Ja je leest het goed: vegetarische shoarma. Sommige mensen vinden waarschijnlijk dat shoarma van vlees moet zijn maar ik vind het leuk om met vleesvervangers te experimenteren omdat ik om meerdere redenen vind dat je niet elke dag vlees hoeft te eten. Deze shoarma is zelfs geschikt voor veganisten want er worden voor deze shoarma geen dierlijke producten gebruikt. Vegan shoarma dus ;-)

Dennis zag onlangs bij iemand op instagram shoarma op basis van tempeh voorbij komen. Hij zei: Suzanne, dat is een goed idee. En ja dit moest natuurlijk getest worden. Ik ging snel naar de winkel om tempeh en shoarma kruiden te halen. Het blok tempeh werd in repen gesneden. De repen deed Dennis in een kom met olie en shoarma kruiden en lieten dit in de koelkast staan tot de volgende dag. De volgende dag bakte hij het met paprika’s, ui en knoflook. Hij stopte het in een pita broodje met ijsbergsla en knoflooksaus. Mmmm smullen. Helaas had ik geen foto’s gemaakt dus moesten wij het nog een keer maken. Echt heel vervelend.

Het is voor de smaak beter om een dag van tevoren de tempeh al te marineren. Tempeh is van zichzelf vrij smaakloos en hoe langer je het marineert hoe smaakvoller het wordt.

Wat heb je nodig voor 4 broodjes vegetarisch shoarma?

  • 300 gram tempeh (te koop bij de biologische supermarkt of toko)
  • 6 eetlepels rijstolie
  • 2 eetlepels shoarma kruiden, ik kocht mijn mix bij de Turkse supermarkt  maar je zou het ook zelf kunnen maken (mijn mix bevat: kaneel, koriander, karwijzaad, komijn, kruidnagel, peper, venkelzaad en paprikapoeder)
  • een kleine groene paprika, in stukjes
  • een kleine rode paprika, in stukjes
  • een halve krop ijsbergsla, fijn gesneden
  • een ui, fijn gesneden
  • een teentje knoflook
  • 4 pita broodjes (ik koop volkoren pita broodjes bij de biologische supermarkt)
  • knoflooksaus (dit kun je ook zelf maken: 4 eetlepels (soya)yoghurt, 1 eetlepel mayonaise, theelepel kerriepoeder, teentje knoflook, 2 theelepels ketchup en fijn gesneden bieslook goed mengen met elkaar)

Hoe maak je deze shoarma?

  1. Snijd de tempeh in repen. Doe deze samen met de rijstolie en de shoarma kruiden in een kom. Meng dit goed door elkaar en zorg dat alle reepjes goed bedekt zijn met de kruiden. Zet deze kom met tempeh afdekt met folie in de koelkast voor 24 uur.
  2. Zet een koekenpan op het het vuur. Doe daar in de tempeh reepjes en voeg de ui en de knoflook hier aan toe. Bak hierin in zo’n tien minuten de tempeh goudbruin. Voeg de laatste twee minuten de stukjes paprika toe en bak deze mee.
  3. Verwarm ondertussen de pitabroodjes in een broodrooster of oven.
  4. Snijd de broodjes open en vul ze met ijsbergsla, het shoarma mengsel. En nu lekker veel knoflooksaus erop smeren.
Smullen!

vegetarische shoarma - www.puursuzanne.nl

Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's | groen is mijn favoriete kleur

Latest posts by Suzanne (see all)