Vind je een zomerse barbecue met vrienden ook altijd zo gezellig, maar sla je de dierlijke producten liever over? Geen zorgen, want er zijn ook genoeg lekkere vegan bbq recepten waarmee jij gegarandeerd de show steelt. In dit artikel tippen we 3 van onze favoriete vegan recepten voor op de barbecue.

Knolselderijsteak met olijventapenade (ong. 30 minuten)

Deze kruidige steak van knolselderij is een verrassende manier om van elke zomeravond een succes te maken. Daarnaast is zowel de steak als de tapenade in een handomdraai gemaakt en is dit recept dus ook geschikt voor de minder ervaren barbecuers onder ons. Je hebt het volgende nodig voor 4 personen:

  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • 2 takjes platte peterselie
  • 165 gram gemengde olijven met paprika (1 bakje)
  • 1 knolselderij
  • 1 snufje peper
  • 1 knoflookpers
  • 1 bakkwastje
  1. Hak de olijven fijn en doe ze in een bakje. Pers de knoflook erboven uit. Schep de olie en de peterselie erdoor en breng de tapenade op smaak met peper.
  2. Was de knolselderij goed en neem in z’n geheel mee naar de barbecue. Neem de tapenade ook mee.
  3. Snijd ter plekke de knolselderij in plakken van 1 cm dik. Bestrijk de knolselderijsteaks dun met olie. Gril ze op de hete barbecue in 10-15 minuten bruin en gaar. Keer ze regelmatig.
  4. Leg de knolselderijsteaks op een schaal en schep er de tapenade over. Als je nog wat peterselie over hebt, kan je dit ook als garnering gebruiken!

Quinoasalade met zoete aardappel (ong. 30 minuten)

Elke barbecue heeft een verfrissend bijgerecht nodig, en deze quinoasalade is de perfecte kandidaat. Je kan dit gerecht ook een dag van te voren maken, dus extra handig als je tijdens je barbecue het liefst zoveel mogelijk tijd wil doorbrengen met vrienden en familie. Dit heb je nodig:

  • 400 gram zoete aardappel
  • 150 gram quinoa
  • 410 gram kikkererwten (1 blik)
  • 1 limoen
  • 15 gram dille (1 bakje)
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 snufje peper
  • 1 bakplaat bekleed met bakpapier
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Snijd de zoete aardappels in blokjes en spreid de blokjes op de bakplaat uit. Schep ze om met 2 eetlepels olie. Rooster ze in de voorverwarmde oven in 10-15 minuten bruin en gaar.
  2. Kook intussen de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de quinoa af en laat op een brede schaal snel afkoelen.
  3. Meng de quinoa, geroosterde zoete aardappel, kikkererwten en ui. Voeg ook het limoensap, de resterende olie en de dille toe. Meng de salade goed en breng op smaak met peper.
  4. Bewaar en vervoer de salade afgedekt en koel.

Vegan BBQ-spiesjes met brood (ong. 20 minuten)

Deze vegan versie van de klassieke barbecue spiesjes heeft naast heerlijke paprika en tomaat ook plantaardige gehaktballetjes. Dit is een van de makkelijkste bbq gerechten en is binnen no time klaar. Je hebt alleen het volgende nodig voor 4 personen:

  • 1 gele paprika
  • 200 gram plantaardige gehaktballetjes
  • 12 cherrytomaten
  • 1 stokbrood (wit of volkoren)
  • 40 gram biologische rucola
  • 2 eetlepels vegan sriracha mayonaise (bijv. Flying Goose)
  • 4 satéprikkers
  1. Snijd de paprika eerst in 4 stukken, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in vierkantjes van ongeveer 2 centimeter.
  2. Rijg de stukken paprika, balletjes en tomaten om en om aan de satéprikkers. Gril de spiesen 5-6 minuten op de barbecue. Keer regelmatig.
  3. Snijd het stokbrood in 4 gelijke stukken. Snijd de bovenkant een paar cm in en vul de opening met rucola. Leg in elke opening een gegrilde spies en trek er de prikker uit. Besprenkel de broodjes zigzaggend met de sriracha mayonaise en serveer.

Klaar voor de zomer

Met deze vleesvrije gerechten ben jij goed voorbereid op jouw aankomende barbecue’s. Geniet van het warme weer, het goede gezelschap en natuurlijk het heerlijke eten. Veel plezier!

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)