Afgelopen maandag deelde ik op instagram een foto van mijn avondeten: zuurkoolschotel met zoete aardappel. Ik vroeg of jullie het recept wilden en jullie reageerde massaal met een like. Dus ja het recept moet hier gedeeld worden. Ik vind zuurkool echt heerlijk maar niet zo saai gestampt met alleen aardappelen en dan een rookworst erbij. Ik gruwel sowieso van rookworst. In dit gerecht vind je daarom geen rookworst. Sowieso is er geen vlees te vinden in dit gerecht. Maar de rozijn en walnoten zorgen voor de extra bite. Deze zuurkoolschotel heb ik al een aantal keer gemaakt en het is echt 1 van mijn favoriete gerechten. Dennis lust geen zuurkool dus ik maak deze schotel altijd voor mezelf en vries dan een deel in.
Of bewaar een bakje in de koelkast en eet er de volgende dag weer van. Ja ik zou dit bijna elke dag kunnen eten. Mijn zus appte vorig jaar het recept voor zuurkoolschotel door met daarbij de tekst: Jij moet dit echt maken. Nou en dat deed ik natuurlijk braaf. Ik paste een paar dingen aan en dit is mijn versie geworden.
Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor vegan recepten? Bestel hier mijn boek met meer dan 70 makkelijke en gezonde plantaardige recepten.
Recept: zuurkoolschotel met zoete aardappel
Wat heb je nodig voor 3/4 personen?
een platte ovenschaal (die van mij is 30 bij 18 cm), een grote pan, vergiet
- 500 gram (oranje) zoete aardappel
- 500 gram zuurkool
- 1 ui
- 1 teentje knoflook, in stukjes
- 50 gram rozijnen
- 60 gram ongebrande walnoten
- 125 gram plantaardige crème fraîche vb van Oatly
- 100 gram geraspte (vegan) kaas
- gedroogde chilipeper naar smaak, vind je dat te pittig gebruik dan “gewone” peper
- margarine om de ovenschaal in te vetten
Hoe maak je deze zuurkool schotel?
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met boter.
- Spoel de zoete aardappelen af en schil ze met een dunschiller. Snijd de aardappelen in stukjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Doe de stukjes in de pan en zet de aardappelen net onder water. (Gebruik bij voorkeur een ruime pan zodat je hier later de zuurkool bij kan doen)Voeg de knoflook erbij en breng het water aan de kook. Als het water kookt kook de aardappelen voor zo’n ongeveer 10 minuten.
- Als de aardappelen op het vuur staan kan je met de rest aan de slag. Doe de zuurkool in een vergiet en spoel af met koud water. Snijd de ui fijn en meng deze samen met de rozijnen door de zuurkool heen.
- Prik met een vork in de aardappelen als deze zacht zijn kan deze afgieten. Stamp de aardappelen in de pan met een stamper tot een egale massa. Schep de crème fraîche er doorheen. Breng op smaak met gedroogde chili peper. Vind je dat te pittig gebruik dan gewone peper. Schep het zuurkoolmengsel door de aardappelpuree heen. Zorg dat je alles goed mengt.
- Schep het mengsel in de ingevette ovenschaal. Strijk glad met de achterkant van een lepel. Verkruimel de walnoten over de zuurkool en bestrooi daarna met de kaas. Zet nu de zuurkoolschotel voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Mmmm smullen maar!
Vind je het leuk wat wij doen? Ben je blij met recepten die gratis toegankelijk zijn? Weet dat je ons kan supporten via een kleine donatie. Hiermee zorgen we ervoor dat dat de recepten op Puur Suzanne altijd gratis toegankelijk zullen blijven voor iedereen.
Wil je weer lekker in je vel zitten en meer energie hebben? Doe dan mee met de Eat Good, Feel Good challenge.
- Vegan aardappelgratin - 10/12/2023
- Vegan cake met chocolade - 10/12/2023
- Granola met cranberry’s - 07/12/2023
Oeh, dit ziet er echt onwijs lekker uit!
Hmm dit ziet er lekker uit! Ben dol op zuurkool en op zoete aardappel, de combinatie lijkt me ook erg fijn :-)
De combi is echt heerlijk!
Ik heb dit recept voor mijn man gemaakt en wat vond hij het heerlijk en gezond! Heerlijk het zoete met het zure te combineren, helemaal top! We eten het zeker 1x per maand!
Wat een lief berichtje! Dank je wel! Dit is echt mijn favoriete wintergerecht en wat jij zegt de combinatie van zoet en zuur is zo heerlijk :-)
Net gemaakt en het was heerlijk.. Een aanrader, het zure vd zuurkool valt praktisch weg (voor de zuurkool-haters). De rozijntjes en nootjes (ik had pecannootjes) zijn echt lekker erdoor. Ga ik echt vaker maken.
Lekker, ga dit zeker een keer proberen.
Liefs Suus
Ik heb dit gemaakt, ik vond de smaakcombinatie soms ietwat zeepachtig.
Misschien omdat je dit zo gewend bent met normale aardappelen.
Het is wel heel vullend zonder een vol gevoel. Gezond ook. Ik ga zeker nog andere recepten proberen! Dankjewel
Dank voor je reactie. Zeepachtig klinkt niet heel positief ;-) Maar smaken verschillen natuurlijk! Ook heel lekker met gewone aardappelen. Misschien dat een keer proberen?
Ik snap niet waarom vaak gezegd wordt dat de zuurkool afgespoeld moet worden, zo zonde van de smaak! Het heet niet voor iets zuurkool …….
Smaken verschillen ;-) Als je zuurkool afspoelt spoel je niet de smaak weg maar maak je het iets minder zuur. Maar ook zonder de zuurkool af te spoelen kan je dit gericht prima maken.
Vandaag gemaakt, allemaal super leuke reacties
Fijn om te lezen :-) Dank je wel!
Wil dit straks gaan maken maar heb geen crème fraiche in huis,clan ik hiervoor ook iets anders gebruiken? Slagroom? Griekse yoghurt?
Haa Linda, Hopelijk is het gelukt! Het kan ook zeker ook met iets anders. Ik heb zelf het recept pas gemaakt met plantaardige room :-)
Gemaakt met wat er in huis was- kokosmelk. Mozzarella gemengd met parmezaanse kaas. Lekker van smaak
Klinkt heerlijk!
Mijn partner en ik hebben er van gesmuld. Wat was het lekker! Ga hem vanavond nog een keer maken en dan eet ik hem morgen. Ben benieuwd of hij dan nog steeds zo lekker is. Bedankt voor het delen!
Jij bedankt voor je lieve reactie :-)
Dag Suzanne, dank voor het heerlijke zuurkoolrecept, zonder vlees.Super combi, die bij de gasten goed in de smaak viel. Die willen een tijdje vleesloos en wij doen gezellig mee. Voor herhaling vatbaar, ga zo door,vr,Gr, Rikie
Rikie, Dank je wel voor je fijne reactie. Yes, vleesloos eten kan zo lekker zijn :-)
Uitstekend recept. Ik heb de hoeveelheid walnoten verdubbeld omdat ik die crunch nu eenmaal erg lekker vind. De knoflook na het koken gewoon meegenomen in de mix voordat het de oven in ging. De kaas was Tome ( een Franse kaas ) samen met Parmezaan.
De zuurkool schotel was heerlijk.
Thanks voor je reactie :-)
Zojuist heerlijk gegeten van deze zalige zuurkoolschotel! Dit is de eerste en zeker niet de laatste keer dat ik deze klaarmaak ;-) Bedankt voor het posten!
Morgen wil ik dit graag maken, kan ik de walnoten door iets anders vervangen? Niet iedereen thuis is er fan van :)
Ik zou zeggen gebruik je eigen creativiteit en voeg noten toe die iedereen wel lekker vindt :-)
Om het proces te versnellen, heb ik de zuurkool tegelijkertijd met de aardappelen gekookt en het vervolgens een paar minuten gegrild. Werkt ook prima ;-)
Top! Lekker snel klaar dus :-)
Heerlijk gegeten!! Alles smaakte zo lekker bij elkaar!
Aaah leuk om te lezen :-)