Vandaag weer een hele fijne gastblogger die haar recept voor een zomerse vegan bowl met ons wil delen. Hi! Ik ben Quirine, 25 jaar en ik woon in Amsterdam. Sinds anderhalf jaar eet en leef ik veganistisch en via mijn blog: The Vegan Effect laat ik zien hoe ik dit doe. Je leest hier alles over waarom ik heb gekozen om geen dierlijke producten meer te consumeren, maar ook interviews met vegan bloggers, makkelijke recepten en hotspots over de hele wereld.

Ik ben net terug van een lange reis door Zuid-Amerika en ik ben geïnspireerd geraakt door het heerlijke eten. Ja, ook als vegan kun je overleven in Zuid-Amerika. Dit gerecht is mijn nieuwe favoriet, want het is lekker door de verschillende smaken en structuren en snel op tafel. Door Bolivia ben ik gekomen op dit gerecht en de rijst heb ik op een Peruviaanse manier gekookt.

Het leuke aan dit gerecht is dat je los kunt gaan met verschillende smaakmakers. Je kunt de ‘kip’ bakken in sojasaus, de zoete aardappels kruiden met paprikapoeder en de broccoli met nootmuskaat. Net waar jij op dat moment zin in hebt.

 Wat heb je nodig voor 4 vegan bowls?

  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 2 middelgrote zoete aardappels
  • 2 avocado’s
  • 1 broccoli
  • Pot rode kool
  • Vegan kipstukjes (van bijvoorbeeld de Vegetarische Slager)
  • Little gem (sla)
  • Bieten hummus (te koop bij diverse supermarkten)
  • 1 teentje knoflook
  • Peper
  • Zout
  • Kokosolie om in te bakken
  • Olijfolie om in te bakken

Wat heb je nodig voor de dressing?

  • 4 el tahin
  • 5 el olijfolie
  • Citroensap van 1 citroen

Hoe maak je deze vegan bowl?

  1. Verwarm wat olijfolie in een pan. Fruit een knoflookteentje met zout mee.
  2. Wanneer de knoflook is aangebakken, voeg de rijst toe in de pan. Schenk koud water in de pan. Het water moet een halve eetlepel (het ronde gedeelte) boven de rijst uitkomen. Kook de rijst in ongeveer 10 minuten gaar. Wanneer de rijst klaar is, schep alles om en strooi wat extra zout over de rijst.
  3. Was de zoete aardappels en snijd het in partjes. Kook de zoete aardappel in 10 minuten. Kijk na 10 minuten of de zoete aardappels niet meer hard zijn. Wanneer het zacht is, giet de partjes af. Zet het even aan de kant.
  4. Verwarm in een koekenpan een aantal eetlepels kokosolie (ik deed 4 eetlepels) en bak de zoete aardappels. Krijgen de aardappels een bruin/krokant laagje? Dan zijn ze goed. Dit gebeurt in ongeveer 10 minuten.
  5. Snijd de broccoli in stronkjes en kook deze in ongeveer 6 minuten. Ik vind het lekker als de broccoli nog knapperig is. Giet de broccoli af en bewaar in de pan met een deksel erop, zodat het niet afkoelt.
  6. Verwarm in een koekenpan 2 eetlepels kokosolie en bak de kipstukjes. De ‘kip’ is klaar wanneer het een krokant laagje heeft gekregen.
  7.  Snijd de avocado’s in reepjes en was de sla.
  8. Je maakt de dressing door alle ingrediënten in een kommetje te mengen met een lepel.
  9. Dek de borden op zoals onderstaande foto. Strooi naar smaak wat peper over het gerecht.Serveer de dressing los naast het gerecht. Niet iedereen houdt van veel dressing.

Eet smakelijk!

vegan bowl

Mocht je het leuk vinden om mij te volgen, dan kan dat via Facebook en Instagram.

Liefs,

Quirine