Is het tijd om de badkamer onder handen te nemen? Dan ben je waarschijnlijk vooral bezig met het uitzoeken van nieuwe meubels en tegels. Het kan echter ook verstandig zijn om na te denken over het verduurzamen van je badkamer, want dit is dé kans om dat te doen. Zo kun je veel kosten gaan besparen en daarbij ook jouw steentje bijdragen aan het milieu. Een win-winsituatie dus! Weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Met deze x tips heb jij straks een duurzame badkamer.

Kies een speciale douchekop

Je hebt waarschijnlijk al een idee van hoe je de douche eruit wilt laten zien. Je kunt natuurlijk kiezen voor een ruime inloopdouche, voorzien van een luxe glazen douchewand met mat-zwarte details. Heb je ook al nagedacht over de douchekop? Er bestaan namelijk waterbesparende douchekoppen. Zo verbruikt een gemiddelde douchekop acht liter water per minuut en een regendouche zelfs vijftien liter water. Best een hoop dus en dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je waterrekening. Een speciale, duurzame douchekop verbruikt een hoop minder water, zonder dat je echt achteruit gaat op waterdruk. Het overwegen waard dus.

Win water terug met een douche-wtw

Water terugwinnen kun je doen met een douche-wtw. WTW staat voor warmteterugwinning. Dit gaat als volgt in zijn werk: tijdens het douchen stroomt al het warme water zo het riool in. Best zonde dus! Bij een douche-wtw zal het water dat tijdens het douchen wegstroomt, het koude water verwarmen zonder het met elkaar te vermengen. Een slimme optie om duurzaam het water te verwarmen. Het werkt ook goed: je bespaart door de aanleg van een douche-wtw tot wel zestig procent aan energieverbruik.

Verwarm de badkamer op een slimme manier

Wanneer je de rest van het huis ook hebt verduurzaamd, kun je ook de badkamer op een slimme manier verwarmen. In combinatie met zonnepanelen, een warmtepomp en vloerverwarming kun je namelijk met zo min mogelijk energie alle kamers verwarmen, inclusief de badkamer. Daarbij is vloerverwarming in de badkamer hartstikke fijn: zo stap je niet de douche of het bad uit, op een ijskoude vloer. Ook is het slim om na te denken over het feit dat je geen hele dagen in de badkamer spendeert. Je hoeft er dus ook niet constant de verwarming aan laten staan. Zet de (vloer)verwarming dus laag, of helemaal uit wanneer je er niet bent. Daarbij kun je ook infrarood panelen ophangen, zodat de badkamer comfortabel warm wordt als je er bent. Door rekening te houden met deze tips, heb jij straks een nieuwe, duurzame badkamer waarvan je optimaal kunt genieten.

Hoe duurzaam is jouw badkamer? 

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)