Gember hoort bij de aller gezondste kruiden ter wereld. Het zit vol voedingsstoffen en bioactieve plantenstoffen die je helpen om je lichaam gezond te houden.
In dit artikel ontdek je 10 van de grote gezondheidsvoordelen van gember.

1: Helpt tegen misselijkheid

Gember is een krachtig middeltje tegen misselijkheid. Het wordt bijvoorbeeld al lange tijd gebruikt tegen zeeziekte. Er zijn onderzoekers die denken dat het daarbij net zo goed helpt als medicatie die vaak voorgeschreven wordt.
Ook is het erg effectief tegen zwangerschapsmisselijkheid. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het kan helpen tegen misselijkheid en overgeven bij chemotherapiepatiënten en na een operatie.

2: Ontstekingsremmend

Gember helpt tegen allerlei ontstekingen. Dit is te danken aan de stofjes gingerol en shogaol. Die ontstekingsremmende werking is belangrijker dan je misschien denkt. Er zijn namelijk meer soorten ontstekingen dan de soorten die we opmerken, zoals een ontstoken keel, oor of vinger.

Veel mensen hebben last van laaggradige ontstekingen in hun lichaam. Daar merk je niet direct iets van, waardoor ze jarenlang door kunnen sluimeren. Gezonde voeding zoals gember helpt om deze ontstekingen tegen te gaan.

3: Pijnstillende werking bij artrose en reumatoïde artritis

Gember staat al eeuwenlang bekend om zijn pijnstillende werking. Het helpt bijvoorbeeld om pijnklachten bij artrose of reumatoïde artritis te verlichten. Dit heeft waarschijnlijk met de ontstekingsremmende werking te maken. Bij deze aandoeningen is er namelijk sprake van ontstekingen.  Uit een onderzoek bleek zelfs dat mensen met artrose aan hun knie, minder pijnmedicatie nodig hadden als ze een gemberextract namen.

4: Helpt tegen spierpijn

Ook tegen spierpijn na het sporten is gember een goed middeltje. Slechts twee gram gember per dag kan hierbij al voldoende zijn.

5: Goed voor je spijsvertering

Gember kan je spijsvertering een handje helpen. Vooral als je last hebt van indigestie. Indigestie herken je aan een onprettig gevoel in je bovenbuik, maagpijn, een opgeblazen gevoel en oprispingen.

Gember kan ervoor zorgen dat je maag zich sneller leegt, zodat deze ongemakken afnemen.

6: Gezonde cholesterolwaardes

Een hoog LDL-cholesterol kan ervoor zorgen dat je risico op hart- en vaatziektes stijgt. Wat je eet heeft een enorme invloed op je cholesterolwaardes.
Een van de voedingsmiddelen die helpt om je cholesterol gezond te houden is gember. Tijdens een onderzoek met ratten, bleek gemberextract net zo effectief te zijn als cholesterolverlagende medicijnen bij het verminderen van het LDL-cholesterol.

7: Een stabielere bloedsuikerspiegel?

Dit gezondheidsvoordeel wordt nog volop onderzocht. We moeten dus nog een beetje voorzichtig zijn met conclusies trekken, maar het lijkt erop dat gember kan helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Een stabiele bloedsuikerspiegel willen we graag want daarmee:

  • Heb je minder snel last van energiedipjes
  • Daalt je risico op insulineresistentie en diabetes type 2
  • Heb je minder snel last van eetbuien
  • Is het makkelijker om een gezond gewicht te behalen en behouden

8: Minder menstruatiepijn

Gember is erg effectief tegen menstruatiepijn. Uit een onderzoek onder 150 vrouwen, bleek dat 1 gram gemberpoeder al genoeg is om de pijn flink te verminderen. De gemberpoeder was zelfs net zo effectief als pijnstillende medicijnen zoals ibuprofen.

9: Gezonde hersenen

Er wordt gedacht dat gember ook kan helpen om ontstekingen in de hersenen tegen te gaan. Een groot gezondheidsvoordeel, want ontstekingen in de hersenen worden gelinkt aan alzheimer en leeftijdsgebonden achteruitgang van de hersenen.

10: Een gezonde mond

Gember kan de groei van verschillende bacteriën afremmen. Op deze manier kan het helpen om je mond en je gebit gezond te houden. Het gaat namelijk ook bacteriën tegen die gelinkt worden aan tandvleesontstekingen.

In het kort

Gember is niet alleen een sterke smaakmaker, het is ook een krachtig gezondheidsmiddeltje. Het kan onder andere helpen:

  • Tegen misselijkheid, spierpijn en menstruatiepijn
  • Bij het verlichten van pijn bij artrose of reumatoïde artritis
  • Bij het tegengaan van ontstekingen
  • Om je cholesterolwaardes en spijsvertering te verbeteren
  • Om je hersenen en mond gezond te houden

Daarnaast helpt het mogelijk ook om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Ook genieten van de smaak en gezondheidsvoordelen van gember? Maak deze gemberthee of lekker kruidige havermout met gember en peer.

Bronnen: R Schmid, T Schick, R Steffen, A Tschopp, T Wilk, J Travel Med, 1994. Anu Kochanujan Pillai, Kamlesh K Sharma, Yogendra K Gupta, Sameer Bakhshi, Pediatr Blood Cancer, 2011. RD Altman, KC Marcussen, Arthritis Rheum, 2001. Keng-Liang Wu, Christopher K Rayner, Seng-Kee Chuah, Chi-Sin Changchien, Sheng-Nan Lu, Yi-Chun Chiu, King-Wah Chiu, Chuan-Mo Lee, Eur J Gastroenterol Hepatol, 2008. Ahmad Sameer Al-Noory, Abdul-Nasser Amreen, Shatha Hymoor, Pharmacognosy Res, 2013. Giti Ozgoli, Marjan Goli, Fariborz Moattar, J Altern Complement Med, 2009. Nafiseh Khandouzi, Farzad Shidfar, Asadollah Rajab, Tayebeh Rahideh, Payam Hosseini, Mohsen Mir Taheri, Iran J Pharm Res, 2015.