Vorig jaar deelde ik mijn recept voor zelfgemaakte ragout met champignons. Dit recept is nog steeds een grote hit. Dit jaar vroeg ik aan Dennis. “Welke kerstrecepten zal ik dit jaar delen?” Hij riep gelijk kipragout! Maar opeens bedacht hij zich. Hij zei: Je kunt inplaats van kip ook kalkoen gebruiken. En dat vond ik een tof idee. Dus daarom vandaag het recept voor kalkoenragout voor jullie. Ik ben echt dol op ragout met kerst. En zelfgemaakte ragout is zoveel lekkerder dan uit blik.

Ik gebruik van die kant en klare pasteibakjes hier op de foto. Je zou ze ook zelf kunnen maken maar ik vind dat zelf soms echt teveel gedoe. En met de kerstdagen is het niet de bedoeling dat je gaat stressen. De ragout kan je trouwens ook prima een dag van tevoren maken en kun je gewoon in de een pannetje bewaren in de koelkast.

Wat heb je nodig voor 6 personen?

  • 400 gram kalkoenfilet of kipfilet als je toch kipragout wil ;-)
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook, heel fijn gesneden
  • 0,75 liter water
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 60 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • theelepel kerriepoeder
  • peper naar smaak
  • een paar sprietjes bieslook
  • 6 ragout bakjes

Hoe maak je een pan ragout voor 6 personen?

een steelpan van 1,5 liter, en een glazen maatbeker

  1. Zorg dat je allereerst de ui en de knoflook hebt gesneden en de boter en de bloem hebt afgewogen.
  2. Maak nu de bouillon. Ik kook zelf het water in de waterkoker en doe het dan in een glazen maatbeker. Ik voeg hier de bouillonblokjes aan toe en roer het goed door met een garde.
  3. Doe de bouillon in een steelpan en voeg de kalkoenfilet er aan toe. Laat de kalkoen in 15 minuten gaar worden in de bouillon op laag vuur.
  4. Haal de kalkoen uit de pan. Zet de bouillon apart. En trek met een vork kleine stukjes kalkoen eraf. Dit is even een klusje.
  5. Verhit in de steelpan de roomboter. Bak hierin de ui, de knoflook, een snufje peper en kerriepoeder tot de ui glazig wordt.
  6. Doe nu langzaam de bloem erbij. Blijf goed roeren met een houten lepel. Gaar de roux voor zo’n 5 minuten. De bloem moet een beetje een bruin kleurtje krijgen.
  7. Nu is het tijd om de bouillon er aan toe te voegen. Doe dit heel langzaam en blijf goed roeren want het mag niet gaan klonteren. Kook dit op laag vuur zo’n 5 minuten. Schep de kalkoen  erdoor heen. Laat het nog zo’n 5 minuten op laag vuur staan.
  8. Schep de ragout royaal in de bakjes. Garneer met verse bieslook.

Eet smakelijk!

Kalkoenragout - www.puursuzanne.nl

Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

Suzanne

Hoofdredacteur
Houdt van: goed en lekker eten | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika's | groen is mijn favoriete kleur

Latest posts by Suzanne (see all)