Ben jij al druk bezig met de voorbereidingen voor het kerstdiner? Suzanne en ik wel. Wij zijn al aan het verzinnen wat we aankomende kerstdagen gaan eten. Het kerstmenu is bijna af en bestaat uit verschillende gangen met vegan gerechten. De voorgerechten zijn wij nog niet helemaal uit. Maar het hoofdgerecht wel. Wij kiezen voor de vegetarische paddenstoelenstoof van de Allerhande. Met verschillende bijgerechten, zoals stoofpeertjes en deze heerlijke vegan tarte tatin met gekarameliseerde sjalot. Een makkelijk en feestelijk recept wat je een dag van tevoren prima kunt voorbereiden.
Recept: Vegan tarte tatin
Wat heb je nodig voor de tarte tatin:
- 1 rol bladerdeeg vegan (tante fanny)
- 10 sjalotten
- 3 eetlepels balsamico
- 1 eetlepel palmsuiker
- margarine om de bakvorm in te vetten
- scheut olijfolie
- peper naar smaak
- boterkoekvorm of bakvorm 20 cm
- bakpapier
Hoe maak je de vegan tarte tatin?
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de sjalot doormidden en haal de buitenste laag hier vanaf. Laat het kontje aan de sjalot zitten zodat deze niet uit elkaar valt.
- Mix de sjalotten in een kom met olijfolie en peper.
- Verdeel de sjalotten op een bakplaat met bakpapier.
- Bak de sjalotten ca. 20 minuten in de oven tot ze zacht zijn.
- Laat de sjalotten even afkoelen. Meng ondertussen op een hoog vuur de balsamico en de suiker tot dit een dikke siroop is.
- Zet het vuur laag en vet de bakvorm in. Giet het balsamico mengsel voorzichtig en gelijkmatig in de vorm.
- Pel de sjalotten en verdeel alle laagjes netjes over het balsamico mengsel.
- Snijd 25 cm bladerdeeg af van de rol en prik hier gaatjes in met een vork.Leg het bladerdeeg nu over de sjalotten en stop de randen weg.
- Bak de tarte tatin ca 20 minuten af op 180 graden. Totdat deze goudbruin is.
- Draai de tarte tatin voorzicht om op een bord.
Tadaa je hebt een heerlijk bijgerecht voor de feestdagen!
Enjoy!
Bekijk hier de andere kerstrecepten voor meer inspiratie.
- Vegan karamel bars - 15/10/2023
- Havermoutcrumble met aardbeien - 15/09/2023
- Smoothiebowl choco loco - 04/09/2023