Zou het niet leuk zijn om je eigen tuintafel te hebben, helemaal passend bij jouw tuin en stijl? Je kunt dan heerlijk buiten zitten, lekkere diners geven en fijne momenten delen met vrienden en familie. Het goede nieuws is dat je dit zelf kunt doen, zonder dat je een timmerman hoeft te zijn. Alleen wat basisspullen, wat creativiteit en onze eenvoudige handleiding helpen je al op weg. Dus, waar wacht je nog op? Lees verder!

Het verzamelen van materialen

Je wilt natuurlijk eerst alle benodigde materialen verzamelen. Deze omvatten houten planken, waarvan je zelf de afmetingen kunt bepalen, bijvoorbeeld 1,8m x 0,9m voor een middelgrote tafel. Daarnaast heb je houten latten nodig voor de poten, schroeven, een boor, schuurpapier, een meetlint, een potlood, en als je wilt, verf en kwasten om de tafel te decoreren (hoewel dat optioneel is). Je kunt eventueel ook een afkortzaag kopen om de planken netjes op maat te snijden.

Het ontwerp

Nu je alle materialen hebt verzameld, is het tijd om je ontwerp te bepalen. Wil je een simpele rechthoekige tafel of heb je liever een tafel met een uniek ontwerp? Meet de beschikbare ruimte in je tuin op en bepaal hoe groot je de tuintafel wilt hebben. Schets het ontwerp op papier en maak notities van de afmetingen die je nodig hebt. Dit helpt je later tijdens de bouwfase.

Het op maat snijden van het hout

Nu je ontwerp klaar is, kun je de houten planken op maat snijden. Gebruik een zaag om de planken in de gewenste afmetingen te krijgen volgens je ontwerp. Zorg ervoor dat je nauwkeurig werkt en de juiste metingen gebruikt om ervoor te zorgen dat alle planken gelijk zijn.

Het bouwen van het tafelblad

Neem de op maat gesneden planken en leg ze op een vlakke ondergrond. Bevestig ze aan elkaar met behulp van schroeven en een boor. Alle planken moeten stevig aan elkaar zijn bevestigd en er mogen geen losse schroeven zijn. Je kunt het tafelblad nu schuren om eventuele ruwe randen of splinters te verwijderen.

Het maken van de tafelpoten

Nu is het tijd om tafelpoten te maken. Gebruik de houten latten die je hebt verzameld en snijd ze op de gewenste lengte voor de poten van de tafel. Je kunt kiezen voor rechte poten of schuine poten voor een speelser uiterlijk. Bevestig de poten aan het tafelblad met behulp van schroeven en zorg ervoor dat ze stevig zijn vastgemaakt.

Afwerking en decoratie

Je zelfgemaakte tuintafel begint nu vorm te krijgen! Voordat je de tafel in je tuin plaatst, kun je ervoor kiezen om het hout te schilderen of te beitsen om het te beschermen tegen weersinvloeden. Kies een kleur die past bij de rest van je tuinmeubilair en voeg je persoonlijke stijl toe aan de tafel. Best makkelijk om een eigen tafel te maken, toch?