Gezond eten vind ik niet altijd even makkelijk. Puur Suzanne is ontstaan om gezonder te eten. Het liefst vegetarisch, zonder pakjes en zakjes, met veel groenten, fruit, noten en volkoren producten. Maar dat betekent niet dat ik nooit snoep. Diegene die mij op Instagram volgen weten dat ik graag een biertje drink en mijn favoriete ontbijt is toch echt koffie met een croissant. Dat doe ik niet elke dag, dat doe ik af en toe in het weekend, omdat ik daar blij van word.

Ik vind het belangrijk om veel groente en fruit te eten. In het weekend hoort daar wat mij betreft iets te snoepen bij.  Ik verbaas mij dan ook over de negatieve reacties die ik soms krijg als ik iets “ongezonds” eet. Ik waardeer elke reactie. Maar vind dit soort berichtjes altijd een beetje gek.

En als ik af zou moeten gaan op wat mijn statistieken mij vertellen, dan zou ik nog veel meer chocolade, taart, kaas en wijn moeten delen, want dat zijn de berichten die het meest bekeken en geliked worden.

Ik vind het daarom heel bijzonder dat ik rare reacties krijg op de iets minder gezonde(re) recepten. Terwijl dit massaal geliked en bekeken wordt. Ik vind het eigenlijk heel hypocriet. Ik vraag mij dan oprecht af of deze mensen alleen maar groenten eten en nooit eens iets snoepen. Ik besteed er eigenlijk nooit zoveel aandacht aan omdat ik Puur Suzanne graag positief hou. Maar in de 4 jaar dat ik blog vind ik dit toch iets waar ik me over blijf verbazen.

Een greep uit de reacties die ik heb gekregen:

  • Vind het toch ongelooflijk dat iemand net de naam puur erin toch maar recepten deelt en of maakt met de magnetron. Laat dat puur maar achterwege.
  • Oreo’s zijn puur vergif!
  • Die groene smoothie is een suikerbom.
  • Ziet er heerlijk uit. Maar mij teveel koolhydraten: rozijnen dadels en bananen.
  • Info over pakjes en zakjes hoef ik niet te ontvangen.

Blijf mij vooral berichten sturen en uiteraard sta ik open voor feedback. Dat vind ik super leuk maar denk ook echt even na voor je iets typt. Ik ben een mens en geen robot. Ik reageer soms ook maar gewoon niet, want ik heb geen zin in discussie’s. Deze discussie’s zullen voor de andere volgers ook alleen maar voor verwarring zorgen. En er is al genoeg verwarring in voedingsland.

Wat is er mis met een groene smoothie? Zijn Oreo koekjes echt giftig? Wat zijn teveel koolhydraten? Deze opmerkingen roepen zoveel vragen bij mij op en eigenlijk kun je deze opmerkingen ook helemaal niet maken. Ik heb namelijk geen inzicht in jouw voedingspatroon en jij ook niet in die van mij. Dit zijn loze kreten. Loze kreten die voor veel vragen en onduidelijkheid zorgen.

Het draait om balans en afwisseling

Gezond eten en een gezond voedingspatroon hangt namelijk nooit af van één product, één maaltijd of één voedingsstof. Zo zit de natuur niet in elkaar. Hoe graag jij dat misschien ook zou willen. Het draait om balans en afwisseling. Klinkt best saai. Zo is een handje walnoten per dag een prima tussendoortje. Maar als je een walnoten allergie hebt zou ik dat toch maar laten staan. Zo is het voor mensen die een lactose intolerantie geen goed idee om een bakje kwark te eten als ontbijt. Maar het kan heel goed zijn dat een bakje kwark voor jou wel een goede start is van de dag. Luister daarom naar jouw lichaam en doe wat goed voor jou voelt.

Ik heb ook niet alle wijsheid in pacht. Maar als je je aan de richtlijnen Goede Voeding van de gezondheidsraad houdt kom je al heel ver. Bekijk deze hier. En lees ook eens dit interessante artikel van diëtist en voedingscoach Jonathan.

Ik wil jou daarom ook meegeven. Blijf kritisch en leer ook zelf etiketten lezen. Maar roep nooit ooh wat ongezond dat je een zakje friet eet. Elke dag friet is zeker geen goed idee maar wat is er mis met 1 x per maand een frietje? Dit houdt het leven toch leuk?

Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)