarma kruiden en lieten dit in de koelkast staan tot de volgende dag. De volgende dag bakte hij het met paprika’s, ui en knoflook. Hij stopte het in een pita broodje met ijsbergsla en knoflooksaus. Mmmm smullen. Helaas had ik geen foto’s gemaakt dus moesten wij het nog een keer maken. Echt heel vervelend.

Het is voor de smaak beter om een dag van tevoren de tempeh al te marineren. Tempeh is van zichzelf vrij smaakloos en hoe langer je het marineert hoe smaakvoller het wordt.

Ik heb dit recept al een aantal jaren op mijn blog staan en heb het geüpdatet. En zie hier ook een reactie onder staan: Het lijkt niet op vlees. Nee, natuurlijk niet lieve mensen, dit broodje is gevuld met tempeh dat gekruid is met shoarma kruiden.

Recept: Vegan shoarma

Wat heb je nodig voor 4 broodjes vegan shoarma?

  • 300 gram tempeh (te koop bij de biologische supermarkt of toko)
  • 6 eetlepels rijstolie
  • 2 eetlepels shoarma kruiden, ik kocht mijn mix bij de Turkse supermarkt  maar je zou het ook zelf kunnen maken (mijn mix bevat: kaneel, koriander, karwijzaad, komijn, kruidnagel, peper, venkelzaad en paprikapoeder)
  • een kleine groene paprika, in stukjes
  • een kleine rode paprika, in stukjes
  • een halve krop ijsbergsla, fijn gesneden
  • een ui, fijn gesneden
  • een teentje knoflook
  • 4 pita broodjes (ik koop volkoren pita broodjes bij de biologische supermarkt maar je vind ze ook bij de Albert Heijn)
  • knoflooksaus (dit kun je ook zelf maken: 5 eetlepels (soya)yoghurt, 1 eetlepel mayonaise, theelepel kerriepoeder, teentje knoflook, 2 theelepels ketchup en fijn gesneden bieslook goed mengen met elkaar)

Hoe maak je deze shoarma?

  1. Snijd de tempeh in repen. Doe deze samen met de rijstolie en de shoarma kruiden in een kom. Meng dit goed door elkaar en zorg dat alle reepjes goed bedekt zijn met de kruiden. Zet deze kom met tempeh afdekt met folie in de koelkast voor 24 uur.
  2. Zet een koekenpan op het het vuur. Doe daar in de tempeh reepjes en voeg de ui en de knoflook hier aan toe. Bak hierin in zo’n tien minuten de tempeh goudbruin. Voeg de laatste twee minuten de stukjes paprika toe en bak deze mee.
  3. Verwarm ondertussen de pitabroodjes in een broodrooster of oven.
  4. Snijd de broodjes open en vul ze met ijsbergsla, het shoarma mengsel. En nu lekker veel knoflooksaus erop smeren.
Smullen!

vegetarische shoarma | vegetarisch gerecht | vega junkfood |  www.puursuzanne.nl

Vegan shoarma | vegetarische shoarma | vegetarisch gerecht | vega junkfood | Puur Suzanne

Wil je aan de slag met een gezonde(re) levensstijl? En wil jij mij als voedingscoach? Bekijk dan hier de mogelijkheden.