Ja je leest het goed: vegan shoarma maar dit keer op basis van tempeh. Je kunt op dit moment ook echt heerlijke kant en klare vegan shoarma in de supermarkt kopen, maar ik vind het af en toe ook leuk om met verschillende producten te experimenteren.
Dennis zag onlangs bij iemand op instagram shoarma op basis van tempeh voorbij komen. Hij zei: Suzanne, dat is een goed idee. En ja dit moest natuurlijk getest worden. Ik ging snel naar de winkel om tempeh en shoarma kruiden te halen. Het blok tempeh werd in repen gesneden. De repen deed Dennis in een kom met olie en shoarma kruiden en lieten dit in de koelkast staan tot de volgende dag. De volgende dag bakte hij het met paprika’s, ui en knoflook. Hij stopte het in een pita broodje met ijsbergsla en knoflooksaus. Mmmm smullen. Helaas had ik geen foto’s gemaakt dus moesten wij het nog een keer maken. Echt heel vervelend.
Het is voor de smaak beter om een dag van tevoren de tempeh al te marineren. Tempeh is van zichzelf vrij smaakloos en hoe langer je het marineert hoe smaakvoller het wordt.
Ik heb dit recept al een aantal jaren op mijn blog staan en heb het geüpdatet. En zie hier ook een reactie onder staan: Het lijkt niet op vlees. Nee, natuurlijk niet lieve mensen, dit broodje is gevuld met tempeh dat gekruid is met shoarma kruiden.
Recept: Vegan shoarma
Wat heb je nodig voor 4 broodjes vegan shoarma?
- 300 gram tempeh (te koop bij de biologische supermarkt of toko)
- 6 eetlepels rijstolie
- 2 eetlepels shoarma kruiden, ik kocht mijn mix bij de Turkse supermarkt maar je zou het ook zelf kunnen maken (mijn mix bevat: kaneel, koriander, karwijzaad, komijn, kruidnagel, peper, venkelzaad en paprikapoeder)
- een kleine groene paprika, in stukjes
- een kleine rode paprika, in stukjes
- een halve krop ijsbergsla, fijn gesneden
- een ui, fijn gesneden
- een teentje knoflook
- 4 pita broodjes (ik koop volkoren pita broodjes bij de biologische supermarkt maar je vind ze ook bij de Albert Heijn)
- knoflooksaus (dit kun je ook zelf maken: 5 eetlepels (soya)yoghurt, 1 eetlepel mayonaise, theelepel kerriepoeder, teentje knoflook, 2 theelepels ketchup en fijn gesneden bieslook goed mengen met elkaar)
Hoe maak je deze shoarma?
- Snijd de tempeh in repen. Doe deze samen met de rijstolie en de shoarma kruiden in een kom. Meng dit goed door elkaar en zorg dat alle reepjes goed bedekt zijn met de kruiden. Zet deze kom met tempeh afdekt met folie in de koelkast voor 24 uur.
- Zet een koekenpan op het het vuur. Doe daar in de tempeh reepjes en voeg de ui en de knoflook hier aan toe. Bak hierin in zo’n tien minuten de tempeh goudbruin. Voeg de laatste twee minuten de stukjes paprika toe en bak deze mee.
- Verwarm ondertussen de pitabroodjes in een broodrooster of oven.
- Snijd de broodjes open en vul ze met ijsbergsla, het shoarma mengsel. En nu lekker veel knoflooksaus erop smeren.
Smullen!
Wil je aan de slag met een gezonde(re) levensstijl? En wil jij mij als voedingscoach? Bekijk dan hier de mogelijkheden.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
Wauw wat ziet dit er lekker uit! Tempeh vind ik sowieso echt suuuper lekker, maar es proberen!
Ja doen :-)
Ik vind het echt enorm tof dat je ook steeds meer doet met vega-recepten! Ziet er allemaal lekker uit. Ik ga het proberen.
Tof dat je het opvalt. Ja ik post de laatste tijd voor de hoofdgerechten echt alleen nog maar vegetarische gerechten. Ik vind het erg belangrijk dat er minder vlees gegeten wordt.
Mmm lijkt me heerlijk! Wat leuk dat je zo veel vega(n) recepten deelt.
Thanks Djuli! Is ook wel mijn streven voor de komende tijd om zoveel mogelijk vega(n) recepten te delen want met vlees is er al inspiratie genoeg.
Nomnomnom, wat ziet dit er lekker uit!
Smaakt ook echt zo lekker…. Snel maken dus ;-)
Hmmm komt op mijn nog te maken lijstje haha.
Liefs xx
En die is al zo lang ;-)
Dat is een goed idee! Gaan we uitproberen!
Bedankt!
Hoi, ik heb je recept gevolgt maar ik vond het niet te eten. Ik vond dit niet naar shoarma smaken. Ik heb het zelfs 48 uur laten intrekken maar het smaakte nog steeds naar tempeh zonder kruiden.
Jammer dat je het niet lekker vond. Smaken verschillen ;-) Als je Tempeh gebruikt als basis zal het altijd naar Tempeh smaken en is echt wel iets anders dan vlees.
Ik ben sinds kort vegan en mijn man wilde zó graag shoarma eten, dat ik dit recept probeerde. Hij was helemaal om, voortaan deze gezonde shoarma voor ons! Bedankt voor het heerlijke recept!
Wauw! Wat een fijne reactie Marianne :-) Fijn dat jullie zo lekker hebben gegeten.
O wat superlekker!
Ik probeer Vegan te eten maar het is zo moeilijk, met dit soort recepten wordt het steeds leuker.
Ik vind Tempeh maar zo zo, maar dit was echt een success!
Bedankt voor het recept
Dank Corinne voor de fijne reactie. Vegan eten is ook een grote uitdaging. Bekijk zeker mijn andere vegan recepten. Het zijn er inmiddels 120 dus ik ga er vanuit dat er nog wel meer lekkers voor je tussen zit. https://www.puursuzanne.nl/category/recepten/vegan
heerlijk !! ik heb van tempeh ook broodje “kip kerry” gemaakt!!en shoarma heb ik er ook eens van gemaakt alleen teveel shoarma kruiden gebruikt hahah dus ga het nog een keer proberen
Hahaha teveel kruiden is zonde inderdaad. Ik ben ook heel benieuwd hoe jij de kip kerrie hebt gemaakt :-)