Yeaah eindelijk is het mij gelukt om een goede vegan yoghurttaart te maken. Als je mij volgt op Instagram heb je deze vegan taart al voorbij zien komen. En vandaag deel ik het recept met jullie.
Ooit maakten Jelmer de Boer de beroemde vezelrijke kwarktaart. Deze taart was een grote hit op Instagram. Ik heb deze zelf nooit gemaakt omdat ik niet zo goed tegen yoghurt kan en ik bij het idee van gelatine in mijn taart echt al de rillingen krijg. Saraï Pannekoek kwam met het goede idee om er een vegan variant van te maken. En daar heb ik weer mijn eigen versie van gemaakt. Enne met deze taart kan je prima ontbijten want de bodem is gemaakt van roggebrood.
Wat heb je nodig voor deze taart?
een springvorm (24 cm)
- 500 ml ongezoete sojayoghurt
- 500 ml blauwe bessen sojayoghurt
- 10 gram agar agar
- theelepel vanillepoeder
- eetlepel koek- of speculaaskruiden
- 5 plakjes volkoren roggebrood
- 10 dadels zonder pit
- 1 eetlepel psylliumvezels
- 2 eetlepels chiazaden
- 1 flinke eetlepel lijnzaad
- 1 eetlepel kokosvlokken ter garnering, maar fruit kan natuurlijk ook
Hoe maak je deze taart?
- Bekleed de springvorm met bakpapier .
- Maak het roggebrood, dadels en lijnzaad in een keukenmachine fijn. En voeg de koekkruiden toe. Meng dit goed door elkaar.
- Schep het mengsel in de springvorm. En druk aan met de achterkant van een lepel. Zet de bodem in de koelkast.
- Doe een beetje water in een pan en breng dit aan de kook voeg de agar agar toe en laat het goed doorroerend 2 minuten zachtjes koken. Zet daarna het vuur uit. Roer de yoghurt erdoorheen. Roer daarna de chiazaden, de psylliumvezels en de vanillepoeder door het mengsel.
- Giet de yoghurtmix over de roggebrood bodem. Plaats deze taart in de koelkast voor 2 uur.
- Garneer met de kokosvlokken of iets anders lekkers.
Geniet van de taart!
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023
Heerlijk recept, ik vind het altijd wel een beetje lastig in te schatten hoeveel agar agar ik nodig heb en of het goed gaat komen. Ik bewaar dit recept even voor een volgende taart.
Ik vind agar agar ook heel lastig. Ik heb de taart eerder gemaakt met veel minder agar agar en hij liep zo mijn taartvorm uit… Dus wees niet te zuinig met agar agar ;-)
Klinkt heerlijk! Die psylliumvezels, zijn die ook nog gewoon te vervangen voor extra lijnzaad? :) Just asking ;)
Ehmmm nee want dit moet in de taart dus zou gaan voor extra chiazaad of agar agar ;-)
Klinkt heel erg goed!! Ik sla het eventjes op, want binnenkort staan er weer wat verjaardagen op de planning :) Fijn weekend! Liefs, Merel
Zeker een keer maken! jij ook fijn weekend!
Hoihoi! Die psylliumvezels, zijn dat gewoon die van het kruitvat en Albert Heijn? De smaakloos variant denk ik dan.. en agar agar is ook gewoon in de supermarkt te koop neem ik aan? Alvast bedankt!
Ik koop beide bij de oude Tuinen (Holland en Barett) maar zeker ook te koop bij AH en idd smaakloze variant en agar agar is bij de meeste biowinkels te koop.
Is het ook te maken zonder roggebrood en wat kan ik daarvoor vervangen?