Heb je je ooit afgevraagd waarom je geen stamppot boerenkool eet in de zomer? Ook al is het niet het seizoen, je kunt het tegenwoordig wel kopen op elke dag van het jaar. Of heb je je afgevraagd waarom een salade met tomaten in de zomer lekkerder maakt?

Je voelt dus vanzelf al aan dat er een verschil is tussen de producten uit de verschillende seizoenen.

De Chinese Geneeskunde leert ons dat voedsel een verwarmend (Yang) of verkoelend (Yin) effect kan hebben. Dit staat los van of het warm of koud is op het moment van eten. Het gaat om het effect wat het heeft op je lichaam. Of het jou verwarmt of verkoelt.

In de zomer heb je meer behoefte aan verkoelend voedsel, zelfs in Nederland :-) Denk aan salades, tomaten, meloen, komkommer veel fruit etc.

In de winter daarentegen wil je meer verwarmend voedsel eten. De ‘zware’ kost zoals de vele koolsoorten, of een heel mooi voorbeeld: Gluhwein. Dit recept is echt ontwikkeld om te verwarmen.

Hoe weet je of iets verwarmend of verkoelend is? Kijk naar het klimaat waarin het groeit. Groente en fruit dat in een warm klimaat groeit, moet van zichzelf verkoeling (Yin) in zich hebben, anders kan het geen stand houden in dat klimaat. Hetzelfde geld voor koude klimaten, de producten die hier vandaan komen zijn vaak verwarmend.

Het is niet handig om in de zomer veel verwarmende producten te eten. Je kunt dan makkelijk een disbalans ontwikkelen en o.a. maag- of darmklachten krijgen of andere aan hitte gerelateerde klachten.

Als je het heel simpel zegt: als het groeit in hetzelfde seizoen en in hetzelfde klimaat als waar jij het in eet, dan is het goed voor je.

Het mooie is, je voelt dit zelf ook wel aan. Als ik het volgende rijtje aan een willekeurig iemadn voorleg, raden ze meestal meer dan 90% goed. Probeer zelf eens te raden of de volgende producten verwarmend of verkoelend zijn:

  •             appel
  •             gember
  •             nootmuskaat
  •             banaan
  •             komkommer
  •             pompoen
  •             kaneel
  •             munt

De antwoorden zijn:

Appel is verkoelend, gember verwarmend, nootmuskaat verwamend, banaan verkoelend, komkommer verkoelen (vandaar ook dat je het bij zonnebrand op je huid kunt leggen), pompoen is licht verwarmend, kaneel is sterk verwarmend en munt is verkoelend.

Je kunt dit makkelijk preventief gebruiken om gezonder te eten. Houd dan niet alleen rekening met het huidige seizoen en ons Hollandse klimaat, maar vraag je ook af: “Ben ik een type dat het altijd koud heeft, of loop ik in de winter nog in een T-shirt?”

Als jij het altijd koud hebt, begin dan meteen met elke ochtend wat kaneel in je thee te doen. Ben je meer warmbloedig, eet dan wat meer verkoelende producten.

Twijfel je of een product verwarmend of verkoelend is, of wil je meer weten, laat je vraag dan achter in de reacties hieronder en ik probeer in de reacties of in een volgend blog je een antwoord te geven.

 

Deze gastblog is geschreven door Bas van Pelt. Bas is coach en acupuncturist. Zijn doel is om mensen zelf weer grip te geven op hun eigen gezondheid en hun leven. ” Ik geloof in jouw eigen kracht. Om deze reden ben ik acupunctuur gaan combineren met coaching. Hierbij gebruik ik de inzichten vanuit de acupunctuur om sneller tot de kern te komen en zo samen met jou een beter resultaat te bereiken”.