Natuurlijk wil ik gastbloggen voor PuurSuzanne en een van mijn recepten delen! Suzanne vertelde mij dat ze sinds maart gestopt is met vlees eten. Iets wat wij in gemeen hebben, want op mijn blog Mitu’s Meatless Food deel ik ook met liefde allerlei recepten zonder vlees. Het is geweldig hoe veel heerlijke gerechten je kunt maken zonder. Dit is recept niet alleen lekker, maar ook veganistisch dus vrij van dierlijke ingrediënten: spaghetti carbonara.
Roomsaus en speckjes
De saus is romig zoals je gewend bent bij spaghetti carbonara en de speckjes zijn lekker zoutig. Het enige grote verschil is dat de saus en speckjes veganistisch zijn. De basis van de saus is gemaakt van amandelmelk, avocado en edelgistvlokken. Dat laatste is een inactieve gist en bevat ontzettend veel vitaminen en mineralen. Edelgistvlokken hebben een hartige, licht kazige smaak en zijn te koop bij Holland & Barrett of een biologische supermarkt. Eigenlijk is de roomsaus dus heel gezond. De avocado zorgt voor de roomsmaak en dikte van de saus. Zo kun je puur genieten van een superromige en smaakvolle, plantaardige spaghetti carbonara.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 150 gram volkoren spaghetti
- 1 pak gerookte speckjes van Vivera. (je kan ze ook van de vegetarische slager gebruiken maar deze zijn niet vegan)
- Een handvol verse basilicumblaadjes
- 1 rode ui, in kleine dunne reepjes gesneden
Voor de saus
- 250 ml ongezoete havermelk
- 1 grote avocado
- 4 eetlepels edelgistvlokken
- 3 teentjes knoflook, 10-15 minuten in de oven of pan roosteren met wat olijfolie
- peper en zout naar smaak
- halve theelepel gerookte paprikapoeder
Hoe maak je de spaghetti carbonara?
- Kook de spaghetti gaar in de aangegeven tijd op de verpakking
- Gril de knoflooktenen met olijfolie in de oven op zo’n 180 graden.
- Doe alle ingrediënten voor de saus vervolgens in de foodprocessor (havermelk, avocado, edelgistvlokken, knoflook, gerookte paprikapoeder, peper en zout)en mix tot een gladde saus.
- Bak de speckjes kort in een koekenpan in wat olie.
- Snijd de rode ui. Pluk de verse blaadjes basilicum van de steeltjes af.
- Als de spaghetti klaar is, afgieten in een vergiet. Doe nu terug in de pan met de roomsaus. Warm nog heel eventjes op heel laag vuur op en roer alles door elkaar.
- Doe nu de speckjes, uitjes en basilicum erbij. Roer nog een keer goed en serveren maar.
Hopelijk krijg je zin om het recept te maken en te proeven. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Superleuk in ieder geval dat ik mocht bloggen voor de leuke en lekkere website van Suzanne. Voor nog meer inspiratie kun je een kijkje nemen op mijn website, facebook en instagram.
- Zo ziet de keuken eruit van een echte foodie! Vijf tips! - 13/09/2023
- Kies voor hippe, duurzame eetkamerstoelen in huis - 12/09/2023
- Creatieve ideeën om je tuinmuur te verven - 07/08/2023
Ik eet niet iedere dag veganistisch maar heb wel minimaal 1x in de week een dag waarop ik geen vlees en dierlijke producten eet. Ik zou veel vaker vlees moeten schrappen maar 1x per week is alvast een begin. Mijn pasta’s eet ik eigenlijk altijd vegetarisch, ik vind hier dat vlees (gehakt bijvoorbeeld) weinig toevoegt. Ik vind het krokante van groente dan stukken lekkerder. Jou receptje ga ik zeker proberen alleen vervang ik dan misschien toch de Speck reepjes voor een knapperige groente zoals courgette of wortel.
1x in de week vlees laten staan is zeker al een mooi begin :-) Ik denk inderdaad dat het recept ook heel lekker is met courgette maar misschien ook wel met champignons.