Jullie kennen ongetwijfeld de huidige discussie over het wel dan niet eten van vlees. Vlees is ongezond, vleesproductie brengt schade aan het milieu en klimaat en het zorgt voor enorm dierenleed. Dit is de onbetwiste mening van vegetariërs en veganisten.

Of ik het daarmee eens ben? Ik kan mij voor een heel groot deel inderdaad vinden in deze meningen, opvattingen en feiten. De mate waarin wij vandaag de dag vlees nuttigen is bijzonder buitensporig en deze hoeveelheden zijn simpelweg ongezond voor ons lichaam. Moet je daarom perse stoppen met het eten van vlees? Dat denk ik niet, maar een drastische vermindering is zeker aan te raden. Vooral voor een kinderlichaam is het dagelijkse moeten verteren van vlees een enorme klus en daarmee een belasting voor de spijsvertering.

Mijn advies is dan ook om het eten van vlees te beperken tot hooguit 2-3x per week, afgewisseld met vis- vegetarische- en vegan gerechten. Ja, ook voor kinderen zijn er dan nog talloze mogelijkheden te bedenken.

Wij hebben sinds een maand in samenspraak met onze kinderen de afspraak gemaakt dat wij thuis geen vlees meer eten. Wanneer we op pad zijn of bij iemand anders eten, dan maken we daar zo nu en dan een uitzondering in.

Wil jij dat ook eens uitproberen? Hierbij deel ik een vijftal kindergerechten zonder vlees. Ik weet zeker dat je kind hier de neus echt niet voor zal optrekken.

Homemade pizza

Pizza is voor de meeste kinderen toch wel echt een favoriete maaltijd. Zo ook bij ons thuis. Wij maken onze pizza’s altijd zelf klaar, met verse ingrediënten. Je kunt ervoor kiezen om zelf een pizzabodem te maken, maar aangezien pizza bij ons vaak op het menu staat na een drukke werkdag neem ik graag een kant-en-klare pizzabodem. Onze kinderen houden niet van teveel groenten e.d. op de pizza, daarom is de pizza meestal opgebouwd uit slechts tomatensaus en kaas. Om er toch voor te zorgen dat zij groenten binnen krijgen, leg ik er vaak losse groenten naast. Op deze manier eten ze een gezond maaltje.

Ingrediënten: 

  • 2 kant en klare pizzabodems (ik gebruik vaak de glutenvrije van Schar)
  • biologische tomaten-pastasaus
  • geraspte geitenkaas
  • 8 cherrytomaatjes
  • klein blikje maiskorrels
  • 2 snackkomkommertjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor volgens de beschrijving van de pizzabodem.
  2. Bedek de pizzabodem met de saus en eventueel ander beleg naar wens.
  3. Rasp de geitenkaas en strooi het over de pizza. Laat nog wat geraspte kaas over om lekker van te kunnen snoepen op het bord.
  4. Plaats de pizza in de oven en houd de baktijd aan volgens de verpakking van de pizzabodem.
  5. Snijd de komkommertjes en tomaten in schijfjes en partjes.
  6. Haal de pizza uit de oven en plaats het bijvoorbeeld op een grote houten plank. Leg alle groenten en de kaas rondom te pizza. Het eten van een plank is net weer even anders dan het standaard eten van een bord. (Op onderstaande foto zie je onze kinderen samen van 1 plank eten, dat vinden reuze interessant. Ik heb altijd nog een pizza achter de hand, in het geval ze grote trek hebben.)

Gado Gado

Ik vind Gado Gado altijd een heerlijk en eenvoudig gerecht om onze kinderen groenten te laten eten. Door de presentatie van dit gerecht ziet het er erg aantrekkelijk uit om te eten.

Ingrediënten: 2 kinderporties

  • 2 wortelen
  • 2 handjes sperziebonen
  • 6 snijbonen
  • 2 handjes taugé
  • 10 kleine falafel
  • 3 handjes ongekookte basmatierijst
  • kokosolie om in te bakken
  • 2 eetlepels pindakaas
  • klein scheutje rijstmelk (of een andere plantaardige melk)
  • klein scheutje ketjap manis
  • 1 theelepel palmsuiker

Bereiding:

  1. Breng water aan de kook voor de rijst. Wanneer het water kookt voeg je de rijst toe. Kook de rijst volgens de omschrijving op de verpakking.
  2. Breng in een andere pan ook water aan de kook voor de groenten.
  3. Snijd de wortelen in schijfjes, de sperziebonen in tweeën en de snijbonen in kleine schijfjes en doe ze in de pan met kokend water. Kook de groenten tot ze beetgaar zijn.
  4. Giet de rijst af en zet het even apart met een deksel op de pan.
  5. Meng de pindakaas, rijstmelk, ketjap en suiker met elkaar in een pannetje tot pindasaus. Voeg naar wens extra melk toe om de saus dunner te maken.
  6. Giet de groenten af. Bak de gekookte groenten en de tauge nog even kort met kokosolie in een wokpan.
  7. Bak de falafel even kort in kokosolie, tot ze warm en knapperig zijn.
  8. Schep de rijst in een kopje en kiep deze om op het bord. Zo krijg je een mooi bolletje rijst.
  9. Schep de groenten en de falafel op het bord.
  10. Maak het geheel af met de pindasaus op of naast de groenten.

 

Mexicaanse salade

Dit is een gerecht dat wij in de lente en zomer met regelmaat eten. Het is een perfecte maaltijd om uit een kom te kunnen eten. Lekker buiten aan de picknicktafel of met een kleedje op het gras.

Ingrediënten:​ 2 kinderporties

  • 2 maiskolven
  • 2 handjes slamix (neem de milde sla, de bittere smaken vinden kinderen vaak minder lekker)
  • 1 avocado
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 gele paprika
  • 1/3 courgette
  • 6 cherrytomaatjes
  • mais tortillachips (naturel)

Bereiding:

  1. Verwijder de bladeren en de draden van de maiskolven en kook ze gaar in een pan water.
  2. Snijd de paprika’s en courgette in kleine stukken en bak ze in een wokpan beetgaar.
  3. Neem een diep bord.
  4. Leg een handje sla op het bord en meng dit met de gehalveerde cherrytomaatjes.
  5. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Snijd de avocado in plakjes en leg dit op het bord.
  6. Als de maiskolven gaar zijn, kunnen deze in vieren worden gesneden en op het bord worden gelegd.
  7. Schep ook de gewokte groenten erbij en 2 handjes tortillachips. Klaar!

Groentenlasagne

Lasagne vind ik zelf echt om te smullen! Er mag van onze kinderen alleen niet teveel poespas in zitten, dus we beperken ons in dat geval met de hoeveelheid groenten. Ook dan lukt het prima om er een heerlijke maaltijd van te maken. Maar je kunt uiteraard allerlei groenten naar wens toevoegen.

Ingrediënten: 1 schaal

  • 1 pak spelt-lasagne bladen (o.a. verkrijgbaar bij de Natuurwinkel)
  • 1 pakje bio lasagne mix van Beltane (o.a. verkrijgbaar bij de Natuurwinkel)
  • 1/2 pot biologische tomaten-pastasaus (niet perse nodig maar het maakt de lasagne wel smeuiger)
  • 1/2 bakjes champignons
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • geraspte geitenkaas
  • verse oregano

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor volgens de omschrijving op de verpakking van de lasagne mix.
  2. Snijd de groenten en bak deze gaar. Voeg vervolgens de kruidenmix en de tomatensaus toe.
  3. Bedek de bodem van de ovenschaal met een eerste laag saus en leg daar vervolgens een laag lasagnebladen op. Herhaal dit tot de saus en de bladen op zijn. Eindig met een laag saus.
  4. Bestrooi de bovenkant met de geitenkaas en bak de lasagne volgens de beschrijving gaar.
  5. Serveer de lasagne met verse oregano.

Bloemkool soep

Soep is een ideale manier om je kinderen groenten te laten eten. Met stukjes groenten of zonder stukjes, beide variatie zijn heerlijk. Wanneer je kind geen stukjes groenten in de soep wilt, pureer de soep dan tot een gladde massa. Je kunt er ook altijd grote stukken groenten naast serveren, dit zorgt vaak voor meer verzadiging.

Ingredienten: 1 pan soep

  • 1,5 grote bloemkool
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1,5 liter water
  • 125 ml kokosroom
  • 2 eetlepels groentebouillon
  • 1 theelepel kurkuma
  • afbakbroodjes (ik koos voor maisbroodjes. Speltbroodjes zijn ook een goede optie)
  • bieslook
  • geraspte geitenkaas

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor om de broodjes te kunnen afbakken. Laat de broodjes bakken volgens de omschrijving op de verpakking.
  2. Doe een aantal bloemkoolroosjes in een braadschaal en bestrooi het met kurkuma en een beetje geitenkaas. Bak de bloemkool in de oven tot ze beetgaar zijn. Je kunt dit tegelijk met de broodjes doen. Houd beide wel afzonderlijk in de gaten, zodat er niets aanbakt.
  3. Snijd de uien in ringen en de knoflook fijn. Bak de uien glazig in de soeppan en voeg daarna de knoflook toe. Let op dat de knoflook niet aanbrand, anders wordt de smaak bitter.
  4. Voeg de 3/4 van de bloemkoolroosjes toe en laat het kort met de uien en knoflook mee bakken.
  5. Breng het water aan de kook in de waterkoker en schenk het bij de groenten. Voeg de bouillon en de kurkuma toe. Breng het geheel aan de kook en laat het koken tot de bloemkool volledig gaar is.
  6. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  7. Voeg de kokosroom toe en meng dit door de soep.
  8. Snijd de broodjes in schijfjes en serveer dit samen met de bloemkoolroosjes op het bord.
  9. Schep de soep in een kom en bestrooi het met de bieslook.

Eet smakelijk!

Volg Michelle via | Facebook | Instagram en haar blog

Social

Michelle

Blogt maandelijks over gezonde voeding voor kinderen en ouders | Leefstijl coach bij Novi Leefstijl| Kindervoedingscoach in spe| Blogger op www.novileefstijl.nl | Gek op mijn gezin, mijn paard, smoothies en chocolade |
Social