Ik ben dol op banaan. Erg lekker uit het vuistje, maar je kunt het ook in zoveel gerechten gebruiken. Wat dacht je van: bananenbrood, smoothies en pannenkoeken? Maar vandaag wilde ik er iets specialers mee maken, namelijk vegan taartjes. Met daarop een crunch van gekarameliseerde pecannoten met een snufje zeezout. Klinkt goed toch?

Deze taartjes heb ik speciaal gemaakt voor de 130verjaardag van het fruitmerk Fyffes. Wist je dat dit het oudste fruitmerk in de wereld is? Naast dat zij zorgen dat ze het beste fruit importeren in Europa zorgen ze er ook voor dat de wereld een stukje mooier wordt.  Zo werkt Fyffes bijvoorbeeld al tientallen jaren samen met Uniban – een van de grootste bananencoöperaties. Samen helpen ze lokale mensen hun levensstandaard te verbeteren. Dit doen zij door bij te dragen aan nieuwe woningen, scholen, ziekenhuizen en speeltuinen. En daarnaast ondersteunen zijn het onderwijs.

In de regio Uraba (Colombia) zijn bijvoorbeeld 640 gezinnen verhuisd naar nieuwe huizen gefinancierd door de verkoop van fairtrade bananen. Hoe mooi is dat?

Daarnaast willen ze bananen zo duurzaam mogelijk telen. Dit doen zij op verschillende manieren. In Belize gebruiken ze citrus-schillen als bemesting waardoor er minder kustmest nodig is. Ook zijn ze altijd op zoek hoe ze water kunnen besparen en hoe zij hun CO2-uitstoot kunnen terugdringen. En zo zijn er nog veel meer duurzame projecten, waar dit fruitmerk zich mee bezighoudt.

130 jaar na de start van de verkoop van Fyffes-bananen in Covent Garden, Londen, is het deze maand voor mij genoeg reden voor een verjaardagsfeest,met een smakelijk taartje, gemaakt met deze heerlijke fairtrade bananen.

Bananen - www.puursuzanne.nl

Vegan taartjes met banaan - www.puursuzanne.nl

RECEPT: VEGAN TAARTJES MET BANAAN

Let op als je deze taartjes wil maken: zorg ervoor dat je de cashewnoten minstens vier uur in het water hebt geweekt.

Wat heb je nodig voor 8 stukjes?

Een keukenmachine en een vriezer

Een bakblik: 15 x 15 cm (groter kan ook maar zorg dat je dan je bakpapier kleiner knipt en niet heel het bakblik vult) bakpapier

voor de bodem:

  • 100 gram ongebrande walnoten
  • 125 gram dadels, zonder pit
  • Halve theelepel vanillepoeder

voor de bananen laag:

  • 2 Fairtrade bananen van Fyffes
  • 200 gram ongebrande cashewnoten, minstens 4 uur geweekt in water
  •  halve theelepel vanillepoeder
  • twee eetlepels kokosolie(zorg dat deze gesmolten is)
  •  Voor de garnering:
  • 30 gram pecannoten
  • flink snuf zout
  • twee eetlepels ahornsiroop
  • 50 gram pure chocolade

Hoe maak je deze vegan taartjes?

  1. Zorg dat je de cashewnoten van te voren in water weekt. Minstens 4 uur maar hoe langer hoe beter.
  2. Bekleed de vorm met bakpapier. Smelt de kokosolie au bain-marie in een steelpannetje.
  3. Doe de walnoten samen met de dadels en het vanillepoeder in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan tot de inhoud heel klein en plakkerig is.
  4. Doe het walnoten mengsel in de bakvorm. Druk dit goed aan bijvoorbeeld met de achterkant van een lepel. Zet in de vriezer.
  5. Giet de cashewnoten af. Doe de cashewnoten met het vanillepoeder, de bananen en 2 eetlepels kokosolie in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan net zolang tot het een egaal mengsel is. Het moet lekker romig zijn. Dit is het moment dat je eventueel nog wat zoetstof kan toevoegen. Ik vind dit zelf echt niet nodig. De bananen geven al genoeg smaak aan dit mengsel. Maar er zijn mensen die van zoet(er) houden.
  6. Schep het cashewnoten mengsel bovenop de walnoten. Maak dit glad met de achterkant van een lepel. Blijft het mengsel aan de lepel plakken? Hou de lepel dan even heel onder de koude kraan.
  7. Zet de taartjes in de vriezer voor minimaal twee uur.
  8. Nu is het tijd om de crunch te maken. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  9. Verkruimel de pecannoten in een kom. Meng met twee eetlepels ahornsiroop en een snuf zout. Doe de pecannoten op een bakplaat en zet voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  10. Haal de taart een half uur voordat je deze wilt eten uit de vriezer. Snijd in 8 vierkantjes.
  11. Smelt de chocolade au bain-marie en giet dit over de taartjes heen. Schep nu de crunch erover heen. Dit kun je het beste doen als het net uit de oven komt. De ahornsiroop is dan nog gesmolten en zo plakt het mooi op de taartjes.

Mmmmm smullen!

Vegan taartjes met banaan - www.puursuzanne.nl
Vegan taartjes met banaan - www.puursuzanne.nl

De taartjes zijn prima een aantal weken houdbaar in de vriezer. Haal voordat je ze wilt eten, op tijd uit de vriezer en laat ze wat ontdooien in de koelkast.

*Deze blog is geschreven in samenwerking met Fyffes. Lees hier mijn disclaimer.

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's | groen is mijn favoriete kleur