Heb je wel eens gehoord van groenlipmossel? Het is een schelpdiertje uit Nieuw-Zeeland en de laatste tijd krijgt het ook bekendheid als voedingssupplement. Maar waar is de groenlipmossel allemaal goed voor en waarom wordt het gewrichtsbeschermende voordelen toegedicht? Tijd voor antwoorden.

Wat is de groenlipmossel?

Perna canaliculus, de groenlipmossel, is inheems in Nieuw-Zeeland en wordt ook alleen in Nieuw-Zeeland gekweekt voor de aquacultuur, waar hij een handelsmerk heeft als de ‘greenshell’ mossel. Er worden zelfs geneesmiddelen gemaakt, zoals Lyprinol. Groenlipmosselen zijn een van de grootste mosselen en kunnen tot 240 mm lang worden.

Waar zijn groenlipmossel supplementen goed voor?

Groenlipmosselen eten fytoplankton uit de oceaan. Dit werkt heel goed voor ons, omdat we de voordelen van het fytoplankton opnemen als we een groenlipmossel supplement tot ons nemen.

Door de intense zonnestralen in de gebieden waar de mosselen groeien, moet het plankton zich beschermen tegen de potentieel dodelijk hoge niveaus van ultraviolette (UV) straling. In de loop der tijd hebben ze daarom krachtige antioxidanten ontwikkeld om de door de straling veroorzaakte stress te bestrijden.

Als de mosselen het fytoplankton opeten, nemen ze ook deze beschermingsmechanismen over. En zo gaat de cyclus door: als je de door groenlipmossel gewonnen olie consumeert, krijg je de voordelen van deze beschermende eigenschappen, zo luidt de theorie achter het groenlipmossel supplement.

Groenlipmosselen bevatten van nature ontstekingsremmende voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren en chondroïtinesulfaat. Ze bevatten ook verschillende belangrijke vitaminen en mineralen.

De onderliggende mechanismen die deze effecten verklaren liggen in de ontstekingsremmende activiteit van bioactieve lipiden in mosselen, waaronder eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Wat doet groenlipmossel nog meer voor je gezondheid?

Groenlipmosselen dragen bij aan een gezond bewegingsapparaat, door hun natuurlijk voorkomende omega-3 vetzuren en glycosaminoglycanen, die belangrijk zijn voor het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit in onze gewrichten. Groenlipmossel kan ook helpen de symptomen van milde artritis en ontstekingen te verminderen.

Groenlipmosselextract is de laatste jaren ook ontdekt als een goede bron van natuurlijke antioxidanten en dagelijkse vitaminen.

De oliën die uit de groenlipmossel worden gewonnen werken namelijk als natuurlijke antioxidanten in het lichaam en zijn effectief bij ontstekingsremmende behandelingen.

Deze oliën zijn een uiterst rijke bron van omega 3 oliën en dienen als een krachtig gezondheidssupplement voor de behandeling van ontstekingsziekten en gewrichtspijn.

Waar koop ik groenlipmossel?

Groenlipmossel supplementen kunnen je lichaam voorzien van omega 3-vetzuren, eiwitten en koolhydraten, waardoor een combinatie ontstaat van alle basisvoedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om dagelijks gezond en vitaal te blijven. En hoewel ze in Nieuw-Zeeland worden gekweekt, kun je ze gewoon in Nederland kopen, bijvoorbeeld op Vitamines.com.

Volgens Vitamines.com bevatten hun groenlipmossel supplementen krachtige antioxidanten die ons lichaam helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Groenlipmossel supplementen kunnen mogelijk ook worden ingezet om gezonde energie en vitaliteit te versterken.

Tot slot bevat de groenlipmossel ook natuurlijke Chondroïtine, een belangrijke bouwsteen voor de gewrichtsstructuur. Ze bevatten ook natuurlijke Omega-3 ETA, die stijve gewrichten helpt verzachten.