Wauw, het is 2016. De feestdagen liggen alweer achter ons! Wekenlang ben je bezig met de voorbereidingen, van cadeautjes tot outfits, en voor je het weet is het weer voorbij. Ik hoop dat je er onvergetelijke dagen van hebt gemaakt en goed dit gloednieuwe jaar kunt beginnen! Daarbij zijn goede voornemens natuurlijk niet weg te denken… Heb je voor de klok twaalfuur sloeg bewust over jouw goede voornemens nagedacht, of ben je op nieuwjaarsdag met een kater opgestaan en besloot toen maar dat het anders moest? Of misschien heb je wel helemaal geen zin in goede voornemens en vind je het wel best zo. Goede voornemens of niet, iedereen kent the struggle: hoe houd je ze vol? Daar ga ik je bij helpen!

Maak je goede voornemens publiekelijk
Vertel je goede voornemens aan iedereen die het maar wil horen, zet het op Facebook, post het op instagram of nog gekker: begin een blog! Hier zit een trucje achter: mensen hebben een “need for consistency”, of simpel gezegd: we houden er niet van om iets te verkondigen en vervolgens het tegenovergestelde te doen. We willen consistent zijn met wat we eerder hebben gezegd/ gedaan/ gedacht en als dit niet zo is, roept dit een soort stress op wat we niet fijn vinden. Dit proberen we dan ook te voorkomen of te verhelpen. Practice what you preach! Zodra jij je goede voornemens publiekelijk maakt, voelt het als een verplichting naar “de rest” en naar jezelf toe om dit ook uit te voeren. Daarnaast is het ook gewoon erg leuk om te bloggen, als je hier natuurlijk tijd voor vrij kan maken! Heb je dat niet, vertel het dan aan je vrienden en familie. Een goeie stok achter de deur!

Wees niet te streng
Het is niet erg als je toch een chocolaatje neemt terwijl je nu echt een maand lang geen chocolade zou eten. De wereld vergaat niet en je goede voornemen is heus niet om zeep geholpen als je één keer de fout in gaat! Je hebt nog een heel jaar om het tegendeel te bewijzen. Als je jezelf af en toe toestaat om je even niet aan je goede voornemen te houden, is de kans dat je de handdoek in de ring gooit als het één keertje toch per ongeluk fout gaat veel kleiner (fuck it, ik wacht wel weer tot 2017 het is nu toch verpest….). Don’t be too hard on yourself nooo!

Vind je motivatie
Waarom heb je die goede voornemens eigenlijk? Is dat omdat je er zelf van overtuigd bent dat het anders moet of omdat iemand anders dat vooral is? Vindt je vader dat je moet stoppen met roken omdat het zo ongezond is of je vrienden dat je toch maar eens wat gezonder moet gaan eten want met drie keer per week langs de Mac Donalds ga je toch zeker de 100 niet halen? Of vind jij dit zelf ook? Het belangrijkste is dat jij hier van overtuigd bent. Zolang je zelf ‘het probleem’ niet inziet, is de kans dat je het op de lange termijn vol blijft houden nihil. Je hoeft helemaal niets te bewijzen aan anderen, alleen aan jezelf! Zorg dat de motivatie voor je goede voornemen echt uit jezelf komt, dan zal het een stuk makkelijker zijn!

Dagboek
Misschien ken je deze tip al als je mee hebt gedaan met de zomerchallenge: houd een dagboekje bij. Vooral als je je eetpatroon wil veranderen, kan dit heel effectief zijn. Omdat we meestal met 3 dingen tegelijkertijd bezig zijn, hebben we niet door wat we op een dag allemaal wel niet in onze mond stoppen. Door alles op te schrijven wordt je je hier ineens bewust van (heb ik echt al een HELE reep chocola op?! Ik dacht dat ik nog maar aan m’n tweede stukje zat..). Je gaat veel beter letten op wat je eet en ontdekt ook wat je valkuilen zijn. Toch dat vieruurtje of de late night snacks? Maar niet alleen als je je eetpatroon wilt veranderen is een dagboekje bijhouden handig. Je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken om bij te houden hoe vaak en hoe lang je sport of om je progressie bij te houden. Werkt heel motiverend!

Ik wens jullie heel veel succes met het volhouden van je goede voornemens en hoop dat jullie iets aan deze tips gehad hebben! Heb je zelf nog goede tips die je met ons wilt delen? Laat ze achter in de comments! Maak er een mooi jaar van, goede voornemens of niet ;)!

Liefs,

Nathalie

Laatste berichten van Nathalie (alles zien)