Mijn naam is Mirjam. Tekstschrijver, moeder van 3 kinderen en blogger bij ‘Een Goed Verhaal’ en ‘The Baby Project’. Ik blog regelmatig over mijn missie om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Echt niet makkelijk, dat zeg ik er meteen even bij. Maar wel iets wat ik heel belangrijk vind om aan mijn kinderen over te brengen. Want -even heel cliché gezegd- het is wel hun wereld waar we zo zuinig op moeten zijn.

Minder afval met kids

Al van jongs af aan ben ik gevoelig voor onderwerpen als eerlijke handel en milieubewustzijn. Maar pas tijdens mijn derde zwangerschap besloten mijn vriend en ik rigoureus het roer om te gooien. Vanaf nu wilden we echt onze hoeveelheid afval reduceren!

We begonnen met het duurzaam inrichten van de babykamer. We gebruikten zoveel mogelijk spullen die we al hadden, kochten tweedehands meubels, verfden de muur met eco verf en kozen voor items gemaakt van biologisch katoen.

Daarnaast besloten we over te stappen op wasbare luiers en wasbare billendoekjes voor de baby op komst. Op dat moment was onze peuter nog niet zindelijk, dus kochten we ook een set voor hem en binnen no-time had hij geen luier meer nodig. Dat scheelde meteen een berg luiers!

De wasbare luiers en doekjes bevallen ons prima en zijn echt veel minder “gedoe” dan we van te voren hadden bedacht. Zelfs de bamboe inlegvellen (waar niet in is gepoept) gooien we in de was voor een extra ronde.

Wasbare luiers - www.puursuzanne.nl

Ook met uitdelen op school en het kinderdagverblijf besloten we om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Geen traktaties meer in plastic zakjes of bakjes! Snoepjes in losse plastic uitdeelverpakkingen zijn bij ons een no-go. En we hebben bijna nooit plastic flessen frisdrank in huis, behalve voor feestjes.

Minder afval in de badkamer

Inmiddels zijn we een stuk fanatieker in het verminderen van afval. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor onszelf letten we op wat we aanschaffen. Ik gebruik zelf biologische deodorant uit een glazen pot, koop wasbare wattenschijfjes en hebben we in plaats van zeeppompjes nu blokken zeep in de badkamer staan.

Voor de kinderen hebben we nu bamboe tandenborstels en al was ik niet zo verkocht aan elektrisch poetsen, dan gebruikte ik dat ook liever zelf. Ik ben zelfs gestopt met het verven van highlights in m’n haar bij de kapper, omdat het zo slecht is voor het milieu!

Iedere maand schaffen we weer nieuwe dingen aan die ons helpen duurzamer te leven. Het is nu nog even investeren, maar op de lange termijn zal het ons juist geld besparen. Op ons lijstje staat onder andere: Zeepbollen voor aan de muur in de wc’s, zeep shampoo, een silliconen bakmat en bijenwasdoekjes.

zo min mogelijk afval - www.puursuzanne.nl

Minder afval in de keuken

Tot slot geef ik graag nog een aantal tips waarmee wij de hoeveelheid (plastic) afval in de keuken drastisch hebben vermindert.

  • Gebruik katoenen zakjes als je groente en fruit koopt
  • Geen boterhamzakjes meer, maar bamboe brooddoosjes en lunchskins
  • Koop lang houdbare etenswaren zoveel mogelijk in grote verpakkingen
  • Kies voor verpakkingsmateriaal van glas of karton, in plaats van plastic of blik (dat is namelijk gemakkelijker en vaker te recyclen)
  • Gebruik wasbare vaatdoekjes
  • Doe boodschappen op maat. Dat wil zeggen; maak een menu voor de week, koop met een lijstje van wat je daarvoor nodig hebt en vries restjes in.
  • Tegenwoordig heb je van heel veel plastic items ook een bamboe variant: broodtrommels, koekblikken, bekers… En ze zien er vaak nog leuker uit ook!
  • Gebruik metalen of papieren rietjes, in plaats van plastic rietjes. Of gebruik helemaal geen rietjes!

In deze blogpost deel ik mijn 5 favoriete eco webshops, waar je handige spullen kunt kopen om te leven met minder afval.

Minder afval - www.puursuzanne.nl

Hopelijk heb jij nu ook moed gekregen om die groeiende afvalberg tegen te gaan. Ik geloof echt dat alle beetjes helpen en ook al zou je iedere maand maar op een paar punten van bovenstaand lijstje letten, is de wereld daar al een heleboel bij geholpen. Help je mee?

Liefs, Mirjam

Volg Mirjam via Instagram | Facebook en haar blog