Vandaag vertel ik jullie hoe je zelf champignonsaus maakt en misschien kun je deze saus met kerst wel op tafel zetten. Je kunt namelijk niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereidingen voor het kerstdiner. Het is verstandig om alvast wat recepten te oefenen zodat je tijdens de kerstdagen zeker weet dat je iets lekkers op tafel zet. Ik ben sinds eind oktober al helemaal in de kerstsferen en heb al aardig wat gerechten gekookt voor Puur Suzanne. Het lijkt mij leuk om jullie deze maand te inspireren met lekkere vegetarische kerstrecepten en er komt zelfs een compleet vegan kerstdiner aan.
Deze saus is makkelijk te maken en geeft alle gerechten meer smaak. Eet jij wel vlees deze kerst dan is dit ook een perfecte saus voor bij een hertenbiefstuk. Ik zelf eet deze champignonsaus ook op gewone dagen. Lekker met gebakken aardappelen en sperziebonen.
Wat heb je nodig voor een klein pannetje saus? (ongeveer 4 personen)
- 250 gram kastanje champignons, in plakjes
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 rode puntpaprika, fijngesneden
- 1 groentebouillon blokje (ik koop deze altijd bij de natuurwinkel)
- 40 gram plantaardige boter
- twee eetlepels bloem
- 400 ml water
- peper naar smaak.
Hoe maak je deze champignonsaus?
- Smelt de boter in een pan. Fruit hierin de ui en de knoflook aan.
- Voeg de champignons en de paprika toe en breng op smaak met een beetje peper. Bak de champignons goudbruin. Voeg de eetlepels bloem toe en meng dit goed door elkaar. En bak dit ook nog heel even kort aan.
- Zet het vuur laag en voeg het water toe en verkruimel hierin het bouillon blokje. Roer het geheel goed door en breng het aan de kook. Als het net begint te koken zet je het vuur laag. En laat dit zo’n 3 minuten op laag vuur staan. Roer af en toe goed door. Mocht je de saus te dun vinden kun je altijd wat extra bloem toevoegen.
Ben je ook al bezig met de voorbereidingen voor kerst? Hier vind je alle andere kerstrecepten voor nog meer inspiratie.
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Vegan kwarktaart - 19/09/2023
- Salade met bloemkool en linzen - 14/09/2023
- Dadelrepen - 12/09/2023