Ik ben dol op de Texaans-Mexicaanse keuken, ook wel bekend als Tex-Mex. Dit komt onder andere door de vele ingrediënten en specerijen. Mijn favoriete gerechten zijn variaties met nacho’s of taco’s. Als je aan een Tex-Mex maaltijd denkt dan denk je meestal aan vleesgerechten. Maar wist je dat de Tex-Mex keuken ook erg geschikt is voor vegetariërs? Het leek mij daarom een leuke uitdaging om een vegetarische vulling te maken voor taco’s. Ik maak gebruik van de Taco Shells van Santa Maria. Deze bevatten maar drie ingrediënten, namelijk mais, zonnebloemolie en zout.
Ik vul de taco’s met gebakken tempeh en groenten. Tempeh is koek van sojabonen en heeft een vrij neutrale smaak. Eén voordeel, tempeh neemt makkelijk smaken op. Ik heb de tempeh daarom eerst gemarineerd met de Enchilada kruidenmix van Santa Maria. In deze kruidenmix zit onder andere oregano en koriander. Deze mix bevat geen gekke toevoegingen. Het lekkerste is om de tempeh een uur voordat je gaat koken te marineren, maar dit is niet noodzakelijk.
Deze vegetarische taco’s zijn toch een feestje op het bord? En dit gerecht is in een handomdraai te maken.
Recept: vegetarische taco’s met tempeh
Wat heb je nodig voor 4 personen? (3 goedgevulde taco’s per persoon)
- 500 gram tempeh
- 1 pak Santa Maria Taco Shells (12 stuks)
- 1 zakje Santa Maria Enchilada kruidenmix
- 2 rode paprika’s, fijn gesneden
- 1 klein blikje mais (140 gram)
- 2 kleine rode uien, fijn gesneden
- 2 tenen knoflook
- 100 gram ijsbergsla, fijn gesneden
- olijfolie
Lekker om erbij te serveren
- Chunky Wrap Salsa van Santa Maria
- Zure room
- Guacamole
Hoe maak je deze taco’s?
- Snijd de tempeh in blokjes. Doe de blokjes in een grote kom. Voeg 3 eetlepels olijfolie en het zakje kruidenmix toe. Roer dit goed door elkaar. Laat dit bij voorkeur een uur staan zodat de kruidenmix goed kan intrekken.
- Verwarm de oven op 125 graden.
- Snijd de ui, de knoflook en de paprika fijn.
- Leg de taco’s 15 minuten in een voorverwarmde oven.
- Nu heb je voldoende tijd voor de vulling. Zet een koekenpan op hoog vuur en voeg royaal olijfolie toe. Je gaat de blokjes tempeh toevoegen samen met de gesneden knoflook en ui. Bak de tempeh in ongeveer 10 minuten goudbruin.
- Als de tempeh goudbruin is bak je voor 2 minuten nog even de mais en de paprika mee.
- Begin met ijsbergsla in de taco’s en schep hier vervolgens de tempeh met groenten overheen.
Deze vegetarische taco’s serveer je met de Chunky Wrap Salsa van Santa Maria, zure room en guacamole. Een echt Tex-Mex feestje op je bord.
Smullen maar!
*Deze blog is geschreven in samenwerking met Santa Maria. Lees hier mijn disclaimer
- Nieuw in de shop: Canvas shopper - 25/09/2023
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
Trackbacks / Pingbacks