Denk je aan Brabant? Dan denk je aan asperges toch? Ik in ieder geval wel! Ik ben blij dat het weer aspergeseizoen is. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik heb al een aantal keer zelf asperges gekookt en heb ook al een aantal keer buiten de deur genoten van dit heerlijke streekproduct. Het asperges seizoen is van 5 april t/m 24 juni. We hebben dus nog een kleine maand om te genieten van dit witte goud.

In mijn provincie Brabant worden een aantal leuke en lekkere activiteiten georganiseerd met asperges.

Wat dacht je bijvoorbeeld van ProefMei? Dit wordt gehouden van 31 mei t/m 3 juni in Bergen op Zoom. Tijdens dit event staan de befaamde drie AAA’s van brabant centraal; Ansjovis, Asperges en Aardbeien.

Geniet van heerlijke gerechten van chef-koks, kookwedstrijden en vele andere activiteiten. Ook erg leuk met kinderen! Ben je dol op fietsen of wandelen? Combineer dan ProefMei met een leuke fiets- of wandeltocht door de Brabantse Wal. Maar er is meer;

Asperges eten op het land 

Ook zijn er dit seizoen een aantal pop-up restaurants met asperges geopend. Je kunt dan lunchen of dineren tussen de aspergevelden. Hoe tof is dat? Vorige week mocht ik hiervan genieten. Ik ging samen met Dennis lunchen bij Restaurant op het Land. Als voorgerecht had ik: een salade van witte asperges met scharrelei, truffel en kaaskoekje. Mmmm zo lekker! En zelfs in de gin-tonic zaten asperges. Ik ging met een volle buik en een hoofd vol inspiratie naar huis. Wil je ook tussen de asperges eten? Zorg dat je er snel bij bent want dit restaurant is nog maar tot 27 mei geopend.

De andere pop-up restaurants zijn: Asperges in het veld en Asperges in het veld  deze pop-up restaurants zijn nog iets langer geopend.

Hieronder een aantal foto’s van deze heerlijke beleving op het land.

Bewaartips

Wist je dat je asperges tot 3 dagen in de koelkast kunt bewaren? Wikkel witte asperges direct na het boodschappen doen in een vochtige theedoek en leg deze in de koelkast. Maar wist je ook dat je asperges kan invriezen? Schil de asperges, verpak ze in een diepvrieszak en leg ze in de vriezer. Zo kun je het witte goud 4 tot 6 maanden bewaren. Bij de bereiding hoef je de asperges niet eerst te ontdooien, doe ze direct in een pan met ruim kokend water.

Nu heb ik denk wel genoeg gekletst over de asperges. De hoogste tijd om om nog een lekker basisrecept met jullie te delen.

Recept: Witte asperges met krieltjes

Wat heb je nodig voor 2 personen?

 • 500 gram witte asperges
 • 400 gram krieltjes
 • een paar takjes peterselie, fijn gesneden
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel citroensap
 • klontje boter
 • een stuk parmezaanse kaas
 • peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?

 1. Kook de krieltjes in hun schil voor zo’n 15 minuten. Ik zet altijd een wekkertje op 15 minuten vanaf het moment dat deze het water in gaan.
 2. Nu kun je met de asperges aan de slag. Snij de uiteinden (zo’n 1,5 cm) van de asperges en schil ze daarna met een dunschiller. Dikke asperges moet je misschien 2 keer schillen om zo alle draden te verwijderen.
 3. Doe de asperges in een pan en voeg water toe, breng aan de kook. Laat de asperges in een minuut of 8 beetgaar koken. Giet af en laat ze uitlekken op een keukendoek of een vel keukenpapier.
 4. Giet de krieltjes af en snijd deze doormidden. Bak de krieltjes heel even kort in een een koekenpan met een klontje boter. Breng op smaak met wat peper en zout.
 5. Meng in een klein schaaltje 1 eetlepel citroensap met 3 eetlepels olijfolie. Voeg hier een snufje zout en peper aan toe.
 6. Verdeel de gekookte asperges en de krieltjes over twee borden. Druppel de dressing over de asperges. Garneer met de peterselie en rasp er als laatste nog wat parmezaanse kaas overheen.

Ook is het lekker om er nog een ei bij te koken of een stukje zalm bij te bakken.

Geniet ervan!

Volg je mij al via Facebook,Instagram of Pinterest? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

*Deze blog is geschreven in samenwerking met Visit Brabant. Lees hier mijn disclaimer.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)