Vorige week was bij de boeklancering ‘Van Boerenkool tot Boeuf Bourguignon’, het receptenboek van Aviko in samenwerking met chef Wim Ballieu. Wellicht heb je vorige week al iets voorbij zien komen op mijn Instagram Stories.

Wim heeft deze zomer een serie korte programma’s gemaakt voor 24Kitchen waarin hij een tour maakt door Europa met de Aviko buurttafel. In ieder land werden plaatselijke gerechten gemaakt met een ‘touch of Aviko’. Tijdens de lancering mocht ik allerlei gerechten uit dit boek proeven. Geloof mij, het was heerlijk! Het zijn allemaal recepten die niet kunnen mislukken. De torentjes met gegrilde groente en rösti rondjes zijn mijn favoriet, deze ga ik zeker nog een keer eten!

Ook gratis dit receptenboek ontvangen?

Het enige wat je moet doen is hier jouw favoriete Europese keuken opgeven. Het receptenboek ontvang je dan thuis in jouw brievenbus. Zo simpel kan het zijn!

Het boek, hardcover, telt 96 pagina’s met 24 makkelijk te maken recepten. Ook staan er een aantal vegetarische gerechten in dit boek. Aviko maakt met dit boek je kookweek  graag leuker!

Uiteraard ben ik zelf ook met het boek aan de slag gegaan. Ik heb de witlofgratin gemaakt met rösti, een super makkelijk ovengerecht. In het originele recept worden de witlofstronken in ham gewikkeld. Aangezien ik geen vlees meer eet, heb ik dit weggelaten.

Recept: Witlofgratin met rösti en kaas

20 minuten bereidingstijd + afkoelen

25 minuten in de oven

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 400 gram Aviko Rösti Original
  • 8 stronkjes witlof
  • 80 gram roomboter en nog wat roomboter om de ovenschaal in te vetten
  • 40 gram bloem
  • 600 ml halfvolle melk
  • ½ theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • 200 gram geraspte jongbelegen kaas
  • peper en zout naar smaak
  • ovenschaal (inhoud 2 liter)

Hoe maak je deze gratin? 

  1. Verwarmde oven voor tot 180 ºC. Vet de ovenschaal in met roomboter.
  2. Snijd de harde kern aan de onderkant uit elk stronkje witlof; zorg dat er geen blaadjes loskomen.
  3. Smelt in een hapjespan 25 gram boter in 100 ml water. Leg de witlof in de pan en stoof de stronkjes afgedekt in 10 minuten beetgaar. Laat de witlof iets afkoelen en knijp het vocht uit de stronkjes. Smelt weer 25 gram boter in de pan. Bak de witlof in 5 minuten rondom bruin.
  4. Smelt in een sauspan de resterende 30 gram boter. Voeg de bloem toe en bak 2-3 minuten zonder te kleuren.
  5. Schenk al roerend met een garde langzaam de melk erbij en laat zachtjes kokend binden tot een gladde saus. Breng op smaak met de nootmuskaat, zout en peper.
  6. Leg de stronkjes witlof naast elkaar in de ovenschaal. Schenk de saus erover. Meng de rösti met de kaas en verdeel over de witlof.
  7. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak het in 25 -30 minuten goudbruin en gaar.

Eet smakelijk!

Witlofgratin met rösti en kaas - www.puursuzanne.nl

Volg je mij al via Facebook,Instagram of Pinterest? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

*Deze blog is geschreven in samenwerking met Aviko. Lees hier mijn disclaimer.

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's | groen is mijn favoriete kleur

Latest posts by Suzanne (see all)