Zoals je misschien op sociale media hebt kunnen zien was ik twee weken geleden met Yvonne in Nedersaksen, dit is een deelstaat in Duitsland. Wij waren hier voor een super leuke kookwedstrijd. We gingen aan de slag met lokale producten, die we voor de kookwedstrijd zelf op de markt kochten.

De eerste dag gingen wij de strijd aan met Simone’s Kitchen. Wij werden uitgedaagd om als dessert een Welfenspeise te maken. Jij denkt nu vast wat is dat? Nou dat dachten wij dus ook.

Het dessert ‘Welfenspeise’ werd voor het eerst bereid door een kok uit Hannover ter gelegenheid van het 200-jarige troonjubileum van het vorstenhuis van de Welfen. Het dessert bestaat uit twee lagen; melk-vanillecrème (de witte laag) en de wijncrème (de gele laag). De geel-witte kleur staat voor de kleuren van dit adellijke geslacht. Het zou destijds het lievelingsdessert van vorst Ernst August zijn geweest. Nu kun je dit dessert in verschillende restaurants eten in de omgeving van Hannover en wordt het ook tijdens familiedinners op tafel gezet.

Het leek ons leuk om er een vegan versie van te maken. Dit omdat ik zelf graag vaker plantaardig eet en Yvonne niet goed tegen ei en lactose kan. Na thuis nog wat te hebben geoefend, heb ik nu de perfecte verhouding en deel ik graag het recept met jou. Het is een heerlijk zomers toetje geworden.

Puur Suzanne

Recept: Vegan Welfenspeise

Wat heb je nodig voor 4 personen?

voor de witte laag: 

 • 250 ml sojaroom
 • 1 gram agar agar
 • twee eetlepels suiker
 • halve theelepel vanillepoeder

voor de gele laag:

 • 2 mango’s
 • 2 gram agar agar
 • flinke eetlepel suiker
 • sap van een halve citroen

Hoe maak je de vegan Welfenspeise?

 1. Klop de room samen met de suiker en de vanillepoeder op totdat het een stevig geheel is.
 2. Doe een scheutje water in een steelpan. Meng hierin de agar agar poeder.
 3. Zet de steelpan oplaag vuur en breng al roerende aan de kook. Als het kookt roer je continue door. Laat het daarna 2 minuten koken.Laat het mengsel een klein beetje afkoelen (maximaal een paar minuten). Roer dit nu door de room, dit moet je snel doen want agar agar gaat al bij 40 graden stollen.
 4. Verdeel nu de room over 4 glazen en zet dit in de koelkast.
 5. Nu is het tijd om de gele laag te maken. Schil de mango’s en snijd daarna in stukjes. Doe de stukjes mango samen met het citroensap in de keukenmachine. Zet de keukenmachine aan tot het een egale massa is.
 6. Doe het mango mengsel in een steelpan en zet het vuur laag aan. Roer er nu de suiker doorheen en breng het al roerend aan de kook. Roer nu de agar agar erdoor. Als het kookt roer je continue door. Laat het daarna 2 minuten koken. Laat het daarna goed afkoelen. Als het is afgekoeld schep je het op de witte laag en laat dit minimaal 2 uur in de koelkast staan.
 7. Ook erg lekker om er nog wat verse aardbeien over te doen ter garnering. Ook al hoort dat officieel niet.

Geniet ervan!

Vegan Welfenspeise - www.puursuzanne.nl

Volg je mij al via Facebook,Instagram of Pinterest? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)