De afgelopen weken heb ik een capsule wardrobe gemaakt. Een wat?! Nou, een capsule wardrobe:

Een capsule wardrobe is eigenlijk een soort ‘mini garderobe’ met alleen maar kleding waar je echt blij van wordt. Elke 3 maanden stel je deze mini garderobe samen, en dat zijn dan ook de enige kledingstukken die je gedurende die periode draagt. Doordat je maar een beperkt aantal kledingstukken hebt, word je creatief in het maken van verschillende combinaties, heb je overzicht, en ben je ’s ochtends maar weinig tijd kwijt met bedenken wat je aan moet. En dat geeft rust.

Totaal zat

Zo’n capsule wardrobe is natuurlijk helemaal iets voor mij als essentialist. Een essentialist kiest voor wat écht belangrijk is en verwijdert alles wat er niet toe doet. Dus is het raar dat ik er nog geen had :-) Maar de directe aanleiding om me in de capsule wardrobe te gaan verdiepen was dat ik ’t totaal zat was. Zat om een overvolle kledingkast te hebben en nóg het gevoel te hebben dat ik niks had om aan te doen. Ook ergerde ik mij aan de waardeloze, goedkope troep die ik de afgelopen tijd gekocht had.

Dus ik ging aan de slag: in 10 heldere stappen die terug te lezen zijn op mijn blog heb ik een garderobe samengesteld van slechts 37 items. En hier zitten schoenen en jassen zelfs al bij in! Ik had niet gedacht dat:

  • het mij zou lukken dit samen te stellen
  • ik prima uit zou komen dit aantal
  • ik weer zo ongelooflijk blij zou zijn met de kleding die ik eigenlijk dus al gewoon had

Ok, toegegeven, het is even een klusje om een capsule wardrobe op te zetten. Maar de opluchting daarna is echt zo groot! Voor mij dus alleen maar voordelen aan de capsule wardrobe. De belangrijkste zijn voor mij:

Ineens blijkt dat je wél voldoende kleding hebt waar je blij van wordt

Grappig hoe dat werkt. Een overvolle kast, met allerlei ‘crappy’ kleding ertussen, gaven mij het gevoel dat álles helemaal niks was. Maar nu ik alleen de stukken over heb waar ik echt blij van word, ben ik weer helemaal gelukkig met mijn kledingkast. Zie je, dat essentialisme is zo gek nog niet! Focus op wat er toe doet, delete de rest. En het resultaat is rust, ruimte en zelfs geluk! <3

Je hoeft niks weg te doen (mag wel)

Wat ik zelf vooral lastig vind aan je kledingkast op orde brengen, is het maken van definitieve keuzes. Maar dat hoeft dus helemaal niet bij een capsule wardrobe! Het is niet zo dat ik nu maar 37 kledingstukken heb, en de rest weggedaan heb. Nee, de rest ligt opgeslagen. Uit de hele garderobe die je hebt (en houdt) maak je dus alleen een tijdelijke keuze van 37 items.

Geen keuzestress

Ik heb ’s ochtends geen keuzestress meer om wat ik aan moet. Er valt namelijk niet meer te veel te kiezen bij slechts 37 items.. Maar omdat het allemaal kledingstukken zijn die ik écht mooi vind en die ik elke dag met plezier zou kunnen dragen, is het elke keer weer een feest om m’n setje voor die dag uit te kiezen.

Wil jij ook een capsule wardrobe maken óf wil je er wat meer over weten? Kijk dan hier voor de 10 stappen die ik doorlopen heb. Daar vind je ook meteen handige stylingtips van doctor fashion, een topper uit het vak die mij bij dit hele proces bijgestaan heeft.

Gastblogger Gaby is essentialist. Op een no-nonsense manier helpt ze jou schrappen wat niet belangrijk is. Zodat de dingen overblijven die dat wel zijn. Wat je daar voor terugkrijgt, is rust en ruimte.