In de samenleving zijn altijd ontwikkelingen gaande, van toename van werkloosheid tot krapte op de arbeidsmarkt. Een deel van de ontwikkelingen leidt tot veranderingen op de arbeidsmarkt. Er kan ineens een grote vraag ontstaan naar een bepaalde beroepsgroep. Ook kan het zijn dat er een tekort is aan personeel in specifieke sectoren. Het is als je aan omscholing denkt handig om bij deze ontwikkelingen stil te staan. Je hebt dan de mogelijkheid om voor omscholing te kiezen voor een beroep waar nu of in de toekomst veel vraag naar is. Ook is het natuurlijk belangrijk dat je wel iets kiest dat echt bij jou past.

Ontwikkelingen in de samenleving

Er komen steeds meer mensen buiten de samenleving te staan die professionele ondersteuning nodig hebben. Wat dat betreft zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van omscholing. Bijvoorbeeld met het volgen van een opleiding waarbij er sprake is van verdieping in het sociale leefklimaat in wijken. Of om kennis op te doen over de wijze waarop gemeenschappen en individuen functioneren. In dat kader is het onder meer mogelijk om een opleiding Social Work te volgen. Daarmee is het mogelijk om mensen die buiten de samenleving staan de ondersteuning te bieden die zij nodig hebben.  Je kunt mensen ondersteunen en begeleiden bij financiële problemen. Ook is het een mogelijkheid om mensen te begeleiden bij een verslaving.

Ontwikkelingen in het onderwijs

In het onderwijs is er al jarenlang een probleem als het gaat om de invulling van het personeelsbestand. Het tekort aan leraren verdwijnt voorlopig nog niet en er zijn altijd leraren nodig om goed onderwijs te geven. Het is daarom aantrekkelijk om je om te scholen tot leraar in het primair onderwijs. De PABO opleiding is daar een geschikte opleiding voor, want daarmee kan je in het basisonderwijs aan de slag.

Ontwikkelingen in de zorg

Het is in de zorgsector hetzelfde gesteld als in het onderwijs. Er is een tekort aan zorgpersoneel en de zorgbranche biedt het gunstigste arbeidsmarktperspectief. Dat heeft onder meer te maken met vergrijzing die in de toekomst alleen maar verder toeneemt. Er is nu zorgpersoneel nodig, maar in de toekomst oo. Omscholing tot verpleegkundige of tot een andere functie in de zorg biedt dan ook prima uitzichten op werk. Er werken overigens al meer dan een miljoen mensen in de zorg en toch is dat nog niet voldoende. Er zijn bovendien op verschillende niveaus opleidingen in de zorg te volgen, waardoor er altijd wel een opleiding bij jouw wensen past.

Heb jij er weleens over nagedacht om jezelf om te scholen? 

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)